Ter Stapel – 2

Op 16 mei schreef GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger op Twitter: “Afgelopen vrijdag was ik in Leeuwarden en sprak een Syrische vader. Hij voelt zich niet veilig en neemt ‘s nachts al z’n waardevolle spullen mee als hij naar de wc moet. Op mijn vraag of hij z’n kinderen uit Syrië naar de noodopvang zou halen: “Nooit.” “

Die Syrische ‘vader’ had op zaterdagochtend al enkele reis onderweg naar Syrië moeten zijn, terug naar zijn kinderen die hij in Syrië had achtergelaten, waar het voor kinderen – en dus ook voor hun ouders – klaarblijkelijk veiliger is dan in de noodopvang in ons mooie Leeuwarden. Ik ben van mening dat wij in Nederland, op zijn kortst zes veilige landen verderop, zulke egoïstische vaders geen enkele vorm van hulpverlening of opvang verschuldigd zijn.

Foto: SP Groningen (cc, via Flickr

Op de late avond van 18 mei jl. meldde 112 Groningen dat er een melding was gedaan “van een mogelijk steekincident op AZC Ter Apel”. Volgens 112 Groningen waren meerdere ambulances en een traumahelikopter(!) ter plaatse gekomen en was “een persoon met spoed naar een ziekenhuis overgebracht”.[i] Dat was echter niet het enige nieuws: de website van GeenStijl meldde gisteren 360 incidenten in een jaar tijd op AZC Budel.[ii] De link in het artikel verwees naar een reportage van Omroep Brabant.[iii] Over Budel werd gemeld dat in 40 gevallen het vergrijp van een asielzoeker migrant zo ernstig was dat hij moest worden overgeplaatst naar de Handhavings- en Toezichtlocatie in het Drentse Hoogeveen. Een enkeltje vaderland was mijns inziens beter geweest. Ik ben van mening dat wij zulk gewelddadig crimineel uitschot geen enkele vorm van hulpverlening of opvang verschuldigd zijn.

De situaties in zowel Ter Apel als Budel vertonen één grote overeenkomst: de lokale bevolking van Ter Apel en Budel zijn de overlast die door de te grote aantallen migranten veroorzaakt wordt al geruime tijd meer dan beu. De gemeenteraad van Cranendonck, waar Budel onder valt, heeft dan ook het besluit genomen dat het in de voormalige Nassau-Dietzkazerne gevestigde AZC op 1 juli 2024 wordt gesloten, tot misnoegen van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en Stichting Vluchtelingenwerk. Die laatste vindt dat sluiting geen oplossing is.[iv] Nou, dan heb ik nieuws voor u: dat is het wèl. AZC weg – problemen weg.[v] Zo makkelijk is het. Je moet ze alleen niet gaan verplaatsen naar een andere locatie, je moet om te beginnen ook de instroom eens stoppen – zeker die van zgn. veiligelanders. Ik ben van mening dat wij zulke profiteurs geen enkele vorm van hulpverlening of opvang verschuldigd zijn.

En ik voel daardoor ook niet meer de minste behoefte om daar, op basis van een misplaatst ‘solidariteitsbeginsel’, middels de beruchte blauwe brieven nog langer aan te moeten meebetalen. De asielindustrie, want dat is het, heeft de Nederlandse belastingbetalers inmiddels al veel te veel gekost – and counting – en vormt derhalve een uitstekende grond voor lastenverlichting.[vi]


[i] https://112groningen.nl/315158/overig/melding-van-steekincident-azc-ter-apel/

[ii] https://www.geenstijl.nl/5165115/gaat-goed/

[iii] https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4088132/elke-dag-is-het-hommeles-in-azc-budel-360-overtredingen-in-een-jaar

[iv] https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/70bc6d52-52f5-4fa7-a953-33e282ad25d9/sluiten-azc-budel-is-niet-de-oplossing-ondanks-ernstige-geweldsincidenten

[v] https://nos.nl/artikel/2418754-58-bewoners-van-azc-budel-in-afgelopen-drie-maanden-door-rechter-veroordeeld

[vi] http://www.demo-demo.nl/files/Grenzeloze_Verzorgingsstaat.pdf


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties