Staatsgreep?

Vooralsnog verlopen de informatiegesprekken moeizaam omdat de boven ons gestelden zich niet aan de zelfontworpen regels weten te houden. Daarnaast en vooral, gaf informateur Ollongren op pijnlijke wijze enig zicht op de behandeling van de ‘stem van de burgers’. De verkiezingen blijken een regelrechte farce en voordat er verder wordt geknutseld aan een Regeringsploeg, moet eerst deze ‘staatsgreep’ geneutraliseerd worden.

Pieter Omtzigt (CDA) haalde – als niet-lijsttrekker – maar liefst 342.472 stemmen van het electoraat binnen. Toch bleek een blunderende (gelukkig maar) informateur Ollongren (D66) te beschikken over een lijstje waarop te lezen viel dat Omtzigt niet gewenst is bij de elites en dat het CDA en partijleider Hoekstra zich heeft te schikken in zijn mineure rol. Informateur Ollongren heeft bij haar plotselinge vertrek (vanwege besmetting met corona), formatieaantekeningen zichtbaar gedragen voor o.a. fotografen. Door sterk in te zoomen op de foto zijn de aantekeningen behoorlijk leesbaar. Op het papier is onder meer te lezen: ‘positie Omtzigt, functie elders’. Er zou de afgelopen dagen ook sprake zijn van een fluistercampagne tegen Omtzigt binnen het CDA, waarin uitgebreid werd gespeculeerd over de geestelijke gesteldheid van het Kamerlid. Dit heeft met van alles te maken, maar niet met democratie. Het bericht dat een van de meest populaire politici onder de bevolking door konkelende politici dreigt te worden weg gedirigeerd, maakt weer eens duidelijk waarover ik al langer schrijf; het gebrek aan democratie in dit land, respectievelijk de manier waarop het incestueuze gezelschap in Den Haag werkt. Niet de kiezer bepaalt, maar een select groepje ons-kent-ons bepaalt het beleid. Ze kennen elkaar van haver tot gort, door overleg in het Torentje, in achterkamers of heimelijke gesprekken op fractiekantoren. Dat heeft met landsbelang uiteraard niets van doen, maar streeft op onnavolgbare wijze doelen na die kennelijk buiten het zicht van het publiek moeten blijven.  

Niet ten onrechte zijn de beide informateurs, Ollongren (D66) en Jorritsma (VVD) afgetaaid nadat deze onfrisse praktijk bekend werd. In een verklaring stellen beide dat “door het naar buiten komen van deze notities ze hun werk niet meer onbevangen en onbevooroordeeld kunnen voortzetten.” Maar dat is natuurlijk niet de kwestie. Zij waren namelijk helemaal niet ‘onbevangen en onbevooroordeeld’ aan deze klus begonnen, maar juist andersom: tot op het bot bevooroordeeld, partijdig, bereid tot het doen van een smerig klusje. De vraag is wie er achter deze manier van ‘informeren’ zit en daarbij valt de verdenking zwaar op VVD-leider Rutte, die inmiddels al merkwaardig lang op de bok van de wagen zit en als leider van de grootste partij ook de grootste druk kan uitoefenen.

“We zijn inderdaad
een bananenmonarchie”

Inmiddels heeft SP-Leider Lilian Marijnissen de Kamervoorzitter gevraagd de verkenners per brief tekst en uitleg aan de Kamer te geven. Dat is natuurlijk veel te weinig. Wanneer politici zelf gaan strepen in de verkiezingsuitslag dan is er van enige waarachtigheid in onze democratie geen sprake meer. Hier moet de onderste steen nu eens ècht boven komen: wie heeft met wie over de toekomstige positie van Omtzigt gesproken? Waarom werd diens enorme achterban niet gewoon geaccepteerd zoals dat hoort in een democratie?  Het laat allemaal weinig ruimte voor de fantasie over: we zijn inderdaad een bananenmonarchie geworden.

Dit is voor de Koning, voor de ambtenaren die in overheidsdienst werken en voor militairen die wereldwijd hun leven wagen voor ‘volk en vaderland’ volstrekt onacceptabel en het zou onverstandig zijn als zij dit niet per omgaande aan de premier en de beide Kamervoorzitters zouden melden.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.R. Girbes sr
3 jaren geleden

“”Pieter Omtzigt (CDA) haalde – als niet-lijsttrekker – maar liefst 342.472 stemmen van het electoraat binnen. Toch bleek een blunderende (gelukkig maar) informateur Ollongren (D66) te beschikken over een lijstje waarop te lezen viel dat Omtzigt niet gewenst is bij de elites en dat het CDA en partijleider Hoekstra zich heeft te schikken in zijn mineurre rol.””” Aldus Nijhof,

Dat Ollongren een ” bits” blijkt, is dus alweer bewezen. Dat D-66 zulke figuren in huis haalt is kenmerkend voor die partij.
Want, welke gedachten spelen er, om Pieter Omtzigt ” weg te willen promoveren” naar een andere selectieve baan. ?

Omtzigt past niet in het Politieke beleid van D-66. Immers: Het was toch ook D-66 die zo snel als mogelijk, het referendum om zeep hielp. En waarom moest het referendum worden afgeschaft………. omdat de burger zijn mond moet houden en de geselecteerde zieke elitaire bende de macht wenst en meer niet.
Het is een constante beweging de macht te willen………. omdat het pluche zo heerlijk is en het salaris vast staat.
Democratie? Nooit van gehoord.

r dunki
3 jaren geleden
Antwoord aan  A.R. Girbes sr

u schrijft: ‘welke gedachten spelen er, om Pieter Omtzigt ” weg te willen promoveren…?’
Het antwoord ligt wellicht nog dichter bij huis dan u suggereert, gezien het feit dat Rutte als de dood is voor Omtzigt, aan wiens onderzoekende natuur hij met de toeslagenaffaire alsnog probeert te ontsnappen.

Het lijkt mij evident welke rat achter deze lage streek zit.

A.R. Girbes sr
3 jaren geleden
Antwoord aan  r dunki

Tja, heer Dunki, ik denk dat beide opties, (suggesties) van toepassing kunnen zijn.
Welke rat achter deze lage streek zit? Ik denk ook nog , mogelijkerwijs, dat het CDA zelf tot de conclusie komt dat ” eerlijkheid, redelijkheid en billijkheid én de waarheid” niet past in het politieke beleid om de macht te kunnen behouden. Dat Rutte op de achtergrond ook nog, als een laf dier, een rol speelt zal me zeker niet verbazen. Maar, het stinkt als rotte eieren.

Joost Visser
3 jaren geleden

En de meerderheid slaapt maar door.

Rafi
3 jaren geleden

Men zou het ook anders kunnen zien. In de trant van: wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in. Hoekstra geloof ik toen hij meteen zei er niks mee te maken te hebben. En er stond vandaag zelfs geen gesprek met hem gepland, de tweede ronde zou alleen met Kaag en Rutte zijn. Ik denk zelfs dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat Ollongren, die toch de politiek verlaat, expres de journalist de kans gaf tot die foto, om zo af te kunnen komen van het kwade genius ten gunste van Kaag. Want achter Rutte gaapt een groot gat in de VVD qua leiderschap: de VVD IS Rutte. Het is ver gezocht, maar niet geheel onmogelijk. Men onderschatte het intrigerende en manipulatieve vermogen van sommige vrouwen niet.

Rafi
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rafi

En nog iets: als Omtzigt NU zich zou afsplitsen dan heeft het kartel, de kliek, alsnog gewonnen. En heeft het CDA vier van Omtzigts vijf zetels onterecht in handen. Niet doen dus. Het beste wat Omtzigt nu kan doen is blijven zitten als nummer twee van het CDA. D666 en CDA hebben nu alle reden om kabinetsdeelname te laten afhangen van het vertrek van Rutte (‘functie elders’ voor hem?), om dit kwade genius nun te kunnen lozen, onder het mom van: ‘smerig trucje, gaat zelfs ons te ver’, teneinde respectievelijk de VROUW Kaag en de ‘ik ben meer bestuurder dan politicus’ Hoekstra naar voren te schuiven als MP. Want Rutte heeft er zelf voor gezorgd, dat er achter hem in de VVD een kloof gaapt: de VVD IS nu Rutte. Bedenk wel, dat de grootste niet perse de MP moet leveren: denk aan B. Biesheuvel.   

r dunki
3 jaren geleden
Antwoord aan  Rafi

Het verdient aanbeveling om een veel hogere kiesdrempel te gebruiken, een veelvoud van de kiesdeler. Klaar met dat funeste gepolder! Honderd zetels in de 2e Kamer zijn genoeg.

Zo’n automatische beperking van het aantal partijen èn een heilzaam districtenstelsel waarin elke politicus verantwoording schuldig is aan zijn achterban houdt hen eerlijk en verscherpt impliciet de controle op de uitvoerende macht die nu volledig ontbreekt.

Dat maakt ook een eind aan de zetelroof van smerige profiteurs zonder eigen visie die nu, op Baudet’s geestesgoed drijvend, aan de corrupte ruif mogen aanschuiven.

Tot slot een gekozen premier in plaats van deze lege opportunist.