Trend?!

Een bericht van Oliver Moody in de Sunday Times van 18 juli 2021: “De eerste voortekenen van een catastrofe (in Duitsland) werden negen dagen geleden door een satelliet ontdekt, die 500 mijl boven de rustige heuvels langs de Rijn cirkelde.”

“De dagen daarna stuurde een team wetenschappers een serie weerprognoses naar de Duitse autoriteiten, die nu als een macabere voorspelling klinken: het Rijnland zouden extreme overstromingen dreigen, vooral langs de rivieren Erft en Ahr en in steden zoals Hagen en Altena. Ondanks een waarschuwing 24 uur van tevoren, die bijna exact voorspelde welke districten bij regenval het zwaarst getroffen zouden worden, trof de overstroming toch veel van haar slachtoffers grotendeels verrassend. De Duitse autoriteiten lijken hier monumentaal gefaald te hebben“.

Geul-overstroming juli 2021. Afb: Romaine / Wikimedia

Dit bericht lezend, welden bij mij onmiddellijk vragen op als: “werd onze overheid ook op die manier gewezen op het naderende onheil in het zuiden van Nederland?” Wat heeft het eminente KNMI, die ons regelmatig voorhoudt dat ons gedrag leidt tot het einde van de wereld zoals wij die al eeuwen kennen, met die levensreddende informatie gedaan? Indien die informatie is doorgegeven aan de politieke kenners in Den Haag, wat hebben die er dan mee gedaan? Kan iemand die prangende vragen beantwoorden? Of moeten we het doen met de berichtgeving van de media, waarvan een deel inmiddels heeft bewezen onvolledige en onjuiste informatie aan te reiken aan de samenleving?

“Waren overheden blind en
doof voor waarschuwingen?”

Wanneer we kijken naar de voorbereidingen die hebben plaatsgevonden in de week voor de dreigende overstromingen luidt het antwoord op alle vragen: nee. Nee, het KNMI dat volgens mij ook over satelliet-informatie kan beschikken, heeft het demissionaire Kabinet, betrokken Waterschappen en Provincies blijkbaar niet op de hoogte gesteld van het dreigende onheil. Dat hadden ze natuurlijk moeten doen en als ze dat wel hebben gedaan wat hebben die overheden met die kennis gedaan? Uit het feit dat ook die politieke kenners zich overvallen voelden, zijn ze of niet geïnformeerd of ze hebben er niets mee gedaan. Dan hadden in ieder geval (delen van) de krijgsmacht en hulpverleningsdiensten in de hoogste staat van paraatheid gebracht kunnen worden, hadden maatregelen getroffen kunnen worden om de ellende voor de bevolking in de bedreigde delen van Nederland te kunnen beperken. Of gebeurde in Nederland hetzelfde als in Duitsland? Waren overheden blind en doof voor waarschuwingen? Wisten het als zo vaak beter dan de echte kenners en werd de dag vervolgd met de boodschap “dat het zo’n vaart niet zou lopen”.

Vanzelfsprekend kwamen klimaatfatalisten weer met hun klaagzangen mediapagina’s en websites vullen en vervuilen. Terwijl de overstroming nog voor veel schade en gevaar zorgde, waren klimaatapologeten zoals GroenLinks politicus Klaver met het benadrukken van de schuldvraag: het is de schuld van klimaatverandering en een voorbode wat ons te wachten staat in de nabije toekomst. Het is een trend. Ik had veel liever een Klaver gezien met de mouwen opgerold, hoge lieslaarzen aan, zweet op het voorhoofd en een zware zak zand in de armen om te helpen het woest water te temmen. Gelukkig hebben echte klimaatwetenschappers en zelfs het herhaaldelijk bekritiseerde IPCC, het klimaatpanel van de VN, die verder kijken dan de dag van gisteren, met een totaal andere blik gekeken naar de destructieve overstromingen die net achter ons liggen. Er is geen sprake van een trend!

Niet luisteren

Ik vrees dat klimaatalarmisten opnieuw niet zullen luisteren naar de stem van de ratio en blijven hameren op het trendmatige karakter van extreme weersverschijnselen. Persoonlijk boeit mij dat minder dan de antwoorden op de boven neergepende vragen: wist het KNMI wat zou komen: hebben zij in dat geval overheden op de verschillende niveaus daarvoor gewaarschuwd. Als dat het geval is geweest waarom hebben die overheden geen maatregelen getroffen om de ellende voor de betrokken delen van de Nederlandse bevolking zo gering mogelijk te maken.

Dat klimaatfatalisten niet luisteren naar de stem van de wetenschap en alleen luisteren naar hun “ik vind dat” stemmetje en Kabinet en lagere overheden inderdaad in gebreke zijn gebleven, dan is pas sprake van een trend.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boudica
2 jaren geleden

Al tijdens het koningschap van Lodewijk Napoleon Bonaparte 1806-1810, zo is te lezen in zijn biografie, heeft Brabant e.a. gebieden al met hevige overstromingen te kampen gehad. Deze Lodewijk heeft zelf nog geholpen met de dijken verzwaren met zandzakken. Ook heeft hij de bevolking met geld uit Frankrijk van eten en drinken voorzien. Hij was geliefd in Holland vanwege zijn inlevingsvermogen. Onze eigen Dutch King WA echter nestelt zich in de zon in Griekenland wat hij blijkbaar belangrijker vindt op dit moment, terwijl honderden Limburgers, Belgen en Duitsers nu hevig lijden zowel economisch, fysiek en mentaal. Het vullen van de zandzakken heeft hij via de tv gevolgd, ver van zijn bedshow. Wat een slappe koning zonder ruggegraat hebben wij toch, arme Hollanders. Gezien de historie van dit soort rampen is het klimaat altijd al grillig geweest en heeft het weinig tot niets met de huidige hype over klimaatverandering te maken. De kern van het verhaal is dat de miljarden aan waterschapsbelasting besteed dient te worden waarvoor het bestemd is zoals bijv. dijkverzwaring en niet via een boekhoudtruc naar de EU.

Jpt
2 jaren geleden
Antwoord aan  Boudica

Klopt. “Ieck ben konijn van Olland” schijnt hij gezegd te hebben.

Ik moest gelijk aan hem denken toen ik de beelden van onze koning zag. Wat een verschil