Gelijke kansen

“We hebben een wereld voor ogen met gelijke kansen voor iedereen. Een duurzame, inclusieve samenleving waarin iedereen deelt in de welvaart en het plezier. Met nieuwsgierigheid naar de ander en met begrip voor elkaar.”

De bovenstaande teksten vormen de beweerdelijke idealen van publieke omroep BNNVARA. Een samenvoeging van oorspronkelijk twee omroepen:
– ‘Bart’s Neverending Network’ (BNN) was een publieke omroep in Nederland, opgericht op 15 augustus 1997 door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer, die zich vooral richtte op de doelgroepen jongeren en jongvolwassenen tussen 15 en 35 jaar;
– VARA was oorspronkelijk een acroniem voor “Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs” en werd opgericht op 1 november 1925. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland (van 15 mei 1940 tot 5 mei 1945) werkte de VARA onder leiding van voorzitter Arend de Vries mee met de Duitse bezettingsmacht en in de jaren ’60 van de vorige eeuw werd de VARA een extreemlinkse omroep als spreekbuis van groeperingen als CPN, PPR, PSP (thans gezamenlijk GroenLinks) en PvdA.

DWDD

Mathijs van Nieuwker. Afb: DWDD / wikipedia

De Wereld Draait Door (afgekort DWDD) was een Nederlands televisieprogramma dat van 10 oktober 2005 tot en met 27 maart 2020 op werkdagen rechtstreeks werd uitgezonden, aanvankelijk door de genoemde VARA en later door BNNVARA. DWDD behandelde op luchtige wijze actualiteiten op divers gebied, aangevuld met livemuziek. De meeste afleveringen werden gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Deze laatste is in opspraak gekomen door onthullingen over een door hem veroorzaakte ‘sociaal onveilige werkomgeving’ en het feit dat door zekere constructies Van Nieuwkerk de inkomensnormen voor de Publieke Omroep (PO) kon omzeilen en (ver) overschrijden. Van Nieuwkerk is er, dankzij BNNVARA, in geslaagd om vrij eenvoudig multimiljonair te worden van belastinggeld.

Intussen lopen de ‘vrienden’ van Van Nieuwkerk zich het vuur uit de sloffen om te benadrukken dat de presentator mentaal aan de grond zit en zich diep zou schamen. Uiteraard heeft niemand ‘iets gezien’ en is niemand ‘wat opgevallen’ bij de opnames van de bewuste programma’s. Het betreft hier veelal prominenten die reclame mochten komen maken voor zichzelf in DWDD en daar ook nog flinke bedragen (belastinggeld) voor ontvingen; naar verluidt zo’n 500 tot 1500 euro per ‘optreden’. Het ligt meer voor de hand dat Van Nieuwkerk zich in zijn buitenverblijf een bult aan de rug lacht, vooral in het vooruitzicht dat er (dankzij de ruimhartig verstrekte pecunia uit de staatsruif) geen enkele noodzaak is om ooit nog te gaan ‘werken’. Waarschijnlijk kan wat hem betreft iedereen ongezien de tyfus genieten.

‘Slachtoffers’

Inmiddels weten we dus dat de idealen van BNNVARA niet doorklonken in de – door Van Nieuwkerk vervaardigde – programma’s. Deze multimiljonair pretendeert links te zijn en zijn medewerkers meenden deel uit te gaan maken van een inspirerende, linkse werkomgeving met Van Nieuwkerk als prominent boegbeeld van dat linksige spul. Dat liep dus wat anders; Van Nieuwkerk bleek een ordinaire ‘links lullen, rechts vullen’ figuur (waar de linkse kerk van doorspekt is) en beschouwde de werkvloer als ordinair plebs, goed om af te jakkeren en af te blaffen. Dat die medewerkers zich overigens af lieten blaffen ligt ook aan henzelf, maar Nederland is inmiddels een land van sukkelige, jankende en klagende ‘slachtoffers’. Normaliter geef je zo iemand, zeker als het een staatsindustrie betreft, een penalty in het scrotum met drie weken vloeibaar voedsel als extraatje. Maar slachtofferschap is momenteel nu eenmaal een hot item en wie weet levert het nog geld op ook.

Ongehoord Nederland

Dat dit zich onder de ogen van leidinggevende omroepbazen en diverse omroepministers af heeft kunnen spelen, werpt een andere blik op de ambities om de nieuwe omroep “Ongehoord Nederland’ van de treurbuis te weren. Deze omroep zou te eenzijdige (= weinig links gekleurde) informatie brengen en bovendien ‘nepnieuws’ onweersproken laten. Vast staat ook dat de omroep van Arnold Karskes zich niet in het Hilversumse pak wil laten naaien, omdat het daar bol staat van nepnieuws en gekleurde (overheids-) informatie, waar belastinggeld vooral wordt aangewend voor politieke promotieprogramma’s. Maar dat is klaarblijkelijk ‘onaanvaardbaar’ in tegenstelling tot de programma’s van Van Nieuwkerk. Als men dan toch zo graag tot een verbod wil komen is BNNVARA toch eerder een kandidaat dan Ongehoord Nederland.

Onze overheid heeft één ‘staatsblad’ ter beschikking en niet een stuk of tien kranten. Het valt nog niet precies in te zien waarom de propaganda ambtenaren de beschikking moeten hebben over meerdere radio- en televisieomroepen met tientallen zenders.

Afschaffen dus. Dan zijn we meteen van al die gekkenhuizen af waar de directie wordt gevormd door de patiënten.


Update: Van Nieuwkerk heeft de samenwerking met BNNVARA met onmiddellijke ingang verbroken. “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk” laat hij weten volgens De Telegraaf. Dat klopt niet: ‘werkgever’. Van Nieuwkerk is eigenaar/directeur van een media productiebedrijf, wat de programma’s voor BNNVARA vervaardigde. Onder andere op die manier wist hij ver boven de Balkenende-norm uit te komen, zoals vele anderen met hem. D66-bestuurders bij de Publieke Omroep (zoals Rijxman) keken toe en vonden dat prima: “ons-kent-ons”.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Geachte heer Nijhof, vindt u het ook niet erg vreemd, dat het schandaal van de heer van Nieuwkerk nu net weer werd gepubliceerd op het moment dat zowel de VVD als ook D66 hun congressen (ledenvergaderingen) hadden?

AFLEIDING:zie hieronder antwoord op uw artikel. Hoezo weer toeval, ik krijg een toeval van alle toevalligheden, die M. Rutte, S. Kaag en c.s. keer op keer in de kaart spelen. M.v.g. Paul Quekel

TER INFO over de VARA en PvdA:
In 1986 heb ik privé voor het CDA voor 100.000 gulden advertenties gezet in de gehele Brabant Pers.

Leest u onze pogingen in 2005 om het zorgsysteem van Hans Hoogervorst (tijdens VVD, CDA, D66), zie http://www.sdnl.nl/quekel-eerste-kamer.htm eerlijker te maken. Hier staan ook foto’s van Ruud Lubbers, Hanja May-Weggen, Gerd Leers en mijzelf.
 
Ik ben 2 keer in het torentje geweest bij Ruud Lubbers, die mij bedankte met mijn inzet voor het CDA in 1986. Ik heb in overleg met Gerd Leers en Wim van Velzen voor 100.000 gulden advertenties gezet voor het CDA in de Wegener kranten en heb deze privé betaald met als kop: (Gelooft u de waarheid als Uylen het te vertellen krijgen in het sprookjesbos van Nederland).

Oorzaak: De VARA Rode Haan had in een uitzending onder het spelen van de Dodenmars, het CDA ten grave gedragen door 6 doodgravers met een doodskist en daarover de groene CDA vlag.
 
Later toen Wim Kok in 1990 minister van financiën werd kreeg ik onterechte belastingaanslagen. Zoals de inspecteur na een controle in 1996 aan mij vertelde waren deze aanslagen van hogerhand opgelegd.
 
Op mijn vraag door Wim Kok antwoordde deze inspecteur: “meneer Quekel u mag nooit meer raden, maar als dit tot een rechtszaak komt zal ik mij verschonen op basis van mijn geheimhoudingsplicht”. Met uiteindelijk desastreuze gevolgen. Zie http://www.sdnl.nl/quekel26.htm want de PvdA was heel boos op mij.

CITAAT hieruit:Tevens de correspondentie met het ministerie van Financiën inzake alle onterechte belastingaanslagen ter grootte van 2.000.000 gulden waarmee alle ellende begonnen is. De juridische en proceskosten daar bovenop waren ook nog eens meer dan 700.000 gulden. De totale kosten aan advocaten, fiscalisten, een wel onterecht betaalde belasting, notaris en renteverlies bedroegen 1,9 miljoen gulden, zegge een miljoen en negen honderd duizend gulden terwijl met de afkoop van de woekerpolissen en gedwongen verkopen van ons onroerend goed opliepen tot een schade van bijna 14 miljoen euro.

Citaat uit verzoekschrift EHRM dat met artikel 37 van de rol werd geschrapt en nooit inhoudelijk werd beoordeeld: “Bij inleidende dagvaarding van 18-1-2006 heeft verzoeker Delta Lloyd en DLL (hierna gezamenlijk: Delta Lloyd c.s.) gedagvaard voor de rechtbank Amsterdam. Zij hebben daarbij – verkort weergegeven – primair hoofdelijke vergoeding gevorderd van materiële schadevergoeding ten bedrage van € 13.735.800,84 en van immateriële schadevergoeding van € 50.000. Aan die vorderingen heeft verzoeker ten grondslag gelegd dat Delta Lloyd c.s. bij het aangaan van de levensverzekeringen, jegens hen in strijd hebben gehandeld met de EG richtlijnen 93/13 en 2002/13 en voorts dat sprake is van ongerechtvaardigde verrijking, misbruik van omstandigheden en bedrog.[1]”. Einde citaat.

In 1986 had Joop den Uyl de nieuw minister president moeten worden, maar tegen alle verwachtingen in kon Ruud Lubbers zijn karwei afmaken.

ANTWOORD OP UW ARTIKEL
CITAAT Rob Hoogland: “Slappe, softe, zeikerige, want volledig gewokificeerde watjes”.

Dag Nico,
We hebben het zelf gecreëerd en zijn op enkele personen na, zoals Rob Brockhus en schrijvers op zijn website http://www.sdnl.nl als uitzondering, een volkje van slapjanussen geworden. Velen komen niet meer voor zichzelf op en laten zich alles maar welgevallen. Leest u mijn columns en links op http://www.sdnl.nl/voorspelling1996.htm.
 
Natuurlijk dient men fatsoenlijk met medewerkers om te gaan. Ik heb helemaal niets met de VARA en zeker niet met Sonja Barend, die op de verkiezingsavond haar toeschouwers nog opriep om op A. Melkert te stemmen. Hoezo beïnvloeding?

Maar wie is de volgende om als afleiding te worden misbruikt voor de incompetentie van velen, die nooit het niveau kunnen halen van de persoon die nu door heel Nederland wordt aangevallen. In Nederland is een ongekende deugcultuur ontstaan en iedereen die daar van afwijkt komt op de brandstapel van de inquisitie rechtbank van het deugsysteem. Het is bizar.
 
Zie hieronder de columns.
 
M.v.g. Paul Quekel
Waalwijk
 
Van: Nico van den Ham [mailto:nico.vandenham@gmail.com]
Verzonden: dinsdag 22 november 2022 08:19
Onderwerp: DE SUKKELS VAN MATTHIJS VAN NIEUWKERK ZIJN EEN AFSPIEGELING VAN HET NEDERLANDSE VOLK
 
De vele sukkels die zich jarenlang door Matthijs van Nieuwkerk en zijn kliek hebben laten koeioneren en vernederen, zijn een afspiegeling van het onderworpen Nederlandse volk. Allemaal van die mensen die er trots op zijn dat ze normaal zijn. Normaal is denken en doen, zoals de meesten doen. Helaas zijn er maar heel weinig mensen die niet normaal zijn en zich niet alles willen laten welgevallen. Veel te weinig om massaal in opstand te komen (door nergens meer aan mee te werken) tegen alle smeerlapperij die in onze schurkenstaat plaatsvindt.
 
(Voor alle duidelijkheid, ik ben niet normaal en dat wil ik graag zo houden).
Vriendelijke groet,
Nico
Nico van den Ham
Amsterdam
06-19215778
 
BRON DAGBLAD DE TELEGRAAF:
Een generatie gewokificeerde watjes zonder ook maar een millimeter eelt op de ziel

Door ROB HOOGLAND
Gisteren, 19:16 in COLUMNS
Nee, niet slaan. Hele generaties zijn weliswaar met corrigerende tikken opgevoed, maar tegenwoordig houd je, zowel als ouder als docent, je handen thuis. De westerse beschaving, zij schrijdt ondanks alles voort.

Eelt op de ziel kweken, daarentegen? Mentale weerbaarheid ontwikkelen door kinderen niet in alles hun zin te geven en duidelijk te maken dat zij niet het centrum van de wereld vormen? Grenzen stellen? Jennen, nu en dan? Prikkelen, stangen? Een beetje pesten zelfs? Met andere woorden: het incasseringsvermogen trainen omdat het buiten, in de maatschappij, ook koud en guur kan zijn? Het verdient slechts aanbeveling, in huiskamer, klaslokaal en collegezaal.

Ik denk aan een aantal recente polderlandse nieuwsberichten. Ik constateer dat daarin een voorname rol is weggelegd voor de millennials en sneeuwvlokjes onder ons. Ik voer u mee terug naar een kwart eeuw geleden, toen André van Duin geïnspireerd door het succes van David Letterman aan een talkshow begon.

Voor de journalistieke inbreng huurde producer Joop van den Ende onder anderen mij in. Het was een boeiende periode, daar in Aalsmeer, waarin ik mocht ervaren hoe Joop af en toe kon ontploffen wanneer iets niet naar zijn zin verliep.
Oei, wat ging hij dan tekeer. Iedereen sidderde, maar accepteerde het. Ik denk er met genoegen aan terug.

Dat doen veel medewerkers van De wereld draait door niet. De Volkskrant publiceerde een verhaal waarin zij, veelal zelfs door een burn-out geplaagd, getuigenissen aflegden over een schrikbewind van Matthijs van Nieuwkerk. Het doet mij terugdenken aan mijn ervaringen – en die van mijn collega’s aldaar – in Aalsmeer. Al waren de tirades van Joop van den Ende minder persoonlijk van aard en kleiner in aantal, ik kan het niet los zien van mijn onwrikbare overtuiging dat er inmiddels een generatie bestaat zonder ook maar een millimeter eelt op de ziel.

En dus worden er anno 2022 ook, zoals op de uni’s van Leiden en Eindhoven, schilderijen weggehaald omdat studenten zich er – het woord van de maand – ’onveilig’ bij voelen. NWO-baas Marcel Levi schreef een kritische Parool-column over die uitdrukking en moest daar subiet zijn excuses voor aanbieden omdat hij er op de universiteiten en bij de NWO – ik verzin dit niet – ’ongeloof en verslagenheid’ mee had veroorzaakt.

Hoogleraar Gezondheidscommunicatie Bas van den Putte schreef ook een stuk, voor Folia in zijn geval, met deze zin: „Ik krijg net als veel van mijn collega’s regelmatig klachten van studenten dat ze zich tijdens de les onveilig voelen omdat ik hen een vraag stel, bijvoorbeeld over iets wat ze vooraf hebben moeten lezen.”

Ook dit is helaas niet verzonnen. Hij beëindigde zijn artikel met „Maak van studenten geen kasplantjes” en tot mijn verbazing was Van den Putte maandag nog steeds niet gecanceld.
Houd jullie handjes maar even voor de oren, snowflakes, want nu volgt een typering. Watjes zijn het.
Slappe, softe, zeikerige, want volledig gewokificeerde watjes.

D66-afscheid van ’nieuw leiderschap’

Door WOUTER DE WINTHER
Updated Gisteren, 21:29 Gisteren, 19:42 in COLUMNS
Het zaaltje is te klein, de tijd is te kort, het rapport moet nog online worden gezet en de partijtop ontbreekt. Maar dat weerhoudt een groep D66-leden zaterdag op het partijcongres er niet van om het eindverslag van de commissie ’Nieuw Leiderschap’ te bespreken. Die werd tegen de zin van het partijbestuur ingesteld om de belofte waarmee Sigrid Kaag de vorige verkiezingen in ging nader tegen het licht te houden

Initiatiefneester Gerda is helaas afwezig. Zij is op reis in Australië. „Lekker duurzaam”, bromt een lid. Maar dat mag de pret niet drukken. Met een filmpje vanaf het Sydney Operahouse is ze er toch nog een beetje bij.
Belangrijke conclusies uit het verslag zijn dat leiderschap ’authenticiteit en zelfbewustzijn’ vereist. Ook moeten ’dilemma’s en compromissen niet uit de weg worden gegaan’.

En daar is-ie: ’mensen moeten centraal staan’. De enquête, de acht ledensessies en de elf interviews die de dertien leden tellende commissie er voor heeft georganiseerd, blijken alle moeite dus meer dan waard.
De bespreking gaat alle kanten op. Of het eveneens aanwezige Kamerlid Tjeerd de Groot (de man die beroemd werd door het halveren van de veestapel te bepleiten) niet wat genuanceerder moet zijn, omdat het te polariserend werkt?

Dat is hij niet van plan. De Groot vermeldt gelijk dat de ChristenUnie ’niet uit de verf komt’ bij het bestieren van de landbouwportefeuille in het kabinet. „Geen enkele afspraak uit het klimaatakkoord is…”
Dan grijpt de spreekstalmeester in. „Tjeerd, ik wil je even onderbreken, want er zijn heel veel vragen.”

Magere mannetjes
Gelukkig. Een lid ’van kleur’ klaagt erover dat de drie D66’ers die over het rapport komen praten ’niet divers’ zijn (lees: roomblank). Ze krijgt het eerste applausje van de middag. Een jeugdig lid vraagt zich af of er niet teveel aan ’beeldvorming en spinnen’ gedaan wordt in de partij van de magere mannetjes en de drankroddel over Remkes. „Misschien is er zo voor paradijsvogels geen plek.” Een van de niet-diverse gasten mag reageren. Hij had juist tegen de commissie gezegd dat ’beeldvorming en framing ontzettend belangrijk zijn’. Lachen!

Even verderop in de plenaire zaal houden D66-leden een minuut stilte voor de slachtoffers in Qatar, terwijl hun eigen kabinet de handelsbelangen met het land verdedigt en er een regeringsdelegatie naartoe stuurt. Principes moeten immers in de eerste plaats voor anderen gelden.

Speciaal voor het congres is oud-staatssecretaris en tegenwoordig milieu-lobbyist Stientje van Veldhoven net op tijd teruggevlogen uit Egypte, waar ook zij druk bezig was het klimaat te redden. Ze zit in een panel met de hoofdgast, econoom Sandra Phlippen van ABN Amro. Wie geen geloofsgenoot is, hoort Phlippen een slaapverwekkend verhaal vertellen over de ’anderhalvegraden-wereld’ en ’arbeidsmarkt-herallocatie’.

Er stijgt pas wat geroezemoes op als ze oppert iedere Nederlander één vliegreis per jaar te gunnen en alles daar boven ’heel hoog’ te belasten. Dat is even schrikken voor het D66-gehoor.
Hoogtepunt van de middag blijkt de toespraak van de minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf.

Het zwaargewicht uit de wetenschap heeft een van de lichtste ministersposten van Rutte-IV. Hij mag met de miljarden smijten die zijn D66 in de formatie geregeld heeft, zonder dat het ooit politiek ingewikkeld voor hem wordt. „Wil je een leven zonder debat en poldercompromissen, ga dan maar in Moskou wonen”, zegt de minister.

De zaal vindt het prachtig. Zijn verhaal ráákt mensen, vermeldt een D66-senator. Dijkgraaf krijgt dan ook een opvallend enthousiast applaus met gejoel van zijn partijgenoten, het klinkt zelfs wat meer dan dat van partijleider Sigrid Kaag, die even later aan het woord komt.

Een herinnering aan het D66-congres in Breda in 2019 dringt zich op, waar de kersverse fractieleider en verondersteld partijleider Rob Jetten tot de leden sprak. De zaal reageerde destijds enthousiaster op de speech van de toen nog wat onbekende minister Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking.

In een documentaire later bleek hoe ze in de wandelgangen van dat congres al werd aangespoord om Jetten naar de reservebank te dirigeren en zich kandidaat te stellen als lijsttrekker.

Inmiddels zijn we drie jaar en bewogen Kamerverkiezingen verder. D66 is bijna gehalveerd in de peilingen, Rutte-IV is een moetje voor de partij en voor Kaag. Het ministerschap van Financiën is werk; zeker geen passie, zoals Buitenlandse Zaken dat wel was.

Dreiging van idioten
In haar omgeving wordt vermoed dat ze niet opnieuw lijsttrekker wil worden en na deze periode Den Haag wil verlaten, ook om haar familie te beschermen tegen de dreiging van idioten. Kaag heeft bij tegenwind in klein gezelschap ook al een paar keer verzucht ’er mee op te houden’, iets wat door bondgenoten overigens wordt gerelativeerd.

’Nieuw leiderschap’ verdwijnt intussen stilletjes van het toneel. Dat D66 pas na de verkiezingen ging onderzoeken wat die kiezersbelofte eigenlijk inhoudt en dat nog steeds niet echt weet, doet vermoeden dat het niet meer was dan een holle frase.

Maar daar is niet mis mee, grijnst Kamerlid De Groot na afloop. „Dat zijn alle verkiezingsslogans toch?”