Geen garanties?

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) kan geen garanties afgeven dat Nederland geen koude of onbetaalbare winter tegemoet gaat. “Die garanties kan niemand geven, omdat we te maken hebben met een onvoorspelbare oorlog”, zegt een woordvoerder van EZK. Die man of vrouw moet toch even nieuwe batterijen in de zakjapanner doen.

 De olieprijs per vat bedroeg in de periode 1990 – 1991, tijdens de eerste Golfoorlog 40 Dollar per barrel van bijna 160 liter. Nu, in 2022, is die olieprijs 70 Dollar per barrel. Op grond van inflatie alleen al zou die prijs nu theoretisch ongeveer 78 Dollar per barrel moeten zijn.

Maar dat is ‘ie niet…

De brandstofprijzen in ons land komen vooral tot stand door accijnzen en belastingen, die gemiddeld zo’n 70% van de prijs uitmaken. De woordvoerder van EZK moet dus niet zitten te zeuren over een onvoorspelbare oorlog, want Nederland is met geen enkel land in oorlog en toen er wel een oorlog was tussen de oliepompen hadden we ook nergens last van.

Afb: pxhere

Het is gewoon een kwestie van even doorwerken en wat minder peinzend uit het raam zitten loeren naar alle mevrouwen Van Drimmelen met D66-dochters in de huwbare leeftijd. De olieprijs geeft geen aanleiding voor zorgen om de eenvoudige reden dat er wereldwijd verschrikkelijk veel van is. Hetzelfde geldt voor gas: Rusland is echt niet het enige land wat gas kan leveren. Nederland kan er ook wat van.

Maar de woordvoerder van EZK kan z’n baas natuurlijk ook gewoon vertellen dat de accijnzen en belastingen helaas wat naar beneden moeten worden bijgesteld en dat z’n vrienden in de milieusfeer het met wat minder miljonairssubsidies moeten doen. In ’tijden van oorlog’ altijd een goed idee, bijvoorbeeld om onze defensie op orde te brengen of Groningers te compenseren voor bombardementsschade…

En een beetje rap graag, anders bellen we Volkert.


Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties