Naast elkaar?

Binnen een week nadat premier Rutte en de Ministers Hoekstra en Kaag hun respectievelijke partijen opriepen om na de komende gemeenteraadsverkiezingen absoluut niet met FvD of PVV te onderhandelen over lokale coalitievorming, roept de premier ‘van alle Nederlanders’ op om “weer naast elkaar te gaan staan”.

Het is tegenstrijdig: bepaalde groepen uitsluiten van lokaal (laat staan landelijk) besturen. Je kunt je zelfs afvragen of het niet indruist tegen de grondwet, waarin artikel 1 immers rept van een verbod op discrimineren. Als je als politicus bij een gezelschap staat wat in koor om ‘minder Marokkanen’ roept dan kun je veroordeeld worden wegens racisme. Als een andere politicus roept dat hij ‘minder PVV- ers en Fvd-ers’ wil, dan mag hij premier worden. Vraag niet hoe het kan, maar sta er gerust versteld van.

Afb: Roel Wijnants / Flickr

“Mijn oproep is nu, naar mezelf en naar alle mensen: laten we elkaar weer opzoeken. Luisteren naar elkaar. Naast elkaar gaan staan”, zegt de premier in een interview in het AD. Hij komt met zijn oproep als reactie op de polarisatie die gaande is in de maatschappij als gevolg van discussies over corona en coronamaatregelen. “Alsof het niet meer mogelijk is te praten over een QR-code, een booster of een vaccin, zonder dat het leidt tot heftige conflicten. Nederland heeft altijd stevig gediscussieerd. We kennen geen hiërarchie. We zijn direct. Maar de ondertoon was er altijd één met zelfspot, goed naar de ander luisteren”.

Het lijken mooie woorden, maar ze komen wel van de premier die leiding gaf aan een Kabinet dat niet schroomde om de OMT-adviezen – die in werkelijkheid door ambtenaren van VWS werden aangepast – als alibi te gebruiken voor het beleid met betrekking tot de coronacrisis. Maar, zo vragen wij ons als burgers inmiddels af: ‘was het eigenlijk wel een crisis?’ Of was het een poging om fundamentele rechten van burgers in te perken? Wanneer we ook nog eens terugkijken op de kinderopvangtoeslag en de manier waarop er door ambtenaren met de grondwettelijke rechten werd gesjoemeld, dan wordt het toch wel erg moeilijk om de fraaie woorden van de premier serieus te nemen. Dat geldt ook en zeker niet in het minst, hoe er met de Groningers wordt omgesprongen met betrekking tot de gevolgen van de gaswinning.

Mensen die zich van een privacygevoelige QR-code moesten laten aanmeten om naar zoiets simpels als een café of winkel te kunnen; mensen die als gevolg van de coronamaatregelen failliet gingen; mensen die na jaren soebatten nog geen spoor van vergoeding voor geleden aardbevingsschade zien; mensen die zijn besodemieterd door de Belastingdienst en tot op het bot werden vernederd; mensen wier kinderen wederrechtelijk en volstrekt ten onrechte uit huis werden geplaatst; mensen die tot en met de Raad van State van hun grondrechten werden afgehouden. Allemaal mensen die door de verantwoordelijk leider van al die misstanden nu worden opgeroepen om ‘samen’ de schouders er weer onder te zetten, zouden die werkelijk zo achterlijk zijn om dat serieus te nemen?

Die mensen gaan nooit meer schouder aan schouder met politici staan, maar er recht tegenover en met een beetje pech zijn ze voorzien van een flinke honkbalknuppel. Ik kan ze met de beste wil van de wereld geen ongelijk geven.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boudica
2 jaren geleden

Rutte provoceert opzettelijk, met dien verstande dat de kiezers massaal naar de stembussen rennen om te gaan stemmen (op tegenpartijen), liefst 100% opkomst. Vervolgens blijkt zgn dan weer dat de kiezer toch op het kartel heeft gestemd. Rara hoe is dat mogelijk. Rutte trekt een dikke neus naar alle professoren rechtswetenschap (de zgn beschermers van de democratische rechtstaat) met name in het publiekrecht. Deze studies zijn door de coronapandemie waardeloos en niets betekenend geworden. Weg ermee volgens Rutte, de geschiedenis geleerde (de studie voor middelmatige leerlingen), die nimmer enig inzicht in wat rechtswetenschap is, laat staan wat grond en/of mensenrechten betekenen, heeft gehad. Maar tot zijn eigen verbazing komt Rutte er mee weg, dus dat zegt wel wat van het IQ van de heren/dames professor met hun vorstelijke salarissen en status betaald uit de staatskas. Het hele geleerde zooitje staat nu voor paal dankzij Rutte en Co.

J.Blaak
2 jaren geleden

Die mensen gaan nooit meer schouder aan schouder met politici staan, maar er recht tegenover en met een beetje pech zijn ze voorzien van een flinke honkbalknuppel. Ik kan ze met de beste wil van de wereld geen ongelijk geven.

Dat vind ik het mooiste deel van het betoog.
Politici verdienen het, in elkaar geramd te worden als een varken.
Ze leven als varkens, praten als varkens, kortom zijn varkens.
0,0 vertrouwen in rioolratten

Buskens
2 jaren geleden

Je hebt of geen moreel besef, of je lijdt aan Alzheimer in een ver gevorderd stadium als je nu de bevolking gaat oproepen om naast elkaar te gaan staan. Ik las het en dacht “die is knetter, knetter gek”. Er is in dit land zoveel mis en goed mis dan moet je toch wel honds brutaal zijn om die onzin te verkondigen. Maar ja, de verkiezingen komen eraan en dan krijgen we weer allerlei mooie praatjes. Inderdaad op lokale partijen stemmen dat is de enige remedie. Maar begrijp me goed, wat nou als Rutte opkrast? Kaag staat al boven op de tafel te trappelen. Die vergaart al haar linkse vrienden om zich heen. Aan dat scenario moet ik toch ook niet denken. Brrrrrr….. Volgens mij moet het eerst helemaal uit de hand gaan lopen op een heleboel zaken en dan gaan de meeste mensen zich eens achter de oren krabben. Zo werkt het doorgaans.

2 jaren geleden

Niemand moet het mij kwalijk nemen als ik een paar ‘’ stevige woorden’’ gebruik dat ik Mark Rutte voor geen cent vertrouw . Als het aan mij ligt krijgt hij nog een schop onder
Zijn achterste waardoor hij jaren niet op het pluche kan zitten . Om fatsoenlijk te blijven heb ik een eufemismen gebruikt . Ik weet dat veel mensen een ‘’kort’ ‘ geheugen hebben en vaak niet in staat zijn, uit gemoed- overwegingen en naïviteit, het ‘’niet zo erg te vinden ‘’ of Rutte wel of niet liegt . Maar besef goed dat Rutte een machtswellusteling is en absoluut ‘’schijt ‘’ heeft aan de burger die hem gekozen hebben . De heer Nijhof noemde een paar feiten, zoals de toeslag-affaire en de aardbeving schade in Groningen . Die ‘’zaken ‘’ zijn zo ernstig dat hij eigenlijk voor een tribunaal moet verschijnen. Nederlanders zijn ‘’ kennelijk’’ te-goed- aardig van karakter en niet haatdragend…….. maar daarmede wordt de aangebrachte schade niet hersteld . Het is ‘’onvergeeflijk’’ wat hij voor schade aan goederen en geest bij Nederlanders heeft aangericht. Ik noemde hem vaak een psychopaat en de heer Dunki noemde hem een sociopaat, waarmede wordt gezegd dat Rutte moet maken dat hij weg komt en mentaal doodziek is. Zijn zogenaamde ‘’mooie’’ praatjes zijn uitsluitend om zijn minachting voor de Nederlandse burger een menselijk sausje te geven in de hoop dat ze weer op hem stemmen en zijn ‘’fouten niet zo zwaar nemen’’ . Het zijn typischs de symptomen van een psychopaat……….!!!! Rutte moet….. onverbiddelijk’’ opdonderen.

mgjb
2 jaren geleden

Helemaal mee eens. Laten we daarom bij de gemeenteraadsverkiezingen vooral op lokale partijen stemmen. De buitengesloten partijen is natuurlijk ook goed!

Marinus J. Peters
2 jaren geleden
Antwoord aan  mgjb

Gelukkig heb ik de vroegere voorzitter van STAVAST deze onbehoorlijke taal zoals hierboven NOOIT horen uitspreken !!!!
Inderdaad…. DIT zijn tipisch woorden van …. een prsychopaat. !

Boudica
2 jaren geleden
Antwoord aan  mgjb

Welke buitengesloten partijen? u bedoelt de oppositie waarschijnlijk. De hoop is dat elke burger met de nederlandse nationaliteit op de oppositie stemt. Maar of het er bij de uitslagen tellen eerlijk aan toegaat is twijfelachtig, gezien de strategische positie van o.a. leden van de Kiesraad (zoals familiebanden met). Voor eerlijker verkiezingen: onafhankelijke personen plaatsen in de Kiesraad met controle door oppositie.

Wim
2 jaren geleden
Antwoord aan  Boudica

Het moet toch mogelijk zijn om aan de bron, op de stembureaus, overal waarnemers te hebben en zo niet alleen de telling op de stembureaus te controleren, maar ook de rekensom te maken wat per gemeente de uitslag moet zijn….