Regeerakkoord

Vanwege de voorziene stijging van het defensiebudget en compensaties voor de uit de hand lopende energierekening, moet het Kabinet volgens Minister Hoekstra (CDA)  opnieuw naar de tekentafel en met een herzien akkoord op de proppen komen.

Daarmee lijkt hij te suggereren dat er ook met geld geschoven kan worden, en dat de investeringen in defensie ook ten koste kunnen gaan van andere zaken, zoals het budget voor klimaatbeleid. Om ‘de gevolgen van de klimaatverandering’ terug te dringen wordt er 35 miljard euro in een fonds gestopt volgens het regeerakkoord. Hoekstra’s opvolger op Financiën, D66-leider Kaag, ziet het allemaal een tikje anders. Zij pleit voor “rustige besluitvorming, om te doen wat we beloofd hebben, zoals het terugdringen van de klimaatverandering en beter onderwijs. De overheid moet ook betrouwbaar zijn”.

De oproep van Hoekstra kan natuurlijk niet los worden gezien van de aanstaande Gemeenteraadsverkiezingen; het CDA heeft sinds de pogingen om Omtzigt te ‘sensibiliseren’ electoraal forse schade opgelopen en zou momenteel volgens de peilingen op slechts 6 tot 8 zetels in de Kamer kunnen rekenen. Dat is zelfs minder dan de Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas, die op 8 tot 9 zetels wordt gepeild. Op het platteland lijkt de rol van het CDA nagenoeg uitgespeeld en dat is geen wonder omdat de club van Hoekstra lijdzaam heeft toegezien hoe de boeren werden en worden belazerd door de krankzinnige milieumaatregelen. Je hoeft immers niet eens doorgeleerd te hebben om in te zien dat het vervangen van grasland door intensieve bewoning geen oplossing maar een extra probleem voor het ‘milieu’ is.

De – financiële – gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne echter, in de vorm van gestegen energieprijzen en noodzakelijk geworden extra defensie-uitgaven, is een aanslag op de lopende begrotingsplannen van het nieuwe Kabinet, waarin een forse investering is voorzien (met belastinggeld) voor ‘het klimaat’. Het CDA denkt waarschijnlijk twee vliegen in één klap te slaan: de hoop van burgers op compensatie voor de gestegen energieprijzen en inflatie enerzijds, en voor boeren op een minder felle afbraak van hun bedrijven. Waarschijnlijk een misrekening, want boeren en burgers zijn net even wat te vaak voor de bus gesmeten door CDA bewindslieden.

De retoriek van Hoekstra is nogal doorzichtig en onverminderd dat de nieuwe concurrenten van het CDA in slechts weinig Gemeenten aan de raadsverkiezingen deel nemen, ziet het er voor zijn partij niet best uit. Het CDA kan het verlies maar op één manier beperken: uit het Kabinet stappen.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
koddebeier
1 jaar geleden

Kaag vind : De overheid moet ook betrouwbaar zijn”. ?????
Hoezo zijn ze dat dan ooit geweest ?????
Denk aan de terugkeerde Joden 40-45 achterstallig belasting, de Molukkers, Knil, Papoea’s zelfstandigheid belooft, de Groningers, de Toeslagen enz enz.

Maurits Campert
1 jaar geleden

Inderdaad komt Wopke met de hoogmoed en zijn diepe zakken nu ten val. Nu D66 ook nog terug naar minder dan 10…