Arbitraire ruis

Experts waarschuwen al maanden. Het kruien van wapensystemen, wapens, munitie, reservedelen en Directe Ruil (DR)- componenten gaat ten koste van de gevechtskracht van nationale veiligheidstructuren en dus de veiligheid van nationale samenlevingen. Westerse politici morrelen bewust aan de grondwettelijke taken van nationale krijgsmachten en ze komen er nog mee weg ook.

Militaire analisten zagen en zien een fundamenteel probleem: nationale wapenindustrieën kunnen niet meer op volle kracht draaien: geen personeel, geen ervaring, nationale mandaten, hindernissen bij de levering van essentiële mineralen en metalen. Na de implosie van de Sovjet Unie en het uiteenvallen van het Warschau Pakt besloten westerse regeringen om de kostbare productie van hoogwaardige wapensystemen en materiaal en personeel voor ondersteunende gevechtsfuncties te reduceren. Er was geen vijand: het kapitalisme had het communisme beslissend verslagen. Wapenarsenalen en munitiedepots zouden pas op het gewenste gevechtskracht niveau worden gebracht, als de daadwerkelijke inzet van de nationale krijgsmacht niet meer uitgesloten kon worden. Tot dan toe kon Defensie wel met minder en met dat geld konden politieke hobby’s in binnen- en buitenland gefinancierd worden. Daarom werden in het Westen veel minder wapens geproduceerd en door die beslissing werd de nationale gevechtskracht – die nodig is voor de bescherming van het nationale grondgebied – bewust uitgehold. Het zijn voorbeelden van simplistisch denken.

T-15. Afb: wikimedia

Het Westen is al drie decennia bezig om het vredesdividend op te peuzelen en daardoor de risico’s voor de burger in de straat ongewenst te verhogen. Landen zonder een noemenswaardige wapenindustrie gingen en gaan er aan voorbij dat afhankelijkheid van anderen een prijs kent: in tijd, aantallen en gevechtswaarde. Voor landen zoals Nederland, zou de noodzakelijke gevechtskracht nooit op tijd beschikbaar en inzetbaar zijn en de noodzakelijke veiligheid niet gegarandeerd kunnen worden. Aan die problematiek komt onder de huidige omstandigheden vermoedelijk geen einde. In Den Haag denken ze dat ’t het waard is om de veiligheid van de Oekraïne, ten koste van de Nederlandse burger, te waarborgen.

Bevestigd en bewezen is dat westerse wapenleveranties in verkeerde handen eindigen: bij islamitische Jihadisten, linkse en rechtse extremistische bewegingen en criminelen. In Finland zijn er al overvallen gepleegd met westers wapentuig dat in de Oekraïne ingezet had moeten worden tegen de Russische opponent. IS en Al Qaeda hebben hun eigen arsenalen gevuld met westerse leveranties aan Kiev en vermoedelijk profiteren andere extremistische bewegingen ook van de ombuigroutes voor westerse wapenleveranties. Het zal niet lang duren voordat de straten in westerse hoofdsteden onveilig gemaakt worden door figuren die gebruik maken van westerse wapens bestemd voor de Oekraïne.

In Den Haag en omstreken kijken ze tevreden naar de resultaten van hun deugwerk. Wapenarsenalen en munitiedepots raken weliswaar leeg, maar dat is voor het goede doel: de veiligheid van de Oekraïense bevolking, waarvan de helft in het buitenland bivakkeert. Alleen de stakkers die geen kans zien resp. niet de mogelijkheden hebben om de gewelddadigheden te ontvluchten, moeten blijven en proberen te overleven. In hun geval is geen sprake van veiligheid. Volgens de profeet van de Khreshchatykstraat is de overwinning nabij en wanneer nog even 2000 zware wapens worden gebracht, zullen hun offers niet voor niets zijn geweest. Of ze nog een toekomst hebben is een andere zaak. Daar is de man van het jaar (Volgens de Times) even niet mee bezig.

“Leeghoofdige politici lopen de
polonaise door de gangen van
nationale parlementsgebouwen”

Politieke wensdenkers geloven nog steeds in de sprookjes van deze fantast, die zichzelf en zijn aanhangers dagelijks moed in spreekt en tijdelijke en plaatselijke gevechten vertaalt als beslissende overwinningen op het gevechtsveld. Dagelijks wordt de lezer, luisteraar en kijker verwend met berichten over de idioterie van Poetin, Russische deserteurs, het gebrek aan voeding en munitie en uitgeholde gevechtskracht. Met het uur en per dag komt de Oekraïense overwinning naderbij en juichend lopen leeghoofdige politici de polonaise door de gangen van nationale parlementsgebouwen.

Net als tijdens de Tweede Wereldoorlog draait de wapenindustrie van Rusland (in de rug gesteund door Iran, Noord-Korea en in mindere mate China) op volle toeren waardoor uitgeschakelde gevechtskracht sneller aangevuld wordt dan toegeleverde westerse wapens aan het Oekraïense front gebruikt kunnen worden. Als ze daar aankomen tenminste… Het Westen heeft niets geleerd van de ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de Russische wapenindustrie de beslissende factor was voor de overwinning op Duitse pantser eenheden.

Britse en Amerikaanse inlichtingenorganen bevestigen dat Moskou de productiecapaciteit van de wapenindustrie verdubbeld, en voor essentiële wapens zelfs verdrievoudigd heeft: “Het Kremlin heeft besloten de productie van militair materieel voor het Russische leger op te voeren en de wapenexport te verminderen. Volgens de Britse inlichtingendiensten bouwt de Russische Federatie troepen op voor de actieve militaire fase in Oekraïne in 2023”. De weersomstandigheden zullen ook in het voordeel van Russische operaties zijn. De harde bevroren ondergrond maakt het uitvoeren van grootscheepse tankoperaties mogelijk. Geen gepruts meer op de beschikbare infrastructuur, maar in een hoog operationeel tempo uitwaaieren op een breed front met een grote diepte in de formaties. Persoonlijk vermoed ik dat de periode voor het invallen van vrieskou en sneeuw is benut voor het aanleggen van uitgebreide hindernisstelsels om offensief optredende Oekraïense eenheden in voorkomend geval te “begeleiden” naar pantserbestrijding gebieden.

Misschien is het toch verstandiger om een inschatting van de militaire toestand niet te veel te baseren op informatie van de gevestigde media en te gaan zoeken naar websites waar gewogen informatie over de operationele toestand in de Oekraïne wordt gepresenteerd. Daar staat te lezen dat het niet echt slecht gaat met de gevechtskrachttoestand van de Russische strijdmacht en dat de wapenindustrie er in slaagt om plaatselijk gevechtskrachtverhoudingen permanent in Russisch voordeel te wijzigen.

Zo slecht als Haagse deugdenkers de doorsnee Nederlander op basis van het gefluister van de man van het jaar van Times, wil voorspiegelen gaat het niet voor Moskou. Het is zaak om arbitraire ruis te scheiden van de realiteit op Oekraïense gevechtsvelden.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ronald.dunki
1 jaar geleden

Ik citeer van hierboven: ‘ Er was geen vijand: het kapitalisme had het communisme beslissend verslagen ‘. 

Dàt was de blinde vlek in het zwart/wit denken destijds, want laten wij niet vergeten dat diezelfde ideologische vijand al tientallen jaren in de westerse wereld aan zijn machtsgreep bezig was. (Willy Brandt?!)

Met de val van de muur konden de ‘hardcore communisten’ moeiteloos van de DDR naar West Duitsland migreren en zich als een olievlek uitbreiden. Het oude West Duitsland is één communistische bende, het oude Oost Duitsland weert zich daar met hand en tand tegen, net als de andere slachtoffers van het communisme. Maar nu zit die achterbakse communistische gluiperd in het torentje en is daar niet weg te branden.

mgjb
1 jaar geleden

Eindelijk eens een ander geluid, heerlijk!
Rusland wordt door het westen geboycot en volgens de media gaan ze snel door de knieën. Ik zie het een beetje anders, het is een zeer groot land met onbeperkte energie, een ferme dictator met een goed geoliede machine om de macht te houden, het volk te indoctrineren en de oorlog voort te zetten. En nul scrupules om tegenstanders op welke manier dan ook uit te schakelen.

Hier hebben we de bully van het schoolplein met een grote aanhang die afhankelijk van hem is. En het westen is het kleine jongetje dat ruzie gaat zoeken met deze potentaat omdat hij vindt dat de bully moet inbinden. Dat loopt dus niet goed af voor het jochie. Gelijk hebben en gelijk krijgen hebben niks met elkaar te maken in de echte boze wereld.

Geheid dat Putin et al de zware industrie aan het werk gezet heeft om met prioriteit aan oorlogsmaterieel te werken. Hij heeft geen tenderboard or toestemming van Brussel nodig. Het klopt dat de russen zeer slimme mensen hebben. Eerste man in de ruimte, grote schakers, wiskundigen, kunstenaars etc etc. Hitler (en Napoleon) verslagen. Inzetten van eigen mensen als kanonnenvoer is geen probleem, mensenrechten nooit van gehoord.
Alleen zijn ze altijd slecht in planning en logistieke processen. Waarschijnlijk omdat het meeste afgedwongen moet worden. Daarom is er altijd enorme verspilling. Maar als die oorlogsmachine eenmaal op gang komt dan staat ons nog wat te wachten.

Charles, dank voor deze waarschuwende woorden, ik ben het er geheel mee eens. Het woke westen wenst niet te begrijpen dat een echte klootzak ook kan winnen en de macht houden. Uiteindelijk gaat die ook voor de bijl maar er zijn vele kwaadaardige leiders geweest die de boel jarenlang hebben geterroriseerd. Redelijkheid telt niet, macht wel. Zou Putin sidderen van angst als von de Leyen hem de waarheid gaat vertellen. Of fransje timmermans, die kan het waarschijnlijk in het russisch goed uitleggen? Dit is een retorische vraag!