Oekraïne referendum

Op 6 april 2016 (Nederland was op dat moment voorzitter van de EU) vond het referendum plaats over de vraag of het stemgerechtigde deel van de Nederlandse bevolking “voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne” was.

Maar liefst 61% van de opgekomen kiezers – 2,5 miljoen – stemden tegen de wet en 38,2% vóór. De opkomst was 32%, waarmee ook de kiesdrempel gehaald werd. Kortom: een duidelijke zaak. Maar niet in Nederland… Er volgde een klucht in het Parlement waarin Minister-president Rutte de Kamer beloofde “een inlegvelletje” toe te voegen aan de voorgenomen goedkeuring door de Nederlandse regering. Daarin zou dan worden aangekondigd dat Nederland nooit een militaire samenwerking zal aangaan met Oekraïne, ook wel/niet/misschien in NAVO-verband. Aan de Parlementsleden namens de regeringspartijen werd vervolgens opgedragen om (daartoe contractueel verplicht) dat voorstel goed te keuren, waarmee de referendumuitslag in de open haard terecht kwam.

Biden

Afb: Enoc vt (File:Botón Me gusta.svg) [Public domain], via Wikimedia Commons

Inmiddels slaakt de hoogbejaarde en waarschijnlijk seniele Joe Biden (president van de VS en vermoedelijk de eerste in die functie die in de VS werkelijk geen zak heeft te vertellen) in hoog tempo voorgeprogrammeerde en dreigende (oorlogs-) taal uit in de richting van Rusland. Voldoende dreigend voor onze Minister-president (Rutte weer) en Minister van Buitenlandse Zaken (Hoekstra) om zelf ook hoogstpersoonlijk poolshoogte te nemen in Oekraïne. Het lijkt me niet billijk te verwachten dat de Russische dictator Poetin op grond van die aankondiging alleen al, de kuiten licht en zich terugtrekt tot boven de poolcirkel. Hij weet immers ook dat onze premier slechts over twee linkerbenen beschikt en armspieren heeft die sterke overeenkomsten tonen met telefoondraadjes. Bovendien hangt de vraag nog boven de markt of het nu de EU of Rusland is wat te dicht tegen Oekraïne aanligt?

Propaganda-porno NPO

De gewone burger intussen, realiseert zich niet of onvoldoende dat de NPO – als overheidsdienst – momenteel propaganda verspreidt en dat de veelgeroemde objectiviteit en journalistieke onafhankelijkheid totaal afwezig is. Wellicht zelfs verboden want de macht van de overheid is nu eenmaal groter dan de journalistieke onafhankelijkheid en de democratie tezamen. Kennelijk is de ‘journalisten’ er nu veel aan gelegen om vooral het referendum niet weer in herinnering te roepen, want de bevolking zou zich eens realiseren dat de referendum-onderbuik eigenlijk een beter kompas is dan de huidige generatie van strategisch matig begaafde beroepspolitici?

Laat Rusland gerust genieten van innige relaties met de door-en-door corrupte bende die Oekraïne al jaren is. We hebben er niks te zoeken en bovendien maakt het ons de geopolitieke pis echt niet lauw.


0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
doortje
2 jaren geleden

Het was een raadgevend referendum niet bindend dus..
Hoezo is volgens jullie het beter als OekraÏne uit de EU blijft?
Problemen zoals we nu hebben voorkomen? Ik stemde destijds tegen vanwege overtuigende berichten over corruptie. Maar we zijn inmiddels zo’n 7 jaar verder..En op dit moment vraag ik me af of een EUlidmaatschap de spanning met Rusland niet verder vergroot.

Drie achtergrond artikelen om het plaatje te completeren:

Over vrees Polen en Baltische staten voor Rusland sinds de inval op De Krim.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/31/heeft-het-westen-beloftes-aan-rusland-over-de-uitbreiding-van-de/

Helder artikel (voor zover ik dat kan beoordelen van Jan Balliauw over de diplomatieke geschiedenis van onderhandeling tussen Rusland en de VN. https://nos.nl/artikel/2409933-rusland-alleen-ontspanning-als-navo-troepen-uit-oost-europa-weg-zijn

Wikipedia
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog_in_Oost-Oekra%C3%AFne#cite_note-35
 
Een paar cruciale momenten zijn blijkbaar geweest:
 

  • 8 februari1994: Oekraïne samen met Hongarije wordt als vijfde en zesde lid van NATO partnerschap voor vrede. Rusland wordt daarna lid. En neemt deel aan verschillende coöperatieve partnerschappen. Tot 2014. Er zijn dan dertien leden. Terwijl Rusland bij einde Koude Oorlog zich verzet had tegen NATO-uitbreiding naar het oosten
  • 1997 Balliaaw: “in het basisakkoord van 1997 tussen de NAVO en Rusland erkent Moskou dat landen het recht hebben om te kiezen hoe ze hun eigen veiligheid het best kunnen garanderen, lees: of ze willen toetreden tot een bondgenootschap. Dat samenwerkingsakkoord van 1997 is nu voor Moskou het punt waar de NAVO naar moet terugkeren. In het ontwerpakkoord dat Moskou aan de NAVO heeft gegeven, staat letterlijk: “Alle landen die lid waren van de NAVO op 27 mei 1997 zullen geen militairen of materieel ontplooien op het grondgebied van andere landen in Europa…” oa Polen wordt hiermee bedoeld
  • 2004: Oranjerevolutie, waarbij Rusland gezinde president Viktor Janoekovytsj uiteindelijk het veld moet ruimen. De pro-Europese Viktor Joestsjenko volgde hem op. Jan Balliauw: “Hij (Putin) zag het als een aanval op rechtstreekse Russische belangen waarbij het Westen democratie in zijn ogen inzette als een wapen. “
  • 2008: VN zegt toekomstig lidmaatschap VN toe aan Oekraïne en Georgië. Putin maakt daarna in duidelijke bewoordingen duidelijk dat Rusland hier niet achter te staan. Hoe daarop gereageerd is, vermeldt Balliauw helaas niet. (Maar deze statement van Rusland is dan dus in strijd met de in 1997 gegeven erkenning van Moskou dat landen het recht hebben om te kiezen hoe ze hun eigen veiligheid het best kunnen garandern – of ze willen toedtreden tot een bondgenootschap.)
  • Balliauw: “Rusland lanceerde in 2008 een grondige bijsturing van de strijdkrachten. In augustus hadden die strijdkrachten tijdens de kortstondige oorlog in Georgië nog getoond dat ze helemaal niet mee waren met moderne oorlogsvoering. De logge top moest eraan geloven. Officieren maakten een derde uit van het totaal, nu is dat met meer dan de helft verminderd. Het leger kreeg ook nieuw materieel en het strijdtoneel in Syrië gaf de militairen de mogelijkheid gevechtservaring op te doen.”
  • 2010: Alsnog wint Viktor Janoekovytsj de verkiezingen
  • 2013: Viktor Janoekovytsj annuleert de onderhandelingen met de EU over een handelsakkoord die ook een grotere integratie met Europa mogelijk maakte.
  • Begin 2014: pro westerse betogingen waarbij heel wat doden vielen. 19 februari: noodtoestand. Enkele dagen daarna ontvluchtte Viktor Janoekovytsj Kiev.
  • 26 februari 2014 verplaatste de onrust zich van Kiev naar de Krim in het zuiden. De meerderheid van de bevolking van dit schiereiland, dat tot 1954 bij Rusland hoorde, was Russisch en tegenstander van de machtswisseling in Kiev. Op 27 februari 2014 bezetten tientallen gewapende mannen het parlementsgebouw in de regionale hoofdstad van de Krim Simferopol.[4] Ook andere belangrijke gebouwen werden bezet en de Oekraïense regering verloor haar greep op het gebied.
  • 16 maart 2014 organiseerde het parlement van de Krim een referendum waarbij 95% voor aanhechting met Rusland opteerde.[5] De objectiviteit van het referendum werd wereldwijd in twijfel getrokken en de Oekraïense regering verklaarde het referendum ongrondwettelijk. Naar aanleiding van het referendum verklaarde de Krim zich onafhankelijk.[6] Op 21 maart werden de Krim en de stad Sebastopol deelstaten van Rusland, hetgeen door zowel Oekraïne als de meeste andere landen tot op heden niet wordt erkend.
  • 2014: Oekraïne sluit associatieverdrag met de EU.
  • 2014: Na deze gang van zaken op de Krim beginnen Polen en Baltische staten die grote Russische minderheden ehbben zich ernstig zorgen te maken over Rusland.
  • Daarna gaat de VN militaire activiteiten in deze landen ontplooien. Wat dan denk ik in strijd is met de bepaling van 1997. Kan dat zomaar eenzijdig, dan?
  • 2014: MH17 neergehaald. Rusland: ongeluk veroorzaakt door Oekraïne. Westen: Rusland en/of separatisten zijn verantwoordelijk.
  • 2016: Raadgevend Referendum EU oa in Nederland mbt Associatieverdrag uit 2014 over toetreding Oekraïne tot de EU. Antwoord: negatief.
  • 2019: Zalensky wordt verkozen tot premier Oekraíne
  • 2021 2022 escalatie Oost Oekraïne
  • 24 februari 2022: Rusland valt Oekraïne binnen vanuit Rusland, De Krim en Wit Rusland.Belarus.
  • 29 februari 2022 Ursula von der Leyen: “Oekraïne mag lid worden”. (Bepaalt ze dat maar even op eigen houtje?)
  • 29 februari 2022: Zalensky geeft aan niet in Wit Rusland/Belarus deel te nemen aan een vredesbespreking.

Balliauw over de situatie nu, eind februari 2022: “NAVO-lidmaatschap van Oekraïne is niet aan de orde, niet op korte, zelfs niet op middellange termijn, vooral omdat het land twee onopgeloste conflicten op zijn grondgebied heeft. De NAVO zou daarmee het conflict over de Krim bijvoorbeeld in de alliantie halen en een rechtstreekse confrontatie met Rusland daarover riskeren. Maar de belofte van 2008 is nu eenmaal gemaakt en plaatst het Westen nu in een lastig parket.

Terugkomen op die belofte zou betekenen dat Rusland een vetorecht zou hebben op nieuwe NAVO-leden. Het Westen heeft ook altijd beklemtoond dat ieder land een vrije keuze voor een bondgenootschap moet kunnen maken, omdat die keuze heel bepalend is voor het buitenlands beleid van het land.
Het Westen zal moeten beslissen of deze principes zo heilig zijn dat ze een conflict met Rusland waard zijn, wat ook de gevolgen zijn. Het kan aan de andere kant proberen een akkoord te sluiten met Rusland, maar dat zal pijnlijke toegevingen vragen. Het gaat om fundamentele keuzes en je zou verwachten dat dit alles intussen een hevig politiek debat zou veroorzaken in België, de EU, de NAVO, maar dat debat blijft voorlopig achterwege. 

Ook Rusland staat voor moeilijke keuzes. President Poetin heeft zich klemgezet met zijn retoriek over de NAVO-dreiging. Hij kan niet zomaar een stap achteruitzetten. Hij beseft dat Rusland een confrontatie met een verenigd Westen niet aankan. De NAVO-landen hebben een bevolking van bijna 1 miljard tegen 145 miljoen in Rusland, het is de verhouding van België tegenover Frankrijk. En het Westen is ook economisch nog altijd veel sterker. De Russische economie is zelfs nog kleiner dan die van Italië. ”

Balliauw gaat hier alleen niet in op mogelijke steun van andere landen aan
Rusland en op eventuele inzet van kernwapens, waar Putin vandaag min of meer mee dreigde.

Paar opmerkingen tot slot:

In Oekraïne ligt 30 procent van alle Europese landbouwgrond. Daarnaast zijn er ook grondstoffen zoals ijzer, minerale oliën. In feite is er wellicht dus ‘gewoon’ getouwtrek gaande over de schatten van Oekraïne. Over de hoofden van de bevolking heen. Die voor een groot deel ingesloten is en moet vrezen voor veel ellende.

Oekraïne toelaten tot de EU – draagt dat bij aan meer instabiliteit in Europa?
Vindt Putin dat niet bedreigend? Zou het mogelijk zijn Oekraine zonder buitenlandse militaire mogendheden (wens Rusland) onafhankelijk te laten (voort)bestaan?

Ergens las ik dat de president van Oekraïne vandaag 28 februari zegt dat komende 24 uren cruciaal gaan worden in de strijd. Ik hoop en bid dat beslissende personen WIJS zullen handelen. Dat er wonderen gebeuren.. Als dat al mogelijk is in deze hele complexe situatie.

Als het om deze situatie gaat houden angstaanjagende apocalyptische scenario’s uit het bijbelboek Openbaringen me bezig. Ben vast niet de enige. De dreiging van wat er nu gaande is, doet me vooral vanwege de potentiële betrokkenheid van allerlei landen, en dreigementen vandaag in de richting van kernwapens, denken aan sommige van die scenario’s. Dan vraag ik me af: stel dat het einde van de wereld die we kennen on the way is, in die orde van grootte, waar komt het dan op aan? Dan is het eerste waar ik aan denk: Jezus..Jezus werd op heel intense wijze deelgenoot van dit aardse leven. Het mooie, het ingewikkelde en het vreselijke. Hij gaf Zijn leven prijs en herleefde daarna en vertrok weer naar zijn spirituele Thuis, om als Geest terug te kunnen komen in ieder mens die stuk loopt op onrecht, tekortkomingen, drift(en), onmacht, en bereid is kwetsbaar te zijn voor God. Onvolmaakt. Jezus kwam terug als Geest, de Heilige Geest, om als zodanig ieder die zich voor God verootmoedigt, te vergeven en steeds meer te bezielen met Zijn bevrijdende gaven zoals liefde, vrede, vergevingsgezindheid, wijsheid – vrij van jaloezie en vrees. Als ik daaraan denk, voel ik vrede. Die wens ik iedereen.
Jezus: “Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef Ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet.”

2 jaren geleden

“”De gewone burger intussen, realiseert zich niet of onvoldoende dat de NPO – als overheidsdienst – momenteel propaganda verspreidt en dat de veelgeroemde objectiviteit en journalistieke onafhankelijkheid totaal afwezig is.”” Aldus de heer Nijhof.

Aldus: Kan de burger zich ook geen beeld vormen van de werkelijke situatie in Oekraïne, en misschien is dat ook wel de bedoeling van dit kabinet.

Maar, Nederland moet zich niets verbeelden iets te kunnen doen, inzake Oekraïne, ook al gaat de “innige” gedachten, van dit nu al hopeloze kabinet naar de Europese Unie. Maar……. ook de Europese Unie moet beseffen dat Rusland, met name Poetin, een andere doelstelling heeft dan de NAVO denkt en dat een lidmaatschap van de EU ” onacceptabel” voor hem is.
Nog goed in herinnering: de heer Dunki schreef daar ook al over, dat wijlen de heer van Baalen en Verhofstad zich luidkeels hebben uitgelaten in Oekraïne en de Burgers aldaar een “”RAD”” voor de ogen hebben gedraaid door de belofte, dat Oekraïne lid van de EU zou kunnen worden. Zij wisten dondersgoed dat het in Oekraïne een corrupte bende betreft en desondanks, ook Rutte, het referendum hebben misbruikt.

Nu de harde feiten boven tafel komen en Rusland zich met militaire kracht mogelijk de ” beloften”, desnoods met militaire macht, wil voorkomen, ook al is Oekraïne een zelfstandig land.

We kunnen er in feite niets over schrijven en slecht een vermoeden uitspreken, in de hoop, dat Poetin zich zal beheersen en Europa zich niet inlaat met een corrupte zooi. Immers: Ook Jaap de Hoop-Scheffer gaf te kennen dat bij een eventuele aanval van Rusland in Oekraïne de mogelijke sancties, door Europa opgelegd aan Rusland, ook “”VEEL”” pijn zal veroorzaken in Nederland/Europa.

Wat we nu wéér zien is dat naïviteit bij de “”huidige generatie van strategisch matig begaafde beroepspolitici in Europa ( Brussel) “” zich geen “ruzie”met Poetin kunnen veroorloven omdat ook Europa én de afhankelijkheid van Amerika en de interne gespletenheid én de in Frankrijk dreigende demografische spanningen, een bijna onoplosbaar probleem is en Poetin ook daar zeker op zal inspelen. Amerika wil graag vloeibaar gas leveren als Rusland de Kraan dichtdraait……….!!!!!

Europa zal zich “de Hals” in de strop steken als het zich ideologisch zal opstellen en de harde realiteit in naïviteit zal verdampen.

koddebeier
2 jaren geleden

Het zou mij niet bevreemden als dit kabinet ons een oorlog met Rusland in rommelt.