Brusselse geborneerdheid

Frau Von der Leyen op 6 mei 2022: “ stoppen met het importeren van Russische olie zal zwaar worden…..maar het is het op de langere termijn geen optie om geld over te maken naar Rusland”. Tussen neus en lippen door benadrukte ze dat de EU wil dat Oekraïne de oorlog van Rusland wint. Ongelooflijk ondoordachte uitspraken van iemand die heel stoer en doortastend wil overkomen. En dat in de verste verte niet is.

In twee zinnen benadrukken dat je niets, maar dan ook niets begrijpt van het geopolitieke spanningsveld en de rol die democratische staten daarin moeten, mogen en kunnen spelen. Besluiten van werknemers van een ondemocratische instantie die als een boemerang op bevolkingen terug slaan en de inleiding vormen voor langdurige kommer en kwel van burgers met een smalle beurs. Nog steeds niet begrijpen dat de kern van democratie demos of het volk is en uitspraken van ongekozen politici als Frau Von der Leyen bijna nooit de wens van dat volk reflecteren. Kortom, vergeet het maar. Von der Leyen denkt dat bevolkingen vergelijkbaar zijn met wegwerpartikelen die je bij het oud vuil  kan deponeren. Bovendien gooit ze oude schoenen weg voordat ze nieuwe passende schoenen van de juiste kleur in huis heeft. Waar haalt ze de vervangende energie vandaan om het gat te vullen dat Russische gas, olie en steenkolen doen ontstaan? Nog niet over nagedacht natuurlijk, want denken staat haantjes- en wat haar betreft kippetjesgedrag in de weg.  

Ook in Den Haag staat een sirene op een verkeerd moment te loeien. Minder energie voor leven, rijden en warmte is volgens Jetten best mogelijk. De D66 tovenaarsleerling oordeelt dat Nederland eind dit jaar al zonder Russische gas, steenkool en olie kan. Die uitspraak bevestigt dat deze bewindsman niet beseft wat de gevolgen van zo’n stoere vastberaden uitspraak voor de bevolking buiten de Haagse bubbel heeft. Kijk eens naar het gevoegde plaatje en vertel verarmend Nederland welke pijl met minder energie geen risico’s oplevert voor het dagelijkse leven van de doorsnee Nederlander. Wie moet voor de materiële en immateriële schade opdraaien die zulke onzinnige uitspraken veroorzaakt? Niet de zwevers in Brussel en Den Haag, wel het plebse demos.

Dat betekent dat in het komende half jaar gezocht moet worden naar alternatieven voor olie om ook aan het einde van dit jaar te kunnen voldoen aan de groeiende energievraag. Daarvoor moeten twee of zelfs drie tollen qua snelheid, draairichting en draai-as gaan veranderen: meer groene energie (incl. gas en kernenergie), meer reserves (begrensd door de beschikbare opslagcapaciteit)  en vervangingsopties (meerdere behoeftestellers en een beperkt aantal leveranciers betekent uit de pan rijzende prijzen).

Volgens de topman van Shell kan de huidige stroombehoefte niet door windturbines, zonneweiden, aardwarmte en waterkracht gecompenseerd worden. De groene energie opwekkers kunnen dat energieverlies maar voor een uitermate bescheiden deel opvangen. De consequentie is dat gas als vervanging van olie en het verdwijnen van de Russische bijdrage of (deels) uit eigen gasvelden moet komen en/of geïmporteerd moet worden tegen hoge prijzen. In het verlengde zullen de energie prijzen voor de kleine en grote huishoudens voorspelbaar gaan stijgen. Dat betekent dat de kleine huishoudens de Sjaak zullen zijn en mede door de groeiende inflatie dat sterk zullen voelen in de smaller wordende beurs. Er zullen zeker op dat niveau ingrijpende keuzes gemaakt moeten worden en niet op dat niveau alleen. Voor het maken van nationale keuzes kan de gevoegde schets als spoorboekje gebruikt worden. Er zullen op alle hiërarchische niveaus en zeker in de laagste klassen slachtoffers gaan vallen.

“Een tsunami van malaises die
op de doorsnee burger afkomt”

Waar zijn de hoeveelheden gas te vinden? Ondanks de beloftes kan de USA dat energieverlies niet compenseren. De Europese energiebehoefte tikt dit jaar de 155 miljard kuub aan en de USA kan slechts 15 miljard per jaar leveren. Qatar lijkt gelet op het wegzenden van de Duitse Minister niet van plan te zijn om Europa tegemoet te komen. Dus waar komt het vervangende gasvolume dan vandaan? Het zal de hoge heren en dames in Brussel en Europese hoofdsteden niet boeien, die zullen en kunnen zich onttrekken aan de tsunami van malaises die op de doorsnee burger afkomt.

Oekraïne wint de oorlog van Rusland? Wat een onbenul, wat een dedain, wat een kortzichtigheid, wat een idioterie. Het is geen sportwedstrijd waar gewed kan worden op winnaar en verliezer! Een paar weken geleden werd er geroepen dat “we (NATO/EU) niet in oorlog zijn”, maar inmiddels is het duidelijk dat de USA als de grote roerganger van de NATO sinds 2014 aan het rotzooien is op Oekraïens territoir en op diverse gebieden (biochemie, inlichtingen, militair materieel en kennis en ervaring) een proxy oorlog voert tegen Moskou met de Europese burger als voornaamste slachtoffer.  Door het sturen van zwaar militair materieel is Europa mede schuldig geworden aan menselijke slachtoffers en vernielde infrastructuur en zal vanuit die invalshoek kijkend naar het kostenaspect, mede verantwoordelijk worden voor de compensatie van die kostenpost.

De Bosnische burgeroorlog heeft bevestigd dat de evangelische instelling van het Westen een gewapend conflict jaren heeft verlengd en de schade die in die verlengde periode door het Westen gecompenseerd moest worden. De Bosnische burgeroorlog heeft ook bevestigd dat alleen aan de onderhandelingstafel zo’n gewapend conflict kan worden beëindigd. Ook in de Bosnische Burgeroorlog speelde de USA een bedenkelijke rol op militair gebied die gelijksoortig is aan wat we nu in de Oekraïne zien gebeuren. De Biden regering spoort Europa aan om steeds zwaarder oorlogsmaterieel naar de Oekraïne te verplaatsen en die steun zal de Europese krijgsmachten nog duur komen te staan. Militaire voorraadschuren worden leeg getrokken, slagkracht wordt ondergraven. Als de wapens in de Donbas en omgeving eindelijk zwijgen zal de nationale krijgsmacht weer op niveau gebracht moeten worden en gelet op de prioriteitstelling bij de verdeling van de knikkers zal Defensie opnieuw in een neerwaartse spiraal raken. Want de wederopbouw van de Oekraïne zal de eerste zorg van Brussel c.s. zijn.

Als de staakt-het-vuren overeenkomsten ondertekend zijn, zal de verliesrekening opgemaakt worden en zoals het er nu uitziet zal die eerder de € 100 miljard en daar boven aantikken dan op een gunstige € 10 miljard pivoteren. En wie komt dan hijgerig zijn hulp aanbieden? Brussel en verschillende West-Europese hoofdsteden (en als die dat nalaten te doen zal China in het infrastructurele gat springen). Wie krijgt de rekening daarvoor gepresenteerd? De demos. Wie denkt dat de wederopbouw van de Oekraïne wel in een paar jaar gefikst zal zijn, zal bedrogen uitkomen. Kijk eens wat in Bosnië is gebeurd of niet gebeurd is. Na 27 jaar hangt Sarajevo nog steeds aan het sponsor infuus en kan zich ondanks stoere houding en uitspraken nog steeds niet zelf bedruipen. Reden: de institutionele corruptie grijpt in Bosnië net als in de Oekraïne diep in de samenleving in.

Zelensky is niet in staat geweest of, beter gesteld, heeft geen vinger uitgestoken om ondanks allerlei beloftes die corruptie te bestrijden en is zelfs deel geworden van die corruptie. De Pandora papers die eind 2021 naar de media werden gelekt hebben dat bevestigd. Oekraïne is Bosnië déjà vu en dus kunnen de veiligheidsriemen weer aangesnoerd worden. Het wordt een ongewenste duikvlucht.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Taco
1 jaar geleden

Frau von der Leyen gooit en olie op het vuur van de oorlog in Ukraine en denkt dat de hele EU op korte termijn zonder Russisch gas kan.
Heer Jetten gelooft dat en bovendien ook nog in de klimaat reddende sprookjes die hij namens D66 het land in meent te moeten slingeren.
Hij heeft daarvoor van het Kaagmens een gigantisch budget ter beschikking gekregen. Uiteraard op te hoesten door u en ik en alle andere belastingbetalers.

Deze gedachten een handelswijzen zijn m.i. politieke ontwikkelingen die geen enkele bijdrage leveren aan vrede en veiligheid in West Europa.
In tegendeel.