Rellen

De grootschalige rellen in de grote steden in de Randstad, hebben al velen tot een oordeel en analyse gebracht. De taxaties variëren van ‘crimineel’ tot ‘een gevolg van de verruwing in de nationale politiek door PVV en FvD’. Hatseflats: zo doen we dat.

Oud hoofdcommissaris van politie in Amsterdam, Joop van Riessen slaat ook op de trom: “Het probleem zit in de samenleving zelf, maar gezag komt ook vanuit de politiek. En in de Tweede Kamer wordt momenteel een slecht voorbeeld gegeven.” Hij doelt onder meer op de dreigende taal van FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen (‘uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen’) in de richting van D66’er Sjoerd Sjoerdsma.

Rellen in Europa. Afb: wikimedia-commons / Mikael Marguerie.

Wat een ongekende nonsens. De politiebonden constateren dat dit fenomeen bepaald niet nieuw is, het is chronisch en speelt al veel langer. Volgens de berichten lijkt het erop dat de relschoppers in Rotterdam bestonden uit een aantal ongelijksoortige groepen, met motieven vanuit verschillende redenen. Voetbalhooligans, jonge mannen die niets te doen hebben, havenarbeiders met lage lonen en weinig werkzekerheid, en mensen die lijden onder het tekort aan fatsoenlijke huisvesting. Zij waren allemaal rijp voor burgerlijke ongehoorzaamheid. Voor zoveel Den Haag van invloed is, zijn het meer gezagsdragers zoals Tjeenk Willink, de vice-voorzitter van de Raad van State tot 2012, die vanaf 2010 een oogje toekneep en de Staat van dienst was in rechtszaken rond het Kindertoeslagen-schandaal. Tjeenk Willink kwam er gewoon mee weg en bouwde lustig mee aan Rutte-4, aan een voortzetting van onder andere dat beleid dus.

Het zijn de leden van de regeringspartijen in de Tweede Kamer, die kennelijk met veel last en ruggespraak (met hun partijen) de regering geen strobreed in de weg leggen en geen controlerende tegenmacht meer vormen in de Kamer. Lakeien van de macht als Sjoerdsma (D66) die onmiddellijk in een verweer van “u bedreigt mij!” schieten als  er op het scherpst van de snede wordt gedebatteerd. Politici als de bedreigers en demoniseerders van Fortuyn destijds, die met schitterende bedankbanen in een soort van bullshiteconomie het maatschappelijk middenveld verzieken en politiseren. Het zijn de bewindslieden die de burgers adviseren om, nadat de visite is vertrokken, ramen en deuren open te zetten, terwijl de energieprijzen de pan uitrijzen en het buiten nu al zo koud is dat de Greendeal van Timmermans honderd procent zeker een voorbeeld van supranationale (EU) fraude en bangmakerij moet zijn. Het is de gedachte bij grote delen van het publiek dat de coronapandemie een uitgelezen kans is voor de politieke kaste om tegenstanders van het beleid op andere terreinen (milieu, onteigening van boeren, belastingdruk, het ontstaan van armoede, tekort aan huizen) zoveel mogelijk de voet dwars te zetten, teneinde de plannen die maatschappelijk weinig tot geen draagvlak hebben toch door te kunnen drukken.

Hoewel er brede steun is voor vaccinatie onder de Nederlanders (84,7% van de volwassenen is volledig gevaccineerd), is het vertrouwen in het overheidsbeleid en het leiderschap de laatste tijd sterk gedaald. Ondanks de hoge vaccinatiegraad is het virus kennelijk niet onder controle gebracht, zoals wel aan de bevolking was voorgespiegeld. Nu wordt de dreigende tweedeling in de maatschappij nog verder doorgevoerd; eerst met een QR-code om een winkel binnen te mogen; straks met een 2G maatregel (gevaccineerd of genezen) en waarschijnlijk daarna nota bene een Europese variant op het thema Ausweis: de Europese vaccinatiepas.

Daarom gaan veel mensen de straat op: omdat ze het compleet zat zijn door ongekozen types als Hubert Bruls de les gelezen te worden. Een type dat volledig voldoet aan alles wat mis is in deze maatschappij op politiek-bestuurlijk niveau. En dan spreken we nog niet eens over de NPO, die inmiddels de overheidspropaganda in het journaal en andere programma’s brengt op een manier alsof alleen de leden van de Jostiband er nog naar kijken of luisteren. Wat overigens nog wel eens kon kloppen ook.

Rellen hoort niet en een beetje normaal mens wijst dat onmiddellijk en gedecideerd af. Het is walgelijk en nog slechter dan uitgespuugd spek. Maar kijken we naar de hooligans die inmiddels de politiek en het openbaar bestuur vormgeven, de rechtspraak en de regionen in het maatschappelijk middenveld waar crony-capitalism inmiddels gemeengoed is, dan hebben we een betere oorzaak dan de analyse die nu uitgedragen wordt door de usual suspects.

Als de politiek normaal en goed werk aflevert, dan gaat er gegarandeerd niemand nog de straat op. Maak dat dan eerst maar eens in orde.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
koddebeier
2 jaren geleden

Vies manneke :
Politieman Joop van Riessen riep op 20 september 2007 in het programma Pauw en Witteman op tot ‘het mollen van Wilders’ en het ‘deporteren van zijn aanhang’. Dit kwam hem op veel kritiek te staan.[2]
Externe linkOok Joop komt aan de beurt bij het tribunaal.