Niet verantwoordelijk

De Minister van VWS (CDA-prominent Hugo de Jonge) kunnen we in eerste instantie niet verantwoordelijk houden voor de productie van een vaccin wat in de praktijk ernstige (bij)werkingen teweeg brengt. Daarvoor is de fabrikant verantwoordelijk en vervolgens de medicijnautoriteit CBG, die bekijkt of het vaccin op de Nederlandse ‘markt’ kan worden toegelaten.

AstraZeneca PLC is een Brits-Zweeds multinationaal farmaceutisch bedrijf met de hoofdzetel in Londen en de O&O-afdeling in het Zweedse Södertälje. Er is dus niet zoveel Nederlands aan te ontdekken. De EU en de vaccinfabrikant kregen afgelopen tijd flinke ruzie over de leveringen van het nieuwe coronavaccin van AstraZeneca, ook wel het Oxfordvaccin genoemd. Die ruzie begon toen AstraZeneca aankondigde veel minder doses te kunnen leveren dan eerder was afgesproken. De productie in een Belgische fabriek zou namelijk haperen. Enkele – ongekozen – ‘leiders’ van de Europese Unie weigerden zich bij de herziene aantallen neer te leggen en begonnen direct vanaf de heup met scherp te schieten; Zij verhinderde de uitvoer van 250.000 stuks vanuit productielocatie Italië naar Australië (lid van het Britse Gemenebest). Om te voorkomen dat AstraZeneca (en andere vaccinmakers) hun verplichtingen aan de EU niet nakomen, moeten farmaceuten voorgenomen exporten melden. De eerste twee maanden van het jaar werden 19,2 miljoen in Europa geproduceerde vaccindoses naar landen buiten de EU geëxporteerd. Inmiddels is Engeland geen lid meer van de EU en ligt aldus buiten die EU.

Hugo de Jonge. Afb: wikipedia.

Is het nu louter toeval dat het vaccin van AstraZeneca ineens bijwerkingen vertoont? Onze Minister verklaarde de bijwerkingen vorige week donderdag nog als “iets wat optreedt ná vaccinatie en niet dóór vaccinatie”. Toch wordt het vaccin zondagsavond – even voor middernacht, als iedereen al slaapt – ineens ‘verboten’. Dan is er tussen donderdag en zondag iets gebeurd wat we niet weten, want donderdag was allang bekend dat de Zwitsers (buiten de EU) het vaccin niet eens toelaten en dat ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50 jaar werden geconstateerd in Noorwegen en Denemarken.

En dat warrige beleid is de Minister wèl aan te rekenen, want zijn hele optreden in dit dossier is tot dusver doorspekt geweest van dit soort fratsen en rare schoenen, een staatsman onwaardig. Het hele Ministerie is, evenals andere Ministeries, een enorme janboel. Onze Minister moet daarom niet een minister zijn die met bloemetjesschoenen door het Ministerie loopt, maar met voetbalschoenen aan, of legerkistjes. En zo zijn we aangekomen waar we moeten zijn: onze Minister (CDA) doet zijn werk niet goed en zijn collega’s (van VVD, CDA, D66 en de CU) ook niet. Onze hele overheid hapert, van Belastingdienst tot Justitie.

Gelukkig kunnen we in ons land één keer per vier jaar een hokje roodkleuren en de politiek eens even flink op schop nemen; het toppunt van democratie.

Dat zal ze leren…


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Joost Visser
2 jaren geleden

´Het hele Ministerie is, evenals andere Ministeries, een enorme janboel.´ Welnee! Het leegvegen door ME en politie werkt als een tierelier.

r dunki
2 jaren geleden

Wees stil, als u goed luistert hoort u nog de echo van Hugo’s grote bek tegen FvD’s Wybren van Haga, vorige week woensdag:

Het gevaar van het virus bagatelliseren, álle maatregelen betwisten en hét recept om van die maatregelen af te komen – vaccinatie! – verdacht maken. Zo rolt de complotkaravaan van Forum. Nepnieuws als politiek verdienmodel. Ondermijnend en een gevaar voor de volksgezondheid.’

Zo’n nitwit is al een gevaar voor geheel Nederland als hij voor de lagere schoolklas in Rotterdam staat, maar welke idioten hebben hem naar Den Haag getroond?

Boudica
2 jaren geleden
Antwoord aan  r dunki

Zijn oom natuurlijk die voorzitter is van de Kiesraad. Family first! Allemaal een publieke baan met bijpassend salaris uit de staatskas, makkelijk verdiend.