Valse vergelijkingen

Op 9 augustus j.l. verscheen in NRC een column van Yasmine Bouazzati[1], waarin ze zich afvraagt wie er nu eigenlijk in het patriarchaat zitten: vrouwen in bikini of de vrouwen met een hoofddoek op? De column viel op door de valse vergelijkingen, die kennelijk tot doel hadden de hoofddoek voor te stellen als “een vrije kledingkeuze”.

Een patriarchaat is een maatschappijvorm waarin de vaders (of eigenlijk gewoon: mannen) zichzelf een dominante rol hebben aangemeten. De term is afgeleid van patriarch, de naam voor een geestelijke leider van het mannelijk geslacht. Bouazzati vraagt zich dus eigenlijk af welke geestelijk leider o.a. de bikini heeft voorgeschreven? Wij kunnen Bouazzati geruststellen: geen enkele kerkelijke geloofsgemeenschap verplicht vrouwen (of mannen) om een bikini te dragen. Maar als ze op het strand zijn of in een zwembad dan mag dat gerust en als ze in bikini boodschappen willen doen ook; die keuze is aan henzelf en niemand anders.

Er is één gemeenschap waarvan sommige leden zich beroepen op ‘kledingvoorschriften’ en dat is de islamitische gemeenschap. Zij beroepen zich in het bijzonder op Soera 33:59 van de Koran, waarin de algemene bedekkingsregels (zoals in Soera 24:30-31) voor specifiek vrouwen verder zijn aangescherpt:

“O Profeet, zeg tot jouw echtgenotes en jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij iets van hun overkleed/omslagdoeken[2] over zich heen laten hangen. Zodoende is het gemakkelijker hen te herkennen en worden zij niet lastiggevallen”

Als gevolg daarvan bevelen veel moslimmannen hun vrouwen en dochters een hoofddoek te dragen. Zoniet, dan vallen er klappen, veel klappen. Dat is volstrekt patriarchaal: duidelijker kan het niet.

Dat mevrouw Bouazzati als feministe zelf de keuze heeft gemaakt om met referte aan de islam een hoofddoek te dragen is haar goede recht. Ze mag ook een winterjas aantrekken in de zomer of in een herenonderbroek rond gaan lopen, wat gedurende het jaarlijks Amsterdamse LGHBTI+ grachtenfeest overigens weer heel gebruikelijk is. Of het smaakvol is, daarover valt te twisten.

Maar ze plaatst zich daarmee duidelijk buiten de Nederlandse maatschappij en ook dat mag. Maar het is wel hypocriet om deze westerse maatschappij op een ronduit onzinnige manier te bekritiseren maar er wel in te blijven wonen, terwijl de moslimse wereld een lonkend patriarchaal perspectief biedt…


[1] ‘In bikini of met hoofddoek, wie zit er nu gevangen in de ketenen van het patriarchaat?’, Yasmine Bouazzati, NRC 9 augustus 2022.

[2]  In de Arabische tekst eigenlijk ‘djilbab’: Een ruime sluier die het lichaam van het hoofd tot de voeten bedekt, door traditionele moslimvrouwen – buitenshuis – gedragen over andere kleding.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Es Janssen
1 jaar geleden

Ik heb zo veel over Quran gehoord en geleerd over Islam en Muhammad via Youtube. Onder de naam Christian Prince. He is Islamoloog en Arabische man.

A.R. Girbes sr
1 jaar geleden

Laten we « «  eens en voor altijd » » onze ongelooflijke naïviteit « bijstellen » en als we het over moslims hebben , bij voorbaat er van uit moeten gaan dat we tegen een betonnen muur lopen en bij de ondoordringbare mentale houding van moslims altijd rekening moeten houden dat moslims «  niet van plan zijn zich aan de westerse gewoonten en waarden «  aan te passen . Ze zijn slechts aanwezig bij genade van linkse activisten waarbij de aantekening moet worden gemaakt van » volledig onbetrouwbaar » maar wel ons voedsel nuttigen en moslims zelfs een uitkering krijgen om te overleven . Dat Drs Geert Wilders in de tweede Kamer, wil dat ze onmiddellijk weer Nederland uitgezet moeten worden , is met hoongelach door links afgewezen . Nederland begrijpt nog steeds niet dat de Islamitische leiders een Geografische expansie willen. De aanslagen in Parijs , Brussel , Madrid zouden dat toch moeten bewijzen……. Maar nee……. Links is zo vol van gelijkheid en genade dat zelfs de aanslagen met dodelijke afloop niet voldoende is . Nu de Schrijver Salman Rushdie alweer is aangevallen en ernstig gewond blijkt , is het ter linkerzijde muisstil . We hebben te maken met een absoluut achterlijke cultuur en een zieke godsdienst en dat is kennelijk te moeilijk om te begrijpen voor links tuig. Wat nu ook alweer aan de oppervlakte komt is de walgelijke bestuurscultuur in West-Europa waarbij immigratie zelfs wordt gestimuleerd . Het « brakke » zooi moet maken dat ze weg komen en Rutte CS onmiddellijk een schop verkopen .