Saoedische staatsomroep pleit voor koninkrijk Palestina

Op de website van de Saoedi-Arabische omroep Al Arabiya stond recent een interessant opinieartikel, zowel in het Arabisch als het Engels. 

De schrijver, Ali Shihabi, ziet als oplossing van het Arabisch-Israëlische conflict het toevoegen van de Westbank en Gaza aan Jordanië. Het artikel draagt dan ook als titel “Het Hasjemitische koninkrijk Palestina”.
Israël zou de Jordaanvallei moeten opgeven en de Palestijnen Jeruzalem.

Wat dit artikel heel interessant maakt, is de omroep die het publiceerde. Al Arabiya is opgericht door leden van de Saoedische koninklijke familie.  De omroep is grotendeels in Saoedische staatshanden. Het is dus onwaarschijnlijk dat dit artikel gepubliceerd had kunnen worden als het de Saoedische leiders tegen de haren in zou strijken. Sterker nog, de auteur heeft goede banden met de feitelijke machthebber, kroonprins Mohammed Bin Salman. Het lijkt daardoor een proefballon.

De schrijver Ali Shihabi is bepaald niet pro-Israël. Maar hij zoekt een pragmatische oplossing voor het conflict tussen de Palestijnen en Israël. Dat zou iedereen ten goede zou komen. Daarbij ziet hij het opgaan van Gaza en de Westbank in Jordanië als logischer dan de tweestatenoplossing. Die ziet hij blijkbaar als een gepasseerd station. Daar hebben de Palestijnen het zelf naar gemaakt, onder meer door hun eindeloze terreur en door elk compromis te wijzen – sinds 1937!  Daarnaast is het risico te groot dat het een terreurstaat van Hamas zou worden, zoals Gaza nu al is.

“Deze Arabier ziet dat scherper
dan veel mensen in het Westen”

Gematigde Arabieren willen af van het zich voortslepende conflict met Israël, door het continue dwarsliggen van de Palestijnen. Dit bleek uit de Abraham akkoorden. Daarbij hebben die Arabieren er ook genoeg van om geld te storten in de bodemloze, totaal corrupte Palestijnse put. In een recente donorconferentie van de VN-organisatie voor Palestijnen gaven de Arabische landen geen dollar meer – ook niet de rijke Golfstaten. Zij zien juist perspectief in samenwerking met Israël en de toenadering tot Israël neemt dan ook steeds meer toe. In juli zal de tweede top van de ministers van Buitenlandse Zaken van Israël en de Verenigde Staten met Bahrein, Egypte, de Emiraten en Marokko plaatsvinden. Saoedi-Arabië zet ook al voorzichtige stappen.

Hieronder de ingekorte vertaling van de belangrijkste passages uit het artikel:

“Israël is een realiteit die zich stevig heeft gevestigd. Die moet – zij het met tegenzin – worden aanvaard door de regio.
Dit is heel moeilijk voor de Palestijnen, omdat zij meer emotionele en politieke steun hebben gekregen dan wie dan ook. Het ging om een aanzienlijke financiële ondersteuning. Maar verder vooral politiek geroep, niet iets substantieels. Toch heeft dit hen steeds voor de gek gehouden en hen ervan weerhouden de pijnlijke realiteit onder ogen te zien.

Het Palestijnse probleem kan alleen worden opgelost als er op een nieuwe manier naar gekeken wordt. Dan is de meest logische oplossing het koninkrijk Jordanië. In de afgelopen vijfenzeventig jaar heeft Jordanië zich ontwikkeld tot een relatief goed bestuurde staat. Die kan de miljoenen Palestijnen en Jordaniërs integreren. Die kan hun een goede kans bieden op groei en welvaart. Palestijnen in Arabische landen zoals Libanon kunnen dan staatsburgers worden van dit uitgebreide koninkrijk en tegelijkertijd volledige verblijfsrechten krijgen in Libanon.

Waarom zouden de Palestijnen voor dit plan zijn? Zij zullen zich moeten realiseren dat het heroveren van land niet realistisch is. (*)

Voor de toekomst van hen en hun kinderen moeten zij zich richten op het krijgen van een zinvol, bevredigend leven. Daarvoor dienen zij niet langer stateloos zijn, dus door burgers van een staat te worden. Deze nieuwe manier van denken is al te zien bij veel Palestijnse inwoners van Jeruzalem, die Israëlische paspoorten aanvragen. Iets dat de Palestijnse publieke opinie voorheen als verraad en ondenkbaar beschouwde. Jordaniërs en Palestijnen lijken zoveel op elkaar als welk volk als maar mogelijk is. Het zijn allebei soennitische Arabieren uit hetzelfde gebied.
[Toevoeging Likoed Nederland – twee belangrijke historische feiten hierover:
1. Het huidige Jordanië maakte al het grootste deel van het Mandaatgebied Palestina uit, zie de kaart onder dit bericht. 2. In de periode 1948-1967 waren daarom de Palestijnen in de Westbank en Jordanië al Jordaans staatsburger. Jordanië nam hen dat echter af in 1967.]

“Gebrek aan verbeeldingskracht
– in combinatie met een Palestijns volk
dat verdrinkt in een zee van illusies –
kan alleen maar eindigen in een ramp, voor een
regio die al aan de rand van de afgrond staat.”

Of van dit plan iets komt, zal de toekomst uitwijzen. Maar zo snel kunnen veranderingen in denken dus gaan. Dit zou enkele jaren geleden nog als een onmogelijke fata morgana (luchtspiegeling in de woestijn) worden beschouwd.

Maar nu klinkt ook vanuit het streng-islamitische Saoedi-Arabië – hoeder van hun heilige plaatsen Mekka en Medina – de roep om pragmatisme en vrede met de Joodse staat.

———————

(*) Terwijl ieder zinnig mens begrijpt dat de Palestijnen Israël niet kunnen vernietigen, blijven Fatah en Hamas dat de Palestijnen beloven. Zie bijvoorbeeld de televisie-uitzending van vorige week (22 juni 2022) op de Likoed website.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties