De democratie gemuilkorfd

Ieder Kamerlid mag een minister, staatssecretaris of gedelegeerd verantwoordelijke om informatie vragen of ter verantwoording roepen (ook over zaken die op dat moment niet aan de orde zijn). Zij doen dit onder andere door mondelinge of schriftelijke vragen stellen en de verantwoordelijke personen uit de regering zijn verplicht op vragen van Kamerleden in te gaan. Zoniet dan is de democratie gemuilkorfd.

In de Kamercommissie VWS werd aan de voorzitter van het OMT gevraagd meer gedetailleerde informatie te geven over de aanvangsstatus van patiënten met corona, die op een IC worden opgenomen. Met name of zij werden opgenomen vanwege corona, of dat zij werden opgenomen voor een andere aandoening waarbij terloops werd vastgesteld dat zij óók corona hadden. Dat verschil is essentieel om te kunnen bepalen of de druk op de IC’s nu werd veroorzaakt door corona of door andere oorzaken.

Kamerlid Anno 2022…

De voorzitter van het OMT zegde dit toe, meerdere malen zelfs, maar blijf het antwoord nu al maanden schuldig; hij weigert simpelweg om die in formatie te verschaffen. Daarop vroeg Van Houwelingen (FvD) de commissie om Van Dissel aan te spreken op zijn plichtsverzuim. Hilarisch genoeg werd dit voorstel in stemming gebracht en door de kartelpartijen weggestemd. De Kamercommissie VWS besloot dus dat de informatieplicht is vervallen: niet minder dan een knieschot voor de democratie.

Eerder vroeg GroenLinks leider Klaver in een motie om FvD uit te sluiten van de Commissie ‘stiekem’, teneinde de gekozen Kamerleden van FvD overeenkomstige informatie over b.v. Rusland en Oekraïne te onthouden. Welgeteld één Kamerlid (Leijten, SP) kwam naar voren om haar ongemak over die motie uit te spreken en alle anderen keken als lamgeslagen koeien toe. Klaarblijkelijk hadden zijzelf geen van allen in de gaten dat een Kamerlid nooit mag worden uitgesloten van informatie en het waarschijnlijk domste Kamerlid ooit kon de motie indienen. Zelfs de voorzitter was kennelijk in slaap gesukkeld.

Het Kamerlid Omtzigt (bij de laatste verkiezingen maar liefst meer dan 350.000 stemmen) heeft de helft van de spreektijd in de Kamer, omdat hij (gedwongen) uit een partij is gestapt. Wie verzint zoiets? Natuurlijk pareert de toch al niet sterke voorzitter van de Kamer dat met de frase ‘dat dit nu eenmaal zo besloten is door de Kamer’, maar sinds wanneer kan de Kamer besluiten nemen over de vervulling van het Kamerlidmaatschap wat indruist tegen de Nederlandse Wet? Moet dan niet eerst de Wet veranderd worden? Kan de Kamer ook besluiten om de fractie van GroenLinks in te laten breken op een Ministerie (ze hebben immers de ervaren Duyvendak in hun gelederen) teneinde ongelakte informatie op te halen? Formeel ook verboden, maar wat geeft het.

De democratie wordt onder onze ogen gemuilkorfd en veel meer mensen dan een paar armzalige weblogs zouden in actie moeten komen om de elites te dwingen zich aan de Grondwet te houden. Op deze manier raken we steeds meer in een soort van dictatuur.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adri Ekstijn
2 jaren geleden

Darwin had ons allang kunnen uitleggen dat een kapotgedemocratiseerde democratie altijd evolueert tot een democratuur. 😉

2 jaren geleden

De opsomming van de heer Nijhof, van , onwenselijke, interventies ter zake de democratie bij het politieke spel in de Tweede Kamer, komt doordat de meeste Kamerleden niet geschikt zijn om politiek te bedrijven en denken dat hun WIL ook macht inhoudt . Dit centripetale gedoe komt van figuren dewelke alleen oog hebben voor , primitieve gevoelens en naar binnen gerichte beleving en niet in staat zijn ruimer te denken en zeker niet begrijpen dat democratie een waarborg moet zijn dat een overheid niet in een dictatuur vervalt . Nu “ de meest onvolwassen figuur van Groen Links, Jesse Klaver “ dat het ruim denkende der democratie “ , een belemmering is voor hun doelstellingen, bewijst hun ongeschiktheid . Immers: Rucksichtslosigkeit
Is dan de oplossing voor hen, en, daarmede ook de Democratie ter zijde wordt geschoven. Dat we dan steeds meer in de “ zieke spelregels van een dictatuur vervallen “” is een onacceptabel feit . Dat de “” lamgeslagen koeien” “ niet in actie komen om de democratie te beschermen is een gotspe , maar bewijst ook hun ongeschiktheid. En……. Dat alles maar kan gebeuren onder het oog van de VVD en dus, Mark Rutte, met lafbek Wopke Hoekstra als tassen-drager, betekent dat Nederland wordt bestuurd door “” Stumpers””. Democratie is dan slechts een scheldwoord .

fredjohan
2 jaren geleden

Ongeveer 80% van de bevolking is politiek analfabeet. Daar is het parlement een perfecte afspiegeling van.

Tigron
2 jaren geleden

De huidige Democratie is te vergelijken met kleine kinderen laten geloven in Sinterklaas.
Na een poos komt de teleurstelling dat het anders was.
Het enige verschil tussen Sinterklaas en Democratie is; kleine kinderen krijgen doorgaans wat ze graag willen hebben als ze lief zijn….

koddebeier
2 jaren geleden

We worden geregeerd door list en bedrog, de democratie is een drama !