De avondklok

Hij stond met tranen in de ogen de Tweede Kamer te smeken om het instrument van de avondklok niet direct uit het raam te smijten en toch te overwegen om heel Nederland in de periode 20.00-06.00 uur (ik noem maar wat) achter de geraniums te houden.

In populair taalgebruik zei hij: “ik baal ook als een stekker om er überhaupt over na te denken, maar gooi geen instrumenten weg! Die luxe is er nu niet.” Opnieuw een vrijheidbeperkende maatregel waarvan de regering en zijn adviseurs verwachten – of is het werkwoord hopen, een betere beschrijving – de door hen geschetste tsunami aan besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen door persoonlijke interrelaties tijdelijk (maar niet plaatselijk) uit te bannen. Overigens wordt dat beeld in grote delen van Nederland niet door data van het RIVM bevestigd en is een avondklok in feite daar niet opportuun. 

In de huidige lockdown periode zijn cafés, kroegen, bioscopen, fitness studio’s, theaters, danszalen en bordelen al gesloten. Winkels die essentiële spullen verkopen (onduidelijk wat de criteria daarvoor zijn, dus iedereen doet maar wat) hebben opgedragen openingstijden, restaurants hebben een beperkte dienstverlening. Als die sluiten valt er op straat niets meer te beleven. Ontmoetingen van meer dan twee personen zijn verboden. Een avondklok zal mensen niet substantieel meer uit elkaar houden dan nu al het geval is, maar de frequentie van menselijke contacten zelfs kunnen verhogen.

Het is nogal iets; hele hordes mensen in essentiële beroepen moeten dan in de categorie uitzonderingen geplaatst worden. Hoe moeten en kunnen die geïdentificeerd worden en hoe zit het met de controle en sanctie bij schending van het verbod? Van vrachtwagenchauffeurs tot zorgpersoneel, hulpdiensten en arbeiders in continudienst. Zij hebben allemaal een pasje nodig om te bewijzen dat zij niet voor de kat zijn viool onderweg zijn. Mogen mensen in de avondklok periode niet meer ziek zijn, een ongeluk hebben, een misdaad in eigen omgeving melden?

Wie niet vroeg genoeg op huis aan gaat, is wel gedwongen een hotel te nemen of bij vrienden te blijven logeren. Feestgangers hebben nog maar één optie: doorgaan tot de zon opkomt. Wat moet je doen als vanwege een wisselstoring hele treinen pas na de avondklok het station binnenrijden? Hoe krijg je deze onschuldige passagiers naar hun bestemming zonder dat zij worden opgepakt. Busdiensten rijden dan niet meer hun normale routes en taxi’s staan geparkeerd op de parkeerplaatsen. Overigens: als je in de nacht een bon krijgt, vrijwaart die je dan voor bekeuringen door andere boa’s? Of wordt het een soort vergunning om toch over straat te gaan? En komt er dan een tijdsaanduiding op de bon en het aantal kwartieren dat je nog ongestraft over hebt om thuis te komen?[i]

 Dat brengt een hele bureaucratie met zich mee. Veiligheid–, orde– en hulpdiensten gaan overbelast worden. Het waren maar een paar vragen dat bij mij opkwam en ik mag toch verwachten dat ook die vragen op de agenda hebben gestaan bij het Ministeriele overleg? Daar komt ook nog bij dat de term avondklok een nogal ranzige smaak in de mond veroorzaakt en associaties met pesterij, machtswellust en onderdrukking oproept. De avondklok doet niet aan de verspreiding van het virus en zolang grenzen open blijven voor im – en export of het binnenhalen van zielige stakkerds en economische migranten zullen gemuteerde stammen zich binnen onze abstracte landsgrenzen blijven verspreiden.

Rutte zegt vooruit te kijken, maar draait de klok wel heel snel terug.


[i] Aangepaste tekstdelen overgenomen uit een ander artikel.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rafi
3 jaren geleden

Als iedere autobezitter nu eens het betaalde bedrag aan wegenbelasting voor de uren die de avondklok zal duren gaat terug vorderen. Leuk voor de geldbuidel van die burgers en hun gezinnen, veel rompslomp voor de overheid, waardoor die wellicht minder snel zoiets draconisch zal herhalen. Maakt dat een kans voor de rechter?

3 jaren geleden

Ravian, deelt een ” steek” onder water uit aan de regering, en wel deze:””We worden dus OF door idioten geregeerd OF de betrokkenen hebben dictatoriale aspiraties en willen de bevolking alvast aan het inperken van hun vrijheid laten wennen.””

Immers: Een avondklok zal niet helpen Covid-19 te laten verdwijnen. Zodat de ” aspiraties” van het huidige kabinet toch op dood spoor belanden. De ” Idioten” zijn ook werkelijk idioot. Thierry Baudet gebruikte het woord in de kamer, ongeveer 1,5 jaar geleden toen het debat over het algemene beleid ging. Hij zei, ik citeer, ” We worden geregeerd door idioten”. Geen enkele Kamerlid reageerde. Dat de bevolking mogelijk een verbod krijgt opgelegd om ” des avonds 20.00 uur tot 04.00 uur ” niet over straat te gaan, is de waanzin oproepen.
Hoewel ik zeker begrijp dat men van “”het Virus”” af wil, zal iedereen zich moeten berusten in het feit dat ” moeder natuur de baas is”.
Dat betekent, dat we allen moet beseffen dat het “opruimen van een aantal mensen zeker ook een natuurwet is”.

Hoe meer krampachtig we doen, hoe slechter het zal worden. En, is overbevolking kennelijk mede een oorzaak dat virussen een kans krijgen hun vernietigend werk te doen, maar ook de ” uitpuilende conglomeraties” met te veel dieren , die opeengepakt leven en “hun aandeelhouders” slechts de winst zien en die aandeelouders niet begrijpen dat moeder natuur de baas is? Immers: ”  Een avondklok zal mensen niet substantieel meer uit elkaar houden dan nu al het geval is, maar de frequentie van menselijke contacten zelfs kunnen verhogen.””

Dat een avondklok ook psychische schade zal berokkenen, is in de Tweede wereld-oorlog bewezen: mensen worden knettergek. Individuele verantwoordelijkheid is hier op zijn plaats, en dát ontneemt de dictators hun macht. Als “pinokkio” nu eens gewoon opkrast én er komen echte democraten in de Kamer, dan komen ook de andere normen en waarden wel weer terug.

Ravian
3 jaren geleden

De avondklok is primair een stuk gereedschap uit de gereedschapskist van dictators.
In ‘40–‘45 hadden we ook een avondklok, destijds spertijd genoemd.
Het doel was het onderdrukken van de bevolking te vergemakkelijken.
Het enige acceptabele gebruik van een avondklok is om in tijden van chaos grootschalige plunderingen en andere criminaliteit te voorkomen.
Het inzetten van een avondklok als middel om een (overigens niet bestaande) pandemie mee te bestrijden is belachelijk omdat daar geen enkel positief effect van te verwachten valt.
We worden dus OF door idioten geregeerd OF de betrokkenen hebben dictatoriale aspiraties en willen de bevolking alvast aan het inperken van hun vrijheid laten wennen.