Fossiele brandstof gesubsidieerd?

Volgens het AD haalt Europa zijn eigen klimaatbeleid onderuit door op grote schaal fossiele brandstoffen te blijven subsidiëren. Volgens een kritisch rapport van de Europese Rekenkamer geven lidstaten daar nog altijd meer dan 55 miljard euro per jaar aan uit.

Of hier echter sprake is van ‘subsidies’ lijkt twijfelachtig, want wat lezen we nog meer? ‘Volgens de Rekenkamer zit de fout voor een deel in de energiebelastingen. Die maken dat de belasting op steenkool lager is dan op gas en op fossiele brandstoffen in het algemeen beduidend lager dan op elektriciteit. Dat zou net andersom moeten zijn’.

Kijk eens aan; er is dus sprake van ‘minder belasting’ en dat is natuurlijk iets heel anders dan ‘subsidie’. Maar: is minder belasting dan eigenlijk wel waar? Nee, ook niet want er wordt ‘minder’ belasting geheven dan op andere energie. In alle gevallen wordt energiegebruik dus aan  de burger belast en wie er even de rekening van de energieboer bij pakt, zal zien dat die belastingen in ons land bepaald niet mals zijn. Dat is in andere Europese landen overigens ook zo.

Afb: pxhere

Als we nog even verder lezen dan komen we de onvermijdelijke Paul Tang tegen die namens de splinterpartij van de arbeid in Europa figureert tegen een kennelijk vrij hopeloze achtergrond. “Dat staat een efficiënte energietransitie in de weg”, stelt PvdA-belastingspecialist in Europa. “Dweilen met de kraan open. Deze miljardensubsidies vertragen de overgang naar schonere energie en vervuilen onze planeet”. De Partij van de Arbeid, ooit opgericht om de belangen van de arbeiders in de Staten Generaal te verdedigen, wil nu in naam van de planeet diezelfde arbeider eens even extra uitwringen. Naar goed PvdA gebruik gebeurt dit dus met list en bedrog. Er is immers geen sprake van subsidies, maar van ‘minder belastingen’.

Wie strijken er subsidies op?

Wie slurpt er dan wel subsidie op? Dat blijken de energiereuzen te zijn: subsidie op ‘biomassa centrales’, subsidies op kernenergie centrales, subsidie op gas centrales, et cetera, enzovoort. De burgers betalen dus forse belastingen en de energieboeren steken dat als subsidie in de zak. Als er ergens een terrein is waarop duidelijk wordt dat regeringen worden aangestuurd door kapitaalkrachtige partijen, dan is de klimaattransitie het meest duidelijk. Klimaattransitie betekent niets anders dan kapitaaltransport van burgers naar multinationaal opererende bedrijven. En Paul Tang van de spinterpartij van de arbeid doet daar vrolijk aan mee.

Stop alle subsidies en laat de markt eens gewoon zijn werk doen. Dat scheelt straks weer tribunalen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mgjb
2 jaren geleden

Helemaal mee eens! En die frusto Paultje Tang gaat alles op alles zetten om kernenergie en gas uit de taxonomy van de EU te houden. Het zal hem waarschijnlijk niet lukken, maar met al die overbetaalde idioten in Brussel weet je nooit. Europa moet kapot. En door het nonstop herhalen dat de fossiele industrie zoveel subsidie krijgt gelooft de meerderheid van het volk dat dit zo is.
Ik heb mijn hele leven in de olie en gas business gezeten en de hoeveelheid belasting en accijns die je aan de overheden moet betalen is enorm. Weinig lui weten dat de marginale (i.e. boven een vooraf vastgesteld geproduceerd volume) belasting op Groningen gas 95% was. De kosten konden tegen een veel lager tarief afgetrokken worden.

Die melkkoe heeft Wiebes dichtgezet. Nog zo’n linkse gek van de VVD. Volgens Rutte iemand met een IQ van 150. Hij zal er wel geen herinnering aan hebben.

En dat linkse volk maar klagen. Van het gas af, gratis wind- en zonne-energie, ja ja. Ik zie alleen maar de kosten omhoog gaan. Niemand van de staatspropaganda zenders stelt ooit de vraag hoe dat mogelijk is. Oh ja, we moesten voorop lopen en de wereld redden. En dat mag wat kosten.

Bijna niemand heeft door dat we op een goede dag als we alle electra ‘duurzaam’ produceren we nog maar 10% van de totale energie behoefte dekken. En daarvan is dan de helft gesubsidieerd (nu al 13 miljard) biomassa. Kaalgeslagen bossen op zeer grote schaal. Met dank aan de vriendjes van Paultje Tang. Kapitaalvernietiging op bijbelse schaal.