Geld, veel geld

Wanneer het gaat om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zijn de analyses niet van de lucht en iedereen weet precies hoe het zit. Op sta-pal hanteren we misschien iets andere opvattingen dan de reguliere, wellicht omdat velen de essentie over het hoofd zien: het gaat om geld, heel veel geld.

Waar onze Charlef Brantz zich keurig beperkt tot een analyse van de militaire component, daar richtte prof. dr. Paul Cliteur zijn aandacht op realisme versus EU-technische wensdromen. Voor het overige is het beeld eensluidend; Poetin is een waardeloze vent en dictator bovendien. Zelensky is het toonbeeld van eerlijkheid en oprechtheid. Dat Oekraïne zo corrupt is als de neten… ach, dat land is nog in ontwikkeling nietwaar? Als het eenmaal lid is van de EU en de NATO dan komt alles goed. Wie wat anders denkt wordt direct verdacht gemaakt als ‘Poetin-vriend’.

Afb: Publicdomainpictures.net

Rusland werd in september 2009 de grootste olieproducent ter wereld. Rusland produceerde toen  10,01 miljoen vaten olie per dag en passeerde Saoedi Arabië als grootste olieproducent ter wereld. Die positie zal Rusland, respectievelijk de kliek van oligarchen rond Poetin niet zonder meer prijsgeven. Nadat straks Oekraïne is gesensibiliseerd, zal Poetin zijn blik wenden naar Moldavië, Transnistrië, Georgië, Armenië en wellicht ook Kazachstan.  Zo zal Rusland gericht willen bouwen aan een Rusland dat direct de fossiele energievoorraden in heel centraal Azië beheerst.  Daarmee kan het land dan een doorslaggevende rol spelen in de wereldmarkt van olie en gas in de eerste helft van de 21e eeuw.

Schulden worden door Rusland gemakkelijk gebruikt als wapen, om kritische energie-infrastructuur op te kopen in Oost Europa en uiteraard ook Oekraïne. Ook laten zij zonder blikken of blozen de EU opdraaien voor de schulden van Oekraïne die ze bij Gazprom af moeten lossen. Of dreigt men het gas af te sluiten als er geen geld komt, liefst een paar dagen voor nieuwe verkiezingen. En in plaats van minder, koopt Europa juist steeds méér gas in via Gazprom  en ook Shell is gevorderd met een immens schaliegasproject in Oost Oekraïne voor +/- $10 miljard dollar. Rusland bouwt gestaag verder aan haar groeiende politieke rol in het Midden-Oosten en Centraal-Azië en verkrijgt daarmee een steeds dominantere greep op de wereld olie- en gasprijzen.

Een sterke – economische – positie van Rusland op het terrein van energie is een positie die Europa liever aan zichzelf gunt, en dat is niet onlogisch. En zoals altijd gaat het gewoon om geld, met of zonder ‘klimaatdoelen’.  Dat laatste is alleen nuttig om het plebs rustig te houden. Als die niet bang worden van een virus; dan blijven ze die maar op stang jagen met een ‘wetenschappelijk vastgestelde’  opwarming van de hele Aarde en dode ijsberen…


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties