Op de knieën!

Het gaan zitten op een knie, vaak tijdens het spelen van het volkslied, is in de sportwereld uitgegroeid tot een symbool van protest tegen racisme en geweld. Het werd in 2016 geïntroduceerd door American footballer Colin Kaepernick en kreeg in de afgelopen periode in veel sporten navolging, vooral naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd – die door politiegeweld om het leven kwam – wat de Black-Lives-Matter (BLM) beweging een enorme boost gaf.

Lewis Hamilton.
Afb: Jake Archibald – Flickr.com

Na een langdurige pauze vanwege de coronacrisis, startte het Formule-1 seizoen weer op 5 juli 2020 met de Grandprix van Oostenrijk. De Britse coureur Lewis Hamilton, zelf deels negroïde, wenste bij de start eenzelfde ‘statement’ te maken, door voorafgaand aan de race samen met alle andere coureurs op één knie te gaan zitten. Voor de race had Hamilton zijn opvattingen en bedoelingen nog eens uitgelegd aan zijn collega’s. Daarbij zei hij onder meer dat ‘wie er stil blijft, over het algemeen medeplichtig is’. Enkele van de coureurs echter, waaronder de Nederlander Max Verstappen, knielden uitdrukkelijk niet en bleven staan. De jonge coureur uit Limburg had eerder al aangegeven niet te zullen knielen: “Ik ben erg betrokken in de strijd voor gelijkheid en tegen het racisme”, verklaarde Verstappen desgevraagd. “Maar ik geloof dat iedereen het recht heeft om zich te uiten op een tijd en manier die bij hem past. Ik zal vandaag niet knielen, maar ik respecteer en steun iedere persoonlijke keuze van een coureur.”

Na afloop van de race verklaarde Hamilton op het sociaal medium ‘Instagram’ het volgende:

“Vandaag was een belangrijk moment voor mij en alle mensen die werken en hopen op verandering. Voor een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Ik krijg misschien kritiek in de media en elders, maar deze strijd gaat over gelijkheid, niet over politiek of promotie. Voor mij was het een emotioneel en aangrijpend hoofdstuk in de voortgang om van F1 een meer diverse en inclusieve sport te maken. Ik wil een betere toekomst voor onze generatie en degenen na ons. Er moet zoveel gebeuren. Niemand is perfect, maar als we allemaal meedoen en ons steentje bijdragen, kunnen we verandering zien. Ik geloof dat echt. Bedankt aan mijn team voor hun ongelooflijke steun en hard werken dit weekend en bedankt aan iedereen die heeft gesteund. Laten we blijven pushen, jongens. Zie je volgende week. Love.”
 #EndRacisme #BlackLivesMatter

Sport of politiek?

Alhoewel dit op het eerste oog een gematigde verklaring lijkt, bevat het toch één element waarmee Hamilton het knielen tot een politiek instrument maakt; de zin ‘Voor een meer gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving’. Hamilton spreekt zich uit over de vorm van de samenleving zoals hij die voor zich ziet en dat is natuurlijk in het bijzonder een uitspraak met een politieke lading. Het vormgeven van de samenleving is bij uitstek een opdracht van de bevolking aan hun vertegenwoordigers in het Parlement en de Regering. Een boodschap overigens, die hij in de opvolgende zin direct ontkent: “Ik krijg misschien kritiek in de media en elders, maar deze strijd gaat over gelijkheid, niet over politiek of promotie.” Maar de strijd ging toch over de vermeende andere behandeling van mensen met een andere kleur dan de oorspronkelijke autochtone – Westerse – bewoners van Europa en de USA?

Maar wat bedoelt Hamilton precies met die gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving? Bedoelde hij gelijkwaardige uitgangspunten voor iedereen, of gelijke uitkomsten? Het is dus nogal een warrig statement van deze opmerkelijk getalenteerde sportman. Bovendien heeft Hamilton wat betreft maatschappelijke uitgangspunten niet bijzonder veel te klagen gehad en ook nu staat hij er bepaald nog niet erg beroerd voor.

Hamilton werd geboren op 9 januari 1985 in het district Stevenage (VK) als zoon uit een blanke moeder (Carmen Larbalestier) en een zwarte vader (Anthony Hamilton). Zijn ouders scheidden in 1987 en Lewis groeide tot zijn dertiende jaar op bij zijn moeder. De kleine Lewis had van zijn vader een ‘go-kart’ gekregen en in wedstrijden bleek hij buitengewoon getalenteerd en vergaarde in korte tijd lokale bekendheid.

Daar mag je voor knielen…

In zijn biografie[1] uit 2008 geeft Lewis Hamilton een overzicht van de gebeurtenissen in zijn carrière tot dan toe en zijn ambitie om de top in de autosport te bereiken. Zijn ster rees op jonge leeftijd snel door de Junior- en Formula racecompetities en hij domineerde elk jaar meer door zijn ongekende snelheid en slimme racetactieken. Lewis Hamilton is in zijn biografie openhartig over de manier waarop zijn F1 carrière vorm kreeg en wijst op de opofferingen die zijn vader Anthony zich getrooste om zijn zoon naar de top te krijgen. Als 16-jarige wordt hij in een talentengroep geplaatst van het McLaren raceteam en groeit uit tot de best verdienende sportman van het VK. Waar andere coureurs veelal geld mee moeten brengen om te mogen racen, heeft Hamilton het op een betrekkelijk comfortabele manier kunnen brengen tot een jaarsalaris in 2020 van € 48.021.342,=.[2] Dat komt overeen met € 184.697,47 per dag en dat is in ons land het jaarsalaris voor een Minister.

Dat zijn bedragen waar je inderdaad wel even voor kunt knielen…


[1] ‘Lewis Hamilton, my story’, Harper Collins Publishers, 2008. EAN: 9780007270057.

[2] Zie ook: www.loonwijzer.nl/salaris/vipsalarissen/sport-formule-i-coureurs


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ravian
3 jaren geleden

Hamilton’s “family” hangt van de stiefvaders, stiefmoeders, stiefbroers en stiefzusters aan elkaar.
Misschien moet hij zich eens af gaan vragen of het feit dat het zwarte deel van de westerse bevolking gemiddeld genomen nogal achterblijft bij de rest, mogelijk op de cultuur van dat deel van die bevolking zelf terug te leiden is.
Ik begin dat afwentelen van het falen van de eigen groep op tot andere groepen behorende mensen, die niets met dat falen van doen hebben, zo langzamerhand een beetje beu te worden.
Racisten worden niet geboren, die worden gemaakt, onder meer door over het paard getilde sukkels als Lewis Hamilton.

r dunki
3 jaren geleden

@ Henk L.Bakker

Naar analogie van John Irving’s historische bestseller ‘ the world according to Garp’ hebben wij hier een nieuwe ster aan het firmament met zijn onweerlegbare visie op ons aardse bestaan… ‘The world according to Henk L.Bakker’.

Wat moet het heerlijk zijn om de absolute wijsheid in pacht te hebben. Wereldwijd onderzoek leert dat de afgunst het grootst is jegens CEOs van grote bedrijven, terwijl popsterren in roze Rolls Royces en voetballers met hun verstand in hun voeten in het algemeen toch een zekere mate van goedkeuring bij het publiek krijgen.

U bent tenminste rechtlijnig en gunt niemand het licht in de ogen…. Houdt u ons svp op de hoogte?

Hein
3 jaren geleden

Krokodillentranen van Hamilton. Hij is zelf het levende bewijs dat de F1 niet discrimineert. McLaren heeft hem niet gekozen om zijn bruine velletje, zijn kroeshaar, zijn eeuwige gezeur of zijn tomeloze dwingelandij maar om zijn enige talent: Autoracen.

Henk L. Bakker
3 jaren geleden

Het hierna volgende betreft de persoonlijk mening van Henk Bakker. Van niemand is het geheel van wat hij / zij op eigen kracht voortbrengt zo waardevol dat het op basis van een 40 urige werkweek (voor langere werkweken naar rato) een beloning van meer dan pakweg 130.000,- Euro per jaar rechtvaardigt.
Daar waar dat wel zo LIJKT te zijn is dat ALTIJD het gevolg van de beschikbaarheid van door anderen (met name de overheid) betaalde voorzieningen zoals infrastructuur, communicatie technologie en onderwijs en de inzet van lager betaalden die het voor de betreffende persoon MOGELIJK maken om de INDRUK te wekken dat hij / zij zo bijzonder is dat hij / zij die hoge bedragen ook werkelijk waard is. Dit is in werkelijkheid echter ALTIJD gezichtsbedrog.
Het dient OVERAL dan ook zo geregeld te gaan worden dat ALLE inkomens boven de 130.000,- Euro per jaar voor de VOLLE 100 % door de belasting afgeroomd gaan worden, zodat er een einde gaat komen aan de maatschappelijk ZEER onwenselijke situatie dat enkelen die veel macht of aanzien bezitten, dan wel op grond van hun afkomst, zichzelf en elkaar ten koste van de samenleving oneigenlijk kunnen blijven verrijken.
Deze regel geldt voor koningen, koninginnen, prinsen, ministers, CEO’s, bankiers, artiesten, voetballers, tennissers, A U T O C O U R E U R S ! ! ! en welke andere functionarissen dan ook, die nu op de een of andere manier, maar ALTIJD dankzij en ten koste van lager betaalden, disproportioneel hoge bedragen krijgen uitbetaald. Op deze regel bestaan GEEN uitzonderingen.

Pieter
3 jaren geleden
Antwoord aan  Henk L. Bakker

Als ik ervoor kies meer uren te werken dan een ander en klaarblijkelijk slimmer ben dan een ander waardoor ik substantieel meer verdien, lijkt het mij unfair het grootste gedeelte van mijn inkomen op 100% af te rekenen. Extra motivatie is het wanbeleid aan de uitgiftekant van de overheid. De weggeefkant dus.
Een zeer socialistische bijdrage die ik hier bij de erfgenamen van dhr Ego niet verwachtte.