Chinese ballonnen

The New York Times bericht vanmorgen dat er rumoer is ontstaan omtrent het neerschieten van de Chinese ‘spionage-ballonnen. De drie niet-geïdentificeerde vliegende objecten die de afgelopen dagen zijn neergeschoten, zouden volgens een topfunctionaris van het Witte Huis ook heel goed vrij onschuldige apparaten kunnen zijn.

Er was tot nu toe geen bewijs dat de objecten verband hielden met het Chinese ballonbewakingsprogramma, hoewel de resten nog niet zijn gevonden, voegde hij eraan toe. Dit weekend schoten Amerikaanse jachtvliegtuigen van vrijdag tot en met zondag drie niet-geïdentificeerde vliegende objecten neer: de eerste boven Prudhoe Bay, Alaska; de tweede over het Yukon-territorium van Canada; en de derde over Lake Huron. Het derde object landde aan de Canadese kant van het meer volgens ambtenaren.

De VS-regering moest toegeven meer vragen dan antwoorden te hebben omtrent drie van de objecten en dat veroorzaakte een nieuwe golf van ongerustheid onder de Amerikaanse volksvertegenwoordigers, die niet alleen kritiek hadden op het trage verloop van de bergingen, maar ook op het gebrek aan duidelijkheid over wat er nu eigenlijk was neergeschoten.

Theorieën: luchtvaartfunctionarissen stelden vast dat de objecten niet door de Amerikaanse overheid waren geëxploiteerd. Een mogelijke verklaring voor de objecten, zou volgens een woordvoerder van het Witte Huis kunnen zijn dat ze werden geëxploiteerd door particuliere bedrijven of onderzoeksinstituten (zoals n.b. de NASA) en “daarom goedaardig” waren.

Context: Alleen al in de VS zendt de Amerikaanse KNMI, de National Weather Service, elk jaar ongeveer 60.000 hoogvliegende ballonnen uit, en NASA voert een programma uit Texas uit dat in de loop der jaren meer dan 1.700 grote ballonnen heeft laten vliegen op wetenschappelijke missies die maanden kunnen duren.

Kortom: merkwaardige berichten uit de koker van Bidens’ Amerikaanse D66. Voor het Amerikaanse publiek is dat nog wennen kennelijk.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties