Gas en stroom te duur

“Nu nog zijn 1 miljoen huishoudens meer dan 10% van hun inkomen kwijt aan gas en stroom, maar dat worden er 2,5 miljoen”, verwacht energieleverancier Essent.

Die 2,5 miljoen gezinnen krijgen te maken met zogenoemde energie-armoede: door de enorme stook- en stroomkosten wordt het doen van andere vaste uitgaven, zoals huur of hypotheek en de boodschappen, “zo goed als ondoenlijk”. Dat schrijft De Telegraaf. Essent, Vattenfall en Eneco zijn verantwoordelijk voor zo’n driekwart van de Nederlandse energieleveringen.

Opmerkelijk genoeg is iedereen inmiddels verbaasd dat de energiereuzen nog niet worden aangeslagen voor hogere belastingen vanwege hun hogere winsten. Maar hoeveel het gas daar precies goedkoper van wordt is nog niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk ook niets. Wel heeft de Rijksoverheid dan meer geld te besteden en dan is het maar afwachten welke leuke dingen ze daar weer eens mee zullen gaan doen.

Vast staat wel dat in dat geval de huishoudens er ook weinig van terug zien. Op het Ministerie van Financiën is namelijk Kaag (D66) aangesteld als Minister. Dat is zo goed als een garantie dat daar weinig tot niets gebeurt, want mevrouw Kaag is tot niets in staat. Die kan zich, gillend van de pret, een borrel aan laten reiken door een negroïde manspersoon waarna ze zich bij laat praten door een of andere blanda speklul[1] op het terrein van de linkse ethiek. Wel kan ze zich druk maken over de positie van de Palestijnen, Afrikanen en Afghanen. Maar ook die laatsten weten dat als Kaag verschijnt, alle vertrouwen spontaan verdwijnt. Sterker: dat is nog sneller weg dan dat Red Bull karretje van Max Verstappen, mits hijzelf aan het stuur zit.

Ook een prestatie…

De economische wetgeving zegt dat vraag en aanbod elkaar in evenwicht houden; een schaars goed is duur en tempert de vraag. Wanneer de vraag echter daalt, daalt daarop ook de prijs. Wanneer er een evenwicht in prijs en afzetvolume tot stand is gekomen, dan stabiliseert de prijs per eenheid, evenals het afzetvolume.

En D66 heeft vol ingezet op de afbraak van de maatschappij zoals wij die kennen, onder andere door in te zetten op ‘energietransitie’. Die hebben dus belang bij de hoge gasprijs en geen belang bij het electoraat; dat laatste zijn ze allang kwijt en als de boel echt ploft krijgen ze wel een baantje bij het WEF of de EU als dank voor de bewezen diensten. Alles is hen goed, zolang er maar belastinggeld is wat ze zomaar op kunnen slurpen zonder zelfs ook maar iets te kunnen.

De gasprijs daalt niet door het heffen van belastingen bij de energieboeren. De gasprijs daalt door collusie[2] op dat marktterrein onmogelijk te maken en aanbieders op te laten splitsen. De totale leveringsprijs daalt ook als de Rijksoverheid de accijns op fossiele brandstoffen van nu 70% (!) aanzienlijk verlaagt.

Dus niet meer belastingen, maar minder belastingen is de oplossing.


[1] Scheldwoord voor witte mannen in v.m. Nederlands-Indië

[2] Collusie = heimelijke verstandhouding waarin concurrenten de aanbodzijde stabiliseren op een voor allen gunstig winstniveau. Dit kan met name optreden wanneer de vijf grootste aanbieders, gezamenlijk een marktaandeel van 75% hebben.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Geachte heer Nijhof, uit http://www.sdnl.nl/quekel-iedereen.htm

Citaat van internet: Collusie dicteert de landelijke overheid. De Tweede Kamer slaapwandelt. Collusie is een heimelijke verstandhouding, een vorm van corrupte samenspanning, ontstaan uit gemeenschappelijke belangen om het gedeelde eigenbelang te doen prevaleren boven al het andere. Bij collusie misbruiken politici en hoge ambtenaren hun bevoegdheden. Het Pikmeerarrest van de Hoge Raad zette enige jaren geleden hiervoor de deur wagenwijd open door ambtelijke misdrijven niet strafbaar te verklaren. Hierdoor is Nederland “collusieland” bij uitstek geworden. Einde citaat.

1 jaar geleden
Antwoord aan  Ton Nijhof

Heer Nijhof, dank voor uw reactie en ik vrees dat ons nog veel donkere tijden te wachten staan.

Antwoord van prof. A. Heertje na aanleiding van mijn artikel over de enorme belastingdruk in Nederland en deze is sinds 2002 nog enorm toegenomen, zeker onder de Rutte kabinetten.

—– Original Message —– From: R. Heertje-Halberstadt
To: Big Insurance
Sent: Sunday, May 19, 2002 2:59 PM
Subject: RE: Betaald u teveel belasting?

Geachte heer Quekel,
Ik denk dat u gelijk hebt; maar we staan voor een periode van grote ontreddering.
Met vriendelijke groet,
A. Heertje.

1 jaar geleden

Geachte heer Nijhof, dank voor uw artikel.

Onze oplossingen voor leefbaarheid: http://www.sdnl.nl/newrainforest.htm uit 2001, 2004 en http://www.sdnl.nl/zondvloed.htm 2007 en http://www.sdnl.nl/noodplan.htm en http://www.sdnl.nl/vangnet.htm 2002 en leest u ook mijn columns Utopie, Illusie, De berusting en Milieu op http://www.sdnl.nl/voorspelling1996.htm hier staat ook waarom de zorg onbetaalbaar is geworden en volledig is ontspoord en ook onze brief aan Wim Kok uit 1996 over het Nederlandse aardgas en hoe dat is afgelopen kunt u aan de Groningers vragen.
 
ADVIES: Pomp weer veel gas op in Groningen en betaal een volledige compensatie aan alle personen in Groningen met beschadigde huizen voor de herbouw van hun huizen aardbeving proof en verstevig alle Groningse huizen. Besteedt verplicht 100% van alle winsten (sluit de SHELL en NAM hiervan uit), van deze aardgas opbrengsten voor Groningen en het Noorden van Nederland, zoals nieuwe infrastructuur, (wegen, spoorwegen, bruggen, viaducten) en bouw nieuwe woonwijken in de ontsloten gebieden. Waarom moest SHELL profiteren van onze Nederlandse grondstoffen? Wat zat en zit hierachter?
 
Zie ons voorstel al uit 2001 op http://www.sdnl.nl/newrainforest.htm voor echte oplossingen en mijn column over het milieu uit 2002 onderaan deze webpagina. Ook in die tijd naar de Politiek, Shell enz. enz. gestuurd. Nooit reacties op gehad.

Subsidies moeten blijven stromen om de Nederlandse aan het buitenland verkochte NUTS energie bedrijven zeer rijk te maken.

Echte oplossingen, zoals met Kernenergie worden genegeerd. Ons voorstel is, om in Afrika (Gambia) grote zonneparken neer te zetten, zie bijlage Feasibility Study en daarmee zeewater te ontzilten en waterstof maken om 2 zaken op te lossen: 

1. Ontzilting van zeewater met deze opgewekte stroom ontzilting-machines te laten draaien, de dorre gebieden te bevloeien en nieuwe vegetatie laten groeien, zal veel CO2 worden opgenomen. Bijkomend voordeel de zeespiegel zal dalen als er veel, heel veel zeewater wordt ontzilt.
2. Waterstof produceren en deze waterstof vervoeren naar Nederland en de bestaande infrastructuur gebruiken om Nederland schoner en milieu vriendelijk te maken. Zie artikel hierover in het FD. https://fd.nl/ondernemen/1218880/miljarden-kostende-gasleidingen-in-de-noordzee-snakken-naar-waterstof

Dat gaat met de huidige aanpak met Biomassa centrales en de Zonneparken en Windmolens in Nederland en op zee niet lukken. Zie bijlage waar een vriend van mij de heer Franc Schalken aan heeft meegewerkt. Zijn vrouw komt uit Gambia. Hiervoor heb ik bij de heer Dijsselbloem geld uit het investeringspotje aangevraagd, tot op vandaag nog geen reactie gehad.
 
De ambtelijke, politieke, bestuurlijke verantwoordelijken, praten, praten, praten, vergaderen, schrijven rapporten en er gebeurt niets, helemaal niets, ze lossen niets op! Ze zijn voornamelijk met zichzelf bezig, met hun eigen belang, (lees inkomen), met het partij belang en coalitie belang, hetgeen ze hoog, zeer hoog laten prevaleren boven de belangen van de gewone Nederlandse burgers.
 
Citaat uit eigen werk: “Ik ben overigens niet links en niet rechts maar voor een betrouwbare transparante overheid met hardwerkende politici, ambtenaren ter eer en glorie van de gewone huis, tuin en keukenburgers. Verantwoording heeft de politiek nog nooit genomen. Vele voorbeelden zijn te noemen. Liegen mag zelfs Gerrit Zalm en het zuur is dubbel zout geworden”.
 
En dat brengt de heer M. Rutte al vele jaren voortreffelijk in de praktijk, hij heeft zeer goed geluisterd naar de heer G. Zalm. 
 
M.v.g. Paul Quekel 78 jaar.

Statuten van
St. New Rain Forest http://www.sdnl.nl/newrainforest.htm

Heden, zeven maart tweeduizend één, verschenen voor mij,
Mr. OLAV JOANNES ANGELINUS MARIE-JOSEPH DIERCKXSENS,
notaris met als plaats van vestiging gemeente Loon op Zand:

New Rain Forest waterval.jpg