Alleen een Nokia?

Premier Rutte heeft jarenlang elke dag sms’jes van zijn telefoon gewist. De berichten die hij zelf relevant achtte stuurde hij door naar ambtenaren, schreef de Volkskrant vorige week. De premier beweerde dat hij dit deed omdat zijn oude Nokia te weinig opslagruimte zou hebben, maar uit een oud interview blijkt dat Rutte ook nog een Apple Iphone gebruikte voor het versturen van sms’jes.

De PVV en FVD willen nu opheldering van de premier, want het ziet er naar uit dat die tweede telefoon in het debat wat vorige week over de kwestie plaatsvond, zorgvuldig werd vermeden. Niet in de laatste plaats omdat de hele Kamer verzuimde om te vragen of de premier niet toevallig ook een diensttelefoon gebruikte…

De werkwijze van de premier kwam naar voren in een rechtszaak die de krant had aangespannen. Volgens de landsadvocaat deed Rutte tijdens de coronacrisis en in de jaren daarvoor aan “realtime-archivering” door onmiddellijk zelf te bepalen of een sms-bericht moest worden bewaard of vernietigd. De landsadvocaat zei dat er geen reden is om aan te nemen dat deze methode ondeugdelijk heeft uitgepakt. Hij zei er niet bij op grond van welke redenen en dat zal ook lastig zijn, want het is vrijwel niet meer te controleren: het berichtverkeer is immers gewist.

Dit lijkt een heel mineure kwestie, maar dat is het niet. De premier is al vaak betrapt op een beperkt geheugen, wat in sommige gevallen zelfs grensde aan vergevorderde Alzheimer. Ook spitsvondigheden werden vaak gebruikt om de Kamer beentje te lichten. Wie vroeg om een ‘bonnetje’ kreeg als antwoord ‘er zijn geen bonnetjes in het archief’. Als er toch een ‘bonnetje’ opdook was het verweer, ‘ja, maar dit is een nota en daar vroeg u niet om’.

Opnieuw blijkt dat de Kamer kennelijk niet in staat is om de heersende macht tot de orde te roepen. Dat is nog het meest treurige en toont het complete failliet van de huidige structuur die voor ‘democratie’ doorgaat.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties