Linkse polonaise

De liberale media had deze week een paar goede dagen en dat wilden zij de westerse samenlevingen laten weten: DACA verlies in de Hoge Raad en Bolton die de president in zijn nog niet gepubliceerde boek zou fileren. Juichkreten die de laatste jaren herhaaldelijk te horen zijn geweest en steeds weer snel verstomden. Weer een natte scheet. Je ruikt hem wel, maar blijft niet hangen.

Ongrondwettelijk

Laten we starten met de Deferred Action for Childhood Arrivals kortweg DACA of de DreamersAct. DACA is ongrondwettelijk en Obama zelf heeft dat herhaaldelijk bevestigd. In de periode 2010-2012 onderbouwde hij die kleuring van zijn besluit in 2012 met de volgende uitspraken: “I am not king. I can’t do these things just by myself (oktober 2010)…. respect to the notion that I can just suspend deportations through executive order, that’s just not the case (maart 2011)… “just bypass Congress and change the (immigration) law myself. … That’s not how a democracy works.”(mei 2011). Een prima inleidende gevechtsactie, want wat deed hij in 2012?

Afb: pixabay

Hij gaf illegalen die op minderjarige leeftijd de USA binnen gekomen waren een pseudo-legale status, verleende hen een werkvergunning, toegang tot sociale zekerheid en beloofde dat zij niet gedeporteerd zouden worden. Ondanks wetten die door het Congres waren aangenomen waarin was verankerd dat een president niet de bevoegdheid heeft om een soort pseudo amnestie door te voeren en overheidsvoordelen te verlenen aan illegalen. Het onwettelijke karakter werd in 2014 door de rechtbank bevestigd toen Obama een soortgelijke regeling voor illegale volwassenen wilde doorvoeren.

Onbetrouwbaar

Wanneer we het over het Bolton onderwerp willen hebben, dan moet de persoon Bolton en de positie die hij in de Regering Trump heeft bekleed nader belicht worden. Vooraf kan men de vraag stellen waarom Trump de man heeft ingehuurd.

Twintig jaar lang hebben media en Democraten Bolton herhaaldelijk neergezet als leugenaar, ijzervreter en oorlogszoeker. Nu hij in zijn boek een aantal passages opgenomen schijnt te hebben waarin hij zijn president in de hoek zet, wordt hij toegejuicht als de gladiator die het vermeende kwaad in het Witte Huis kan stoppen. En in Europa loeien de wolven in het bos heel hard mee, zonder de informatie te toetsen en te evalueren. Wat is nieuw?

Twee notoire anti-Trumpers Joe Scarborough en Mika Brzezinski, die vier jaar lang Trump herhaaldelijk aan het kruis genageld hebben, kwamen in hun show met de volgende kernachtige observatie: “Bolton remained silent on speaking out against Trump until he could make money with his book. Bolton also failed his duty to protect and defend the United States and its Constitution by keeping quiet,”En de twee slaan de spijker op de kop.

Een president moet open en eerlijk over politiek gevoelige mondiale en nationale problemen met zijn Veiligheidsadviseur kunnen praten. Soms en wellicht in het geval van Trump wordt het probleem neergezet in woorden en teksten die de toets van politieke correctheid weliswaar niet kunnen en willen doorstaan, maar het probleem duidelijk inkleuren. De relatie tussen president en veiligheidsadviseur is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect en de inhoud van die gesprekken kan en mag de kamer waarin die gesprekken plaats vinden, nooit verlaten. Bolton schendt uit narcistische motieven die beginselen en dat tekent het karakter van de man. Ter wille van een gekrenkte trots is hij in staat om iedereen waarvan hij oordeelt dat die hem ten onrechte in de wielen heeft gereden en zijn imago heeft besmeurd, aan de schandpaal te nagelen.

Bolton werd ontslagen omdat hij opnieuw op zoek was naar een open eind oorlogje ergens op de wereld, Dit keer vermoedelijk met Iran. Trump die tijdens zijn verkiezingstour had beloofd lopende oorlogjes te willen beëindigen en Amerikaanse militairen naar huis terug te halen, wilde dat advies niet volgen en ontsloeg de boodschapper van het kwaad. Volgens Bolton nam hij ontslag, maar functionarissen met kennis van dat incident bevestigen dat hij ontslagen werd. Wat zou volgen kon toen worden voorspeld. Er zou een boek komen waarin Trump tot genoegen van liberale pers en hun Democratische volgers met de grond gelijk gemaakt zou worden. Liberaal Amerika heeft een nieuwe held gevonden en wellicht zal Bolton net als McCabe (de voormalige Waarnemend FBI Directeur) een aanbieding van CNN krijgen om wekelijks zijn gal over Trump te kunnen spuien.

“Een gerechtelijke procedure
was op dat moment
niet wat de
Democraten wilden”

Tijdens de Afzetting hoax over een nothingburger telefoongesprek (dat overigens Bolton’s goedkeuring had), viel de naam Bolton en zijn boek ook al. Toen de Democraten lucht kregen dat Bolton een boek met vergif zou gaan publiceren en een tekst naar de media lekte, nodigden ze hem uit voor een Hoorzitting voor een van de door Democraten beheerste Commissies. Onder Ede. Hij wilde alleen aan die uitnodiging gehoor geven als hij middels een gerechtelijke dagvaarding daartoe opgeroepen werd. Een gerechtelijke procedure was op dat moment niet wat de Democraten wilden. Daardoor zou het afzettingsproces alleen maar vertraagd worden. Ook een getuigenis onder ede voor de Commissie om te onthullen wat hij in zijn boek had neergepend, legde hij naast zich neer. Niet onder ede en niet voor het boek gepubliceerd zou worden.

Om de verkoop van zijn boek te stimuleren, lekt Bolton sappige details naar de pers zoals:

  • Trump zou de Chinese leider gevraagd hebben hem te helpen in de komende verkiezingsstrijd. De Amerikaanse Handels Vertegenwoordiger voor China die bij het gesprek aanwezig was, heeft onder ede nadrukkelijk ontkend “Never happened. I was there.” 
  • Trump zou de Chinese president gezegd hebben dat de interneringskampen voor moslims een terecht besluit was en volgens Bolton zou Trump in juni 2019 Xi Ping gezegd hebben door te gaan met die interneringskampen. De Regering Trump had in juli 2018 die interneringskampen al veroordeeld.
  • Trump zou beweerd hebben meer dan twee termijnen aan het bewind te willen blijven. Daarvoor zou een wetswijziging noodzakelijk zijn en het is al duidelijk dat het Congres daarmee nooit akkoord zal gaan. Het is dientengevolge onwaarschijnlijk dat Trump dat ergens zou hebben beweerd.
  • Trump zou niet weten dat UK een kernwapen macht is. Een lachertje, waarschijnlijk om wat humor in het boek te vervlechten.
  • Trump zou beweerd hebben dat een invasie in Venezuela een aantrekkelijke onderneming is. Een tweede lachertje, maar niet kan worden uitgesloten dat die uitspraak in een bepaalde context inderdaad gedaan is
  • Bolton beweert dat Pompeo, Min Buza, hem een briefje zou hebben gestuurd waarin Pompeo beweerde dat Trump “full of shit” zou zitten. De woordvoerder van Pompeo heeft daarop gereageerd: “The only person full of shit is John Bolton. The secretary is not a note passer. And if he (Bolton) has such a note, he should put up or shut up.”

Gezien het karakter en instelling van Bolton bevat de bovenstaande lijst een aantal leugens, nothingburgers en in het beste geval een paar somethingburgers. De vraag welke waarde aan die teksten gehecht moet worden, hangt vooral af van politieke insteek en persoonlijke instelling. Tekenend is dat Bolton door links en rechts om de oren geslagen wordt.

Het moeras in?

De vraag is nu wat de argumenten zijn geweest die de Hoge Raad ertoe heeft bewogen een regeling staande te houden, die niet grondwettelijk is. Vermoedelijk is het zieligheidsprincipe een plausibel argument om de grenzen van grondwettelijke beslissingen ver op te rekken. Een virus waarmee de hele westerse wereld besmet is.

En Bolton? Een tot een lid van de Deep State bekeerde huurling met een bezoedelde blazoen. Bereid om een aantal leugens en een boel nonsens op te hoesten om de linkse media te paaien met het doel de verkoop cijfers van zijn boek tot astronomische hoogten op te doen stuwen. Een man die decennia lang door linkse media en Democraten neergezet is als een notoire waarheid manipulator en oorlogszoeker en nu door diezelfde media en Democraten toegejuicht wordt als de redder des Vaderlands.

DACA en Bolton hebben het linkse polonaise gevoel een stevige impuls gegeven. Als die polonaise maar niet weer vastloopt in de modder van het Washingtonse moeras.


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties