Veeziekte

Begin 21ste eeuw werd Europa getroffen door grote uitbraken van mond- en klauwzeer, varkenspest en vogelgriep, drie uiterst besmettelijke veeziekten die ingrijpende gevolgen hadden.

Transportverbod, fokverbod, ophokplicht en preventief ruimen – een nogal eufemistische uitdrukking voor het verdelgen van gezonde veestapels – waren de maatregelen die werden afgekondigd. Militairen werden ingezet om samen met de politie het transportverbod te handhaven of om als beëdigd rijksambtenaar (gezonde) varkens te tellen die vervolgens naar de Rendac werden afgevoerd voor vernietiging.

Ik spreek uit eigen ervaring; bij zowel de bestrijding van de mkz- als varkenspestuitbraak ben ik zelf ingezet geweest. Een transportverbod handhaven door middel van checkpoints waar we auto’s controleerden op het transport van vlees of vee is nog tot daar aan toe, maar een veewagen vol gezonde varkens afgevoerd zien te worden met de wetenschap dat die vernietigd gaan worden is andere koek en al helemaal als dat nog niet eens zo’n megastal was, maar een boerderij waar die beesten tot kort daarvoor lekker buiten rondscharrelden. Ze moesten worden geteld door beëdigde rijksambtenaren omdat de boer van het Rijk per varken een vergoeding kreeg.

Nu hebben we een soortgelijke situatie, alleen betreft het nu geen dieren, maar mensen. Mensen worden (door henzelf overigens) bestempeld als intelligente wezens, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik daar sinds de uitbraak van de besmettelijke veeziekte COVID-19 maar weinig empirisch bewijs van heb gezien. Carnavalsvierders, in hoogrisicogebied skiënde studenten, dansen met Janssen en noem alle gelegenheden maar op waar mensen samen bleven komen, staan in schril contrast met het transportverbod tijdens de mkz en de varkenspest dat nu juist bedoeld was om verspreiding van het virus in te dammen. Om nog maar te zwijgen van het transport van zieke zuiderlingen die naar het noorden werden gebracht omdat er in het zuiden geen plek meer in de ziekenhuizen was.

Iedereen blijft maar jeremiëren over z’n vakantie en vliegt, vaart en rijdt maar overal naar toe, want “we zijn toch ingeënt?”. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Zo’n inenting helpt niet tegen verspreiding van een virus. Zo’n inenting zou alleen moeten zorgen dat je minder ziek wordt als je besmet raakt. De ophokplicht in de vorm van de lockdown wordt massaal aan de laars gelapt en dat begint al met het boodschappen doen met het hele gezin in plaats van in je eentje.

Voor al diegenen die dat doen: u bent niet alleen deel van het probleem, u bent zelfs een mede-oorzaak.

Er zijn momenten dat je gewoon eens je bek moet houden en gewoon gaat doen wat je gezegd wordt te doen. Dat je gewoon eens ophoudt met jammeren en steeds maar de grenzen op te blijven zoeken of van mening zijn dat datgene wat afgekondigd wordt niet voor jou geldt. Want dat doet het wel.

Misschien dat we onderhand toch eens een fokverbod in overweging moeten gaan nemen.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Puck van der Land
2 jaren geleden

Dat voortdurende gezeur over op vakantie moeten, vind ik net zo misselijkmakend als het voortdurende gelieg van De Jonge en Rutte. Vertel gewoon de waarheid: dat je niet kan wegvluchten van je inhoudsloze leven en alleen door een vakantie weer een mens denkt te kunnen worden. Want daar zitten toch echt wel een heleboel mensen mee. En de waarheid van De Jonge en Rutte: ze zitten gewoon aan de touwtjes van het WEF van Claus Schwab vast die Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra mooie woorden schrijven over hun geweldige bijdrage aan het WEF. De Jonge en Rutte kunnen en willen niet anders. Laten we daar niet langer over zeuren of dat goedpraten, maar het gewoon zo benoemen. De Ledigheid voert voor veel mensen de boventoon en de praatjesmakers in Den Haag gaan hierin voorop.

Jo Daenen
2 jaren geleden

Mooi geformuleerde waarheid, die getuigt van een nuchtere kijk op het veralgemeend, asociale individualisme en die oproept tot gezond verstand. Proficiat, Rene!

A.R. Girbes sr
2 jaren geleden

De olifant waar niemand over wil praten

Gelieve het eens te lezen. Zie s.v.p. de link.

r dunki
2 jaren geleden
Antwoord aan  A.R. Girbes sr

Gelezen en volledig eens met de rationele analyse van de auteur die duidelijk laat zien waar de (politiek gemotiveerde) schoen wringt.

Buskens
2 jaren geleden

Inderdaad, chapeau! Als we er een keer vanaf willen komen moeten we ons wel aan de maatregelen houden. Ik denk dat we dat ook verplicht zijn tegenover diegene die van deze lockdown veel hinder ondervinden. Denkend aan middenstanders en de werknemers. Ik erger me dood aan die figuren die alleen maar aan vakantie kunnen denken. Of dat het aller belangrijkste is in het leven. Hoe moesten de mensen het dan maken in de periode 1940-1945. Dat was wel even different cook zou van Gaal zeggen.

Jo Daenen
2 jaren geleden
Antwoord aan  Buskens

Inderdaad, men zou al die anarchistische querulanten een weekje moeten kunnen droppen in het puin van Syrië of gebieden waar de klimaatverandering heeft toegeslagen.