Omtzigt fractieleider CDA?

CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (’s Gravenhage 1974) heeft aan RTL Nieuws laten weten dat hij voorzitter van de CDA-fractie in de TK wil worden. De andere kandidaten zijn vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Martijn van Helvert. Omtzigt is sinds 2003 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA (met een onderbreking van 4 maanden).

Pieter Omtzigt. Afb: wikipedia

In het interview met RTL laat Omtzigt op de vraag over eventuele samenwerking met FvD weten: “De heer Baudet heeft gezegd dat het CDA uit is op de vernietiging van Nederland, daarmee heeft hij gezegd dat hij niet met ons wil samenwerken.” Dat is politiek gezien een behendig antwoord. Echter: politiek is een dynamische bedrijfstak waarin voortdurend andere stellingen worden betrokken en gelet op de politieke voorkeur die Omtzigt tot dusver heeft laten zien, sluit ik die samenwerking vooralsnog niet uit. Bovendien zegt Omtzigt eigenlijk alleen dat FvD niet met het CDA zou willen samenwerken, dus het omgekeerde zullen we nog maar niet uitsluiten.

Schoenverkoper

Dan de woorden van Baudet in een eerdere fase; als geen ander weet Baudet inmiddels ook hoe hectisch-dynamisch het Haagse in elkaar steekt. Een zeker moment is er beslist sprake van geweest dat het CDA merkwaardige keuzes maakte, in het bijzonder met De Jonge (CDA, Min. Van. VWS) in de gelederen, die vooral furore maakt met zijn schoenkeuze en veel minder met breed gedragen beleid. De ijdele Minister is een prototype van een politicus die met alle winden meewaait, ook al komen zij voort uit hogedrukgebieden in de endeldarm.

De kansen voor Omtzigt moeten we toch voorshands taxeren op royale winst omdat hij in de Kamer een betrouwbare en stabiele indruk heeft gemaakt. De dossiers MH-17 en de toeslagen affaire, liggen daarbij nog vers in het geheugen. Die kwaliteiten vergeleken, is Omtzigt een goed en betrouwbaar politicus en De Jonge een schoenverkoper: als je thuiskomt, meteen de doosinhoud controleren…

Rechte rug

Maar de onbekende elite in politieke partijen neemt buiten het zicht van de ‘deplorables’ het besluit wie in aanmerking komt voor de baan van politiek leider van het CDA. Voor schoenverkopers en toevallig passerende musici is het in die kringen goed toeven, maar voor Omtzigt is dat allemaal lastiger.

Een rechte rug is in politiek niet altijd een voordeel…


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties