Wat een verrassing!

Die slimmeriken van de Europese Commissie hebben bedacht dat er een vrije prijsvorming op gas moet zijn”, verklaarde de Russische president Poetin de prijsrecords medio september op een persconferentie met zijn Wit-Russische bondgenoot Loekasjenko. “En hier hebben ze hun resultaat”.

Blind ronddwalen

De Rutte kabinetten hebben jarenlang adviezen en waarschuwingen van kenners in de wind geslagen. Een intelligente denker met visie had al bij de start van het Nordstream-2 project gezien de streken van Poetin en zijn oligarchen met aandelen in Gazprom, kunnen voorspellen dat Nordstream-2 een politiek instrument in handen van een gewetenloze schurk zou worden met het doel zijn militaire en politieke eisen kracht bij te zetten.

Nordstream-1 en -2

Bezien in het licht van de keren dat Rusland dreigde om de gaskraan dicht te draaien en de keren dat dreigement (deels) heeft uitgevoerd en Europese lidstaten gedupeerd werden, rijst de vraag waarom Europese staten, vooral Duitsland, zich wilden binden aan een, zoals ze zelf hebben benadrukt, onbetrouwbare partner als het Rusland van Poetin. Het lijkt erop dat vooral West-Europese politici levensmoe waren of een masochistisch karaktertrekje bezaten.

Het antwoord hebben de twee MM´s – Macron en Merkel – in 2018 tijdens hun reis naar Washington om President Trump ervan te overtuigen het Nordstream-2 project niet verder te vertragen en zeker niet te stoppen. Ze lieten toen klip en klaar blijken dat het voortbestaan van nationale concerns belangrijker was dan het beschermen van de veiligheid van Europa. Merkel heeft doorlopend het Nordstream-2 project verdedigt door haar Energie wende als argument op tafel te gooien en haar droom van Duitsland als strategisch gasknooppunt niet te laten vervliegen. Ook Rutte heeft herhaaldelijk gepleit voor Russisch gas.

Al voor de zomer waren er tekenen. Gazprom, dat in meerderheid door het Kremlin gecontroleerd wordt, liet in Russische media optekenen dat het bedrijf ’slechts’ 183 miljard kuub gas (was 200 kuub) in 2021 voor de Europese export zou reserveren, Volgens Moskou het maximum wat zonder extra Oekraïense pijpcapaciteit geleverd kan worden. Deskundigen verdenken de Russische president Poetin de tekorten aan gas op de wereldmarkt te gebruiken om het laatste verzet tegen Nord Stream 2, een gasleiding die jaarlijks 55 miljard kuub gas aan Nederland en vooral Duitsland moet gaan leveren, te breken. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Reactie in Den Haag

De reactie van Haagse politici staat te lezen in de schrijvende en digitale media: “Groningse gas bij barre koude” en die kop wordt aangevuld met de zin “Kabinet wil toch kraan in Slochteren opendraaien”. Die eerste tekst zal niemand met het klamme zweet op het voorhoofd doen wakker schrikken. Geen nachtmerrie dus. Die tweede zin herbergt een aantal opmerkelijke vaststellingen en ik lijn ze even op:

  • Moskou zal het gasdrukmiddel gebruiken om geheel of deels verlost te worden van Europese sancties, eindelijk de voltooiing van het Nordstream-2 project te kunnen doordrukken en zijn slechte economische status te verbeteren door met de steigerende gasprijzen zijn vrijwel lege schatkist versneld te vullen.
  • Het huidige demissionaire Kabinet gaat er blijkbaar van uit dat zij in dezelfde samenstelling de te verwachten barre winter 2021-2022 zal doorkomen en neemt alvast een voorschotje.
  • Blijkbaar houdt het in de periode november 2021-maart 2022 even op met de opwarming van de aarde en gaat de krimp van zonnevlekken toch echt effect hebben op het winter jaargetijde. Daarna schakelt de opwarming van de aarde in de vijfde versnelling om de opgelopen achterstand in te lopen.
  • De brave volgzame bewoners van de provincie Groningen mogen zich verheugen op aardbevinkjes en kleine scheurtjes in de woning. Gelukkig dat Kabinet en NAM zo snel zijn met herstelbetalingen.
  • Door de geldverslindende domme klimaat maatregelen van Brussel en Den Haag (ze hebben amper invloed op de CO2-emissie) krijgt door de te verwachten verhoging van de energiekosten de verarming binnen de Nederlandse samenleving een versnelling.
  • De Haagse en Brusselse ondemocratische bollebozen worden geconfronteerd met hun eigen visieloze beleid.

Twee zinnen en uit de losse pols kunnen zes consequenties van blind en dom beleid op papier gezet worden. In Den Haag zullen ze rap vertellen dat ze dit niet hebben zien aankomen, want net als de Afghanistan en Toeslagen debacles heeft de lokale schoonmaakdienst helaas de luiken op het Binnenhof maanden gesloten moeten laten door defecten in het uitrolmechanisme.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties