Censuur

Elke journalist die iets anders publiceert over het conflict met Oekraïne dan de officiële verklaringen en standpunten van Moskou, is volgens een nieuwe Russische wet strafbaar. Voor publicatie moeten media klaarblijkelijk eerst met de overheden nagaan of het passend is wat er wordt gepubliceerd. Kortom: censuur.

Maar in het Westen kunnen we er ook wat van en dat hangt de hoofdredacteur van De Telegraaf – Paul Jansen – inmiddels de keel uit. Op het internet zijn Russische media zoals RT voor de gehele EU inmiddels verboden. Volgens Jansen is ‘censuur een zwakte bod’.

‘Als propaganda moet worden bestreden, moet dit dan ook niet gelden voor bijvoorbeeld de talkshow M? Daar mocht de omstreden defensieminister Ollogren donderdag aanschuiven zonder dat presentator Margriet van der Linden ook maar één kritische vraag stelde aan de D66-brokkenpiloot. M wordt geproduceerd door de echtgenote van Ollongren, Irene van Brekel. Als in Rusland een minister op de staatstelevisie zo kruiperig zou worden benaderd in een show van nota bene de eigen partner, zouden we in het Westen wel weten’.

Het is voor burgers in landen waarvan de eigen overheid beweert ‘democratisch’ te handelen, een rare gewaarwording: niet vrijelijk kunnen kiezen uit het beschikbare nieuwsaanbod. Kennelijk denkte de Nederlandse overheid dat de eigen burgers zó ellendig dom zijn, dat ze propaganda niet van echt nieuws kunnen onderscheiden. Ollongren wilde dat ‘nepnieuws’ in een vorig Ministerieel leven nog bestrijden met wetgeving in EU-verband, terwijl er toen al dik bovenop lag dat vooral onwelgevallige media als leveranciers van ‘nepnieuws’ zouden worden gemarkeerd.

Burgers in een vrij land behoren vrijelijk te kunnen kiezen uit het beschikbare aanbod van nieuws en ze bepalen zelf maar wat ‘nep’ is en wat niet. Wie twee klompen wil kopen en met twee bakstenen in een doos weer thuiskomt, die heeft dat echt wel in de gaten. Sterker: dat gebeurt gegarandeerd niet nog een keer.

Maar nee: kennelijk geeft Rusland het goede voorbeeld…


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost
1 jaar geleden

Zal u even wakker schudden. De meeste burgers zijn oliedom. Bewezen met laten prikken met een Mengeleinjectie.