Kabinet aan zet

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept het nieuwe kabinet op Nederland uit de sluimerstand te halen en de horecasector perspectief te bieden. Nu Omikron minder ziekmakend blijkt dan eerdere varianten, wordt het tijd dat het kabinet het coronabeleid en de maatregelen gaat herijken door te kijken naar wat er wél kan.

KHN deelde dit weekend daarom een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindspersonen, inclusief de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening. In aanloop naar het eerstvolgende weegmoment vraag KHN het kabinet nadrukkelijk de volgende twee punten mee te nemen: kijk naar wat er wél kan én houd rekening met het economische en sociaal-maatschappelijk belang van de horecasector voor de maatschappij.

Kennismaking nieuwe bewindspersonen

De horeca krijgt met name te maken met nieuwe bewindspersonen op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. KHN is blij dat de nieuwe bewindspersonen vandaag officieel zijn beëdigd en feliciteert hen met hun benoeming. Nu is het tijd om door te pakken en Nederland zo snel mogelijk uit de sluimerstand te halen.

Dit weekend lag er al een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek, inclusief horecaroutekaart, op het bureau van deze bewindspersonen. Tijdens de kennismakingsgesprekken zal KHN in ieder geval twee onderwerpen bij de nieuwe bewindspersonen aankaarten:
• Hoe de horeca volgens KHN zo snel mogelijk weer volledig open kan na 14 januari aanstaande.
• Uitgebreide ideeën en inbreng voor de korte en middellange termijn strategie waarbij we voorkomen dat we van lockdown naar lockdown gaan en o.a. middels structurele voorzieningen ervoor kunnen zorgen dat de horeca ook na 2022 kan overleven en weer kan floreren.

KHN rekent op een constructieve houding van het nieuwe kabinet en gaat graag in gesprek over hoe we de komende tijd slim omgaan met het coronavirus.

Eerste stap: heropening horeca

Vorige week presenteerde KHN de horecaroutekaart met concrete suggesties om op zeer korte termijn tot heropening van de horeca te komen. Het is namelijk van groot belang om samen vooruit te kijken naar wat er wél kan in onze omgang met het coronavirus, in plaats van telkens terug te moeten vallen op contactbeperkende maatregelen waardoor de horeca moet sluiten. KHN kijkt hierbij naar de ontwikkelingen in de samenleving, maar ook naar andere Europese landen waar de horeca op dit moment veel meer ruimte krijgt. Het draagvlak voor de maatregelen neemt af; de samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. De horeca is er klaar voor.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Met ons weloverwogen plan voor een verantwoorde heropening van de horeca, hoop ik dat het kabinet de stap zet om ondernemers weer perspectief te bieden. Ik nodig de nieuwe bewindspersonen dan ook van harte uit om met ons in gesprek te gaan over zowel de korte als middellange termijnplannen. In aanloop naar vrijdag roep ik het kabinet op om te kijken naar wat er per 15 januari wél kan en het belang van de horeca als veilige ontmoetingsplaats van mensen (op afstand en met regels) serieus te nemen.

Koninklijke Horeca Nederland

.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

Het is de “hoogste” tijd dat “we” nu is naar de “wetenschap” kijken en dat er nu eenmaal mensen ziek kunnen worden en/of overlijden. De wetenschap kan niet alle ziektes voorkomen.
Dat is een hard gegeven.
En…… wanneer houden we op met pandemische maatregelen?
Jongere mensen onder de 45 jaar lopen heel erg weinig risico op ernstige ziekte.
Daarnaast is het echt niet mogelijk om Covid -19 uit te bannen in de :” komende paar jaar. Het Covid-virus zal dus, net als andere luchtwegenvirussen, blijven bestaan.
Er zullen zeker nog mensen aan Covid-19 virus dood gaan en dat kunnen de maatregelen van VWS niet voorkomen.
We zullen dus het Covid-virus als een ” seizoengebonden” ziekte moeten accepteren, alle maatregelen ten spijt.
Dat betekent: Dat grote maatregelen, zoals het “sluiten van de horeca”, een vaccinatie-paspoort, sluiten van winkels, verbod op sporten, niet nodig zullen zijn maar evenwel de voorzorg-regels, handen wassen enz. wel toepassen.

We zullen het Covid-virus moeten accepteren als een ” normaal” onderdeel van ons leven. Er zullen mijns inziens speciale ziekenhuizen voor Covid-patiënten moeten komen om een hanteerbare toeloop te kunnen opvangen.

Met enkele ” flexibele” maatregelen kunnen we zeker een “Lockdown” voorkomen en de horeca gewoon weer open doen, omdat we de horeca ook niet sluiten bij een stevige griep.

r dunki
1 jaar geleden

Laat KNH niet vergeten dat in Engeland en Spanje alle corona bullshit door beide regeringen van tafel geveegd wordt en corona van nu af als een gewone griep wordt behandeld!

Joost
1 jaar geleden

Lafbakken. Ga gewoon open.