Zinloze minister

De waarschijnlijk meest zinloze Minister in de historie van de Lage Landen is met afstand de namens D66 figurerende schoenenverkoper Rob Jetten. In een niet al te drukke vestiging van Bristol, zou hij in het magazijn wellicht nog nuttig zijn om op te ruimen, al kan dat ook totaal verkeerd uitpakken.

Voor Rob Jetten werd een baan gemaakt: ‘Minister voor Klimaat en Energie’. Dat is volgens hemzelf natuurlijk belangrijk werk wat goed moet gebeuren. Het inderhaast opgerichte ministerie van Jetten heeft als nouveté een reclamecampagne klaarliggen voor het geval er een tekort aan gas ontstaat. Die moet aan Nederlanders uitleggen hoe we met z’n allen een beetje zuinig met het beschikbare gas om kunnen gaan. Door kortsluiting ergens bovenin zal de arme jongen niet in de gaten hebben dat wanneer iets duur is, er meteen ook minder van gekocht wordt. Dat staat in alle boekjes over economie voor het VMBO, maar kennelijk nog niet in het brein van onze magazijnmedewerker ‘voor Klimaat en Energie’. Toch leuk voor Jetten; naast de Koninklijke familie waarschijnlijk de enige uitkeringsgerechtigde met auto en chauffeur.

Overheidsheffingen

Minister Jetten. Afb: D66 / wikipedia

Maar wanneer essentiële levensbehoeften, zoals koken en verwarmen, dusdanig in prijs stijgen dat het gebruik ervan voor een gemiddeld gezin onbereikbaar is geworden, dan breekt de spreekwoordelijke pleuris uit. De volkswoede richt zich dan op degene(n) die de prijs opdrijven en in dit geval is dat de Rijksoverheid. Van iedere euro die de consument aan gas uitgeeft, moet de leverancier ruim 65 cent aan de schatkist afdragen en voor stroom is dat ruim 70 cent. Gas en stroom zijn in ons land helemaal niet duur; het is de overheid die deze producten duur maakt met waanzinnig hoge belastingen op energie.  

En onder andere dat geld verdwijnt momenteel razendsnel in de bodemloze put van de ‘energietransitie’ waaraan onze overheid de komende decennia honderden miljarden aan uit wil geven. Van enige invloed op het klimaat is weliswaar nauwelijks sprake, maar het droomt wel fijn kennelijk. Maar als die honderden miljarden het klimaat geen meter vooruitbrengen, waarom zou je dat geld daar dan aan uitgeven? Er zal toch een reden voor dergelijke waanzinnige uitgaven moeten zijn, maar dat is dan niet het klimaat. Wat wel en waarmee hebben de Staten Generaal dan namens de bevolking ingestemd? Het ruikt allemaal een beetje naar de aanpak zoals met de COVID-pandemie: de maatregelen hadden waarschijnlijk minder met de volksgezondheid van doen dan de Tweede Kamer op de mouw werd gespeld.

Geen energietransitie

De miljarden die in ons land zouden worden uitgegeven aan de energietransitie moesten voorlopig maar eens even niet uitgegeven worden. De Russische realiteit in Oekraïne maakt duidelijk dat we momenteel een paar andere zorgen hebben. En die hebben meer te maken met het leiderschap in de Westerse, ‘woke’ democratieën (of wat daar nog van over is) en met de staat waarin ons leger momenteel verkeert. Dat zijn de prioriteiten die er momenteel toe doen.

Dat rare baantje van Jetten kan dus worden af geserveerd, inclusief dat hele Ministerie. We wilden immers altijd al een kleinere overheid.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2 jaren geleden

De keuze van Mark Rutte om Rob Jetten minister te maken van Klimaat en Energie is een zeer « « ‘bewuste » » keuze geweest . Want : Rutte weet dat de klimaatdoelen onhaalbaar zijn . Hij kan nu zeggen dat hij voor het klimaat speciaal een minister heeft aangesteld, maar dat de niet gehaalde doelstelling niet zijn schuld is . Het past exact bij zijn «  geweldige opstelling «  maar typisch een daad van een «  sociopaat «  dewelke slechts de nacht wil. We zien dat Rutte zich in ALLE bochten wringt om de macht te behouden . Immers: Mark Rutte weet «  dondersgoed » dat Rob Jetten mogelijk « slechts «  een schoenenverkoper is en in moeilijkheden zal komen omdat zijn kennis op het gebied van klimaat en energie NUL is . Daarnaast is de binding met de harde werkelijkheid , de maatschappelijke realiteit, minimaal omdat hij eerder als Partijleider van D-66 en als Kamerlid, geen idee had wat besturen eigenlijk inhoudt. Zijn leven op wolken en de beloofde rozen hebben zijn brein vertroebeld zoals de andragora-wortel dat doet. Het alruin . Het is te hopen dat het huidige -geldverspillende kabinet – opdondert.

koddebeier
2 jaren geleden

Onbenul !!