Oorzaken huidig geweld in Israël

Momenteel wordt veel bericht over het nieuwe geweld. Daarbij ontbreekt echter veel context. Met name de oorzaken blijven onderbelicht.

De belangrijkste zijn:
1.Het is corona-tijd. Er waren bijvoorbeeld dranghekken geplaatst bij de Damascus-poort in Jeruzalem om te grote samenscholingen in Jeruzalem tijdens de Ramadan te voorkomen. Nadat deze bescherming juist tot geweld leidde, zijn de hekken weer weggehaald.
2.Het is Ramadan. Dit is vaker een tijd van onrust en rellen van moslims in Israël. Dit jaar ontstonden in de Ramadan nieuwe vormen van agressie in de grote steden van Israël. Daar werden orthodoxe Joden op straat gemolesteerd door jonge moslims. Zij maakten daar filmpjes van om op het sociale medium TikTok te plaatsen.
3.Opnieuw heeft de Palestijnse president Abbas verkiezingen geannuleerd. Hij stond er zeer slecht voor in de peilingen. Toch blijft hij president, ondanks dat hij ruim 16 jaar geleden voor een termijn van 4 jaar is gekozen. Zijn bewind is dus volkomen illegaal. Daar is onder de Palestijnen grote ontevredenheid over. Daarom wil Fatah – de partij van Mahmoud Abbas – de aandacht afleiden. Zodoende wordt het geweld aangemoedigd. Bijvoorbeeld bracht Fatah op 8 mei de volgende verklaring uit:
“Fatah roept iedereen op om de komende dagen en uren het niveau van confrontatie te verhogen in Palestijns gebied, de conflicthaarden en de wegen van de kolonisten.” Zie ook de film van Fatah met geweldsoproepen hieronder.
4.Om niet onder te doen voor Fatah, vuurt Hamas weer raketten af op de Israëlische burgerbevolking.

Dat is een oorlogsmisdaad. Dat Hamas-terroristen daarbij schuilen tussen de eigen burgerbevolking waardoor die gevaar lopen, is een tweede oorlogsmisdaad. Een derde oorlogsmisdaad is de oproep op de Hamas-televisiezender deze week “om messen te kopen om Joden te onthoofden”. Bovenstaande zijn de vier belangrijkste oorzaken van de huidige rellen en raketbeschietingen. Dat enkele huisuitzettingen in het van oorsprong Joodse wijkje Simon Hatzadik dat ook zouden zijn, is een gelegenheidsargument. Het is vreemd om daarmee alle Arabische geweldsoproepen en gewelddaden te vergoelijken.

Daarbij komt dat de illegale Palestijnse bewoners van die huizen hebben alle kans gekregen om hun recht te halen via jarenlange rechtbankzaken. Die oordeelden tot op heden dat het niet betalen van de huur (sinds 1993!) aan de rechtmatige eigenaren een terechte grond is voor uitzetting. Net als het dat in Nederland zou zijn. Die eigenaren werden overigens tijdens de Jordaanse bezetting (1948-1967) verdreven. Dat daarbij de oorspronkelijke eigenaren of hun rechtsopvolgers – die de grond al sinds 1875 in bezit hebben – de kolonisten worden genoemd, is een grote gotspe. Net als de suggestie dat Joden in Jeruzalem hun rechtmatig eigendom niet zouden mogen claimen.

Israël wil trouwens alle vluchtelingen laten compenseren. Dit zou alle vluchtelingen moeten betreffen die ontstonden rond de stichting van Israël, in 1948. Dus ook de één miljoen Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen. Die lieten een veel groter bezit achter dan de Arabische vluchtelingen. De Arabische landen zijn daar niet toe bereid.

Lied op Fatah televisie op 3 mei jl. (klik hier voor de beelden op de Likoed website):

“Dit is Jeruzalem, dat zijn inwoners roept.
Jeruzalem – wij zullen het verlossen met ons leven.
O Almachtige Meester van de hemel – verdedig het.
De zon zullen we bedekken met onze zwaarden
Dit is Jeruzalem, dat zijn inwoners roept.
Jeruzalem – wij zullen het verlossen met ons leven.
Wij zullen ons opofferen ter wille van de Al-Aqsa moskee tot onze laatste ademtocht.
Wij zullen de wereld op zijn kop zetten omwille van dit vaderland.”


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r dunki
2 jaren geleden

In de vergelijking tussen Israel – een democratische oase in het M.O. en Gaza, dat een currupt tirannetje als president heeft dat na zijn 4 jarige ambtstermijn er ‘en passant’ nog 11 jaar illegaal aan vastknoopte en nu zelfs de presidentiële en parlementsverkiezingen afblies omdat hij algemeen gehaat wordt – verbaas ik mij over de defensieve toon van bovenstaand artikel.

Voelt iemand zich echt nog verplicht om serieus op de obligate, anti-semitische riedel van de laatste 75 jaar in te gaan? Sigrid Kaag draait de subsidiekraan daarom helemaal dicht – sorry, ik vergis mij – juist helemaal open, maar het enige dat Abbas gemeen heeft met onze democratie is dat hij èn Willem Alexander er allebei een, broodnodige, Boeing 737 Biz Jet aan hebben overgehouden…