Wynia’s Week: Laten we de kabinetsformatie aan banden leggen

De kabinetsformatie 2021 is een bron van hoon, concluderen Pim van Gaal en Syp Wynia. Nederlanders kijken neer op hun politici die geen enkele haast maken met het in elkaar sleutelen van een nieuw kabinet, maar wel het oude kabinet opkalefateren met steeds weer nieuwe bewindslieden.

Het formatieproces is al een hele tijd een zooitje. In 2010 had koningin Beatrix nog de regie. Maar haar adviseurs (Lubbers, Tjeenk Willink) hadden het zo druk met het weren van verkiezingswinnaar Geert Wilders dat de formatie een chaos werd. In 2012 waren de tegenpolen Mark Rutte en Diederik Samsom zo blij met elkaar dat ze hun verkiezingsbeloften weggaven. In 2017 duurde de formatie 7 lange maanden, een record voor Nederland (dat met België al tot de traagste landen behoort). En nu wordt dat record vast verbroken. Tijd voor het aan banden leggen van de formatie. Met een formatiewet, bijvoorbeeld.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
koddebeier
2 jaren geleden

Zou is geen tijd worden dat een kabinet uit echte vakmensen bestaat die verstand hebben over de zaken die ze vertegenwoordigen.