Pinokkio’s klonen en het ‘Peter Principle’

Niet alleen voor Pinokkio geldt ‘het zijn sterke benen die de weelde (zowel van macht als overvloed) kunnen dragen’, maar ook voor zijn Haagse klonen. Dat vertaalt zich over de volle maatschappelijke breedte in het adagium: ‘Geef iemand macht en kijk hoe (on)-verantwoordelijk hij/zij ermee omgaat’.

Het delegeren van macht impliceert het motief om de efficiëntie van een organisatie te verhogen, hetgeen niet alleen eisen stelt aan competentie, beoordelingsvermogen en motieven van een superieur, maar ook aan intelligentie, vakkennis en karaktereigenschappen van de ondergeschikte. Die barre Haagse realiteit zagen wij woensdag weerspiegeld op deze pagina’s in de karakterisering van een egocentrische heks die denkt dat zij kan vliegen, terwijl in Afghanistan al wekenlang honderden onthoofdingen en andere moordpartijen plaatsvinden.

Maar waar rook is, is meestal vuur en er is méér, nog véél meer van dat onkruid in Den Haag… Het aloude ‘Peter Principle’ stelt dat in een hiërarchie iedere employee rijst naar zijn/haar eigen niveau van incompetentie maar in het bedrijfsleven maakt het ‘winst en verlies beginsel’ fouten in dit proces op pijnlijke wijze zichtbaar. Daarom zal een goede manager er niet bang voor zijn om zich te omringen met een team van competente(re) specialisten. Echter in de politiek bestaat geen ‘winst- & verliesverantwoordelijke’ maar geldt het rotte ‘opportuniteitsbeginsel’. Zo is overduidelijk dat Pinokkio opteert voor een ander volks gezegde: ‘in het land der blinden is éénoog koning’, teneinde zijn eigen positie te vrijwaren van concurrentie, zonder enige politieke of zelfs strafrechtelijke consequentie voor zijn egocentriciteit, overgoten met een laf sausje van persoonsverheerlijking.

In ‘zijn’ Den Haag ziet u dag in dag uit de negatieve resultaten hiervan in het gebrek aan kwaliteit van vrijwel iedere minister of staatssecretaris die door onze nationale versie van ‘Peter’ is aangesteld om zijn ‘land der blinden’ te realiseren, met als triest resultaat de eergisteren besproken heks.

De doos van Pandora

Mocht u zich nog afvragen of één van Pinokkio’s andere klonen – Kaag in haar domme arrogantie en incompetentie – hem naar de kroon steekt, dan kan ik u geruststellen. Pinokkio’s doos van Pandora is nog lang niet leeg… Een nog destructievere, zo mogelijk nog arrogantere kloon van Pinokkio blijkt totaal niet bestand tegen de hem gedelegeerde macht, maar is tot nu toe – tot mijn stomme verbazing – nog steeds niet aangeklaagd door familieleden van duizenden ouderen die dankzij zijn incompetente, als altijd hoogst onzorgvuldige wanbeleid in 2020 jammerlijk zijn omgekomen. Nu pretendeert deze kwal zelfs in zijn overmoed het recht te hebben om mensen te dwingen zich te laten vaccineren met experimentele, potentieel levensbedreigende vaccins die hij niet kan onderscheiden van frikadellen. Een woordenboek voor synoniemen van ‘arrogant’ doet een wereld voor u opengaan:
aanmatigendhooghartighoogmoedigingebeeldlaatdunkendminachtendongenaakbaaropgeblazenopschepperig, pedant, uit de hoogteverwaandwaanwijszelfingenomen èn tot slot zelfs : ‘schoolmeester, frik, pedant’.
Slechts de schoentjes ontbreken…

De Romeinen zeiden al ‘sic transit gloria mundi’, vrij vertaald: ‘zo helpen Pinokkio en zijn oliedomme klonen het land naar de donder‘.


Deel dit:

Post navigation

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties