Een team of een individualist

Het CDA gaat een nieuw politiek leider kiezen en in de aanloop naar het sluiten van de stembussen, heeft Omtzigt flinke steun gekregen van Mona Keijzer en Wopke Hoekstra. “Pieter Omtzigt doet nu een expliciet beroep op me, en ik ben uiteraard bereid hem te helpen”, zei Hoekstra eerder tegen De Telegraaf. Met Omtzigt een team binnenhalen en met De Jonge een individualist die vooral geïnteresseerd is in zichzelf; de keuze kan niet eenvoudiger worden gemaakt voor de CDA-leden.

Pieter Omtzigt. Afb: wikipedia

Het moet pijnlijk zijn voor de ijdele en overambitieuze Hugo de Jonge die de laatste maanden voortdurend in de schijnwerpers stond als Minister van VWS. Namens de regering voerde hij regie over de wijze van bestrijding van het Covid-19 virus in Nederland en glunderde van oor tot oor. Dat de werkelijkheid achter te schermen eigenlijk nog te smerig was om deze website mee te bevuilen, maakte Diederik Gommers – lid van het OMT – vrijdagmorgen bekend in een interview met de Volkskrant. Desgevraagd wist Hugo de Jonge weinig anders te stamelen dan ‘is niet waar’ en ‘zo is het niet gegaan’. Sorry minister: zo was het wél.

In ons land denken nog steeds veel mensen dat Nederland een bijna perfecte democratie is. Er is een scheiding van machten (wetgevende en uitvoerende macht zijn gescheiden van elkaar en ook van de – onafhankelijke – rechtsmacht). Maar er knaagt wel wat: als de verkiezingen zijn geweest, waarbij het electoraat zich heeft laten leiden door de verkiezingsprogramma’s, liggen die laatste als eerste in de vullisbak.

Pieter Omtzigt heeft de afgelopen jaren op eigen kracht (met veel voorkeursstemmen dus) namens het CDA in de Kamer gezeten en soms baanbrekend werk verricht. Keer op keer was hij de luis in de pels van het openbaar bestuur, ondanks dat het CDA deel uitmaakt van de regering. Pieter Omtzigt heeft de afgelopen jaren ook laten zien hoe diep en schrijnend de kloof kan zijn tussen de burger en overheid. En met name hoe belangrijk het is dat de Tweede Kamer die overheid controleert, zelfs als zij voortdurend wordt tegengewerkt door ministeries en diensten die weigeren openheid van zaken te geven. Allemaal taken waarvan veel Kamerleden voortdurend hebben gedacht “het zal mijn tijd wel duren. ’t Is toch zinloos”.

“Een belangrijke pijler onder onze parlementaire democratie is het ‘dualisme’, de gedachte dat het kabinet regeert en het parlement controleert. In de afgelopen kabinetten waren het ofwel de ministers die bepaalden wat ‘hun’ fracties in de Tweede en Eerste Kamer moesten stemmen, ofwel het waren de partijleiders (zoals in het huidige kabinet) die de beurten uitdeelden aan de ministers. Een gezonde afstand tussen de uitvoerende en de controlerende macht was vaak ver te zoeken.”

Aldus dr. Geerten Waling in Elsevier.

Wil het CDA de grote en brede volkspartij worden die het midden houdt of wil het een bijwagen worden van globalisten en multinationals? De keuze die de leden van het CDA maken kan bepalend zijn voor de manier waarop vorm en inhoud wordt gegeven aan de politiek van de komende jaren. Maar eens kijken of ze dat kunnen en anders hebben we laatste regeringsploeg waaraan het CDA deelnam met het laatste brakke gezelschap wel gehad.


Deel dit:
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2 jaren geleden

Het ” Ethos” van het CDA is ” kennelijk” een vlag op een modderschuit. En, ook de houding van Hugo de Jonge, is om te ” huilen”.
Dat Hugo de Jonge een wet wilde maken waarin zou worden vastgelegd dat de “politie” desnoods bij de burger in huis mag komen, om te controleren of “men” zich aan de corona-regels houdt, is gelukkig van tafel maar de gedachten er achter is de aanfluiting op het ” Ethos” van het CDA. Het is pure dictatuur. En, wie zo denkt is in mijn opinie een ” outlow” en *outgrowth * in een kabinet dat is samengesteld door een pseudoloog. Immers: die fantaseert er maar op los.
Uiteraard heb ik mijn eigen kanalen om de waarheid ” te zien te krijgen” en dán een conclusie trekken is ook harde noodzaak omdat de NPO te eenzijdig is, gekleurd en het linkse geluid vol propaganda voor de buis braakt én de Volkskrant een dagblad voor dromers is.

Dat “mijn” informant Hugo de Jonge ” zeer ongeschikt als minister” vindt is nog fatsoenlijk omdat ik Hugo de Jonge ” een niet te definiëren projectiel vind die mogelijk slechts geschikt als ” onderwijzer” maar….. de arme kinderen die van hem les ontvangen gelukkig nog geen politiek benul hebben. Om iemand aan te wijzen als ‘ onbenul” moeten er sterke feiten op tafel komen. Nu, wat Dr Geerten Waling ons meldt: ***Maar de suggestie dat wij een premier verkiezen is puur kiezersbedrog en de geldingsdrang van alle poppetjes leidt de aandacht af van datgene waar de verkiezingen over zouden moeten gaan: de inhoud.***

Hugo de Jonge is volledig ongeschikt als premier, dat heb ik wel begrepen want enige “inhoud” heeft Hugo de Jonge zeker niet.
Want: **Voor een ervaren bestuurder met ambitie als De Jonge is dat laatste een regelrechte nachtmerrie.** Aldus de heer Waling.

karton
2 jaren geleden

CDA én de regering zullen álles in ‘t eerk stellen om de heer Omtzigt te stoppen. Deze, bijna enige, eerlijke politicus legt veel teveel Haags falen bloot en daar kan Den Haag erg slecht tegen want “we leven in een gaaf en cool landje” heeft Pinokkio gezegden wie gelooft hém nou niet ?!!