Het CDA rammelt

“De geloofwaardigheid van de overheid is onder Mark Ruttes’ leiding aangetast. De waarheid is voor hem geen uitgangspunt gebleken maar een optie. De tijdgeest van nu vraagt om een open en transparante bestuursstijl. Deelname van het CDA aan een kabinet Rutte-IV is voor ons derhalve ongeloofwaardig en geen optie”.

Was getekend; een aantal lokale fractie en de jongerenafdeling van het CDA. Let wel, dat betekent meteen een einde aan de ambities voor een kabinet Rutte-lV of het moet zijn dat degenen die Mark Rutte aansturen zich tot het groene marxisme hebben bekeerd. Dat kan natuurlijk, maar die poging om ons land en geëigende cultuur af te schaffen zal de straten vullen met mensen die het zat zijn, strontzat.

AFb: wiki

Vast staat dat het CDA flink in verlegenheid wordt gebracht door de open brief van de afdelingen en de positie die Omtzigt inmiddels inneemt. De kans dat er nieuwe verkiezingen komen om uit de huidige impasse te komen is nog altijd nihil, althans dat schatten de meeste partijen in. Het afserveren van Hoekstra echter en Omtzigt alsnog tot partijleider benoemen, zou met name het CDA wel eens een enorm voordeel in dergelijke verkiezingen kunnen geven. Nu hangt weliswaar veel af van wat bekend zal kunnen worden uit de notulen van de Ministerraad, over welke inhoud aanstaande week een debat plaatsvindt, maar pikant is het wel. Delft Hoekstra in dat debat het onderspit, dan moet hij gedwongen opstappen als Minister en volgt het prijsgeven van de fractieleiding bijna automatisch. En met Omtzigt als partijleider wordt het CDA waarschijnlijk de grootste partij; bij peil.nl werd een ‘lijst Omtzigt’ in ieder geval eerder al gepeild op ongeveer 25 zetels.

Omtzigt zit intussen al maanden ziek thuis, maar af en toe zijn er rooksignalen dat hij zich achter de schermen bemoeit met de partijkoers, dat denkt tenminste De Volkskrant. Als dat waar is kan Hoekstra politiek vrijwel niets, want als Omtzigt zou besluiten het CDA de rug toe te keren en in een paar interviews weer te geven wat er achter de schermen binnen het CDA gebeurde, dan wordt die partij nog kleiner dan Code Oranje van Richard de Mos (0 zetels).

Het wordt een interessante week, want de Tweede Kamer zal van het Kabinet een brief ontvangen en de verslagen van de Ministerraad zouden openbaar worden gemaakt. Ik wens ze veel succes, maar mocht men denken dat de juiste verslagen zullen worden overlegd, dan voorspel ik hen een flinke teleurstelling.

Ministers laten zich niet graag ophangen namelijk en werken er zeker niet aan mee.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Beheerder
2 jaren geleden

Als Kaag en Hoekstra door de mand vallen in het komende debat zit er weinig anders op dan nieuwe verkiezingen. Dan is immers voor iedereen en z’n broer duidelijk dat de verkiezingen ‘smerig’ waren. Ben benieuwd hoe ze het gaan ‘spelen’. Of de notulen ‘naar waarheid’ zijn opgemaakt? Wie zal het zeggen…

Maurits Campert
2 jaren geleden

Een zeer juist inzicht Ton. Vrees echter dat dit weekend koortsachtig wordt gewerkt aan de ‘notulen’ door AZ.