Twijfel en onzekerheid

Veel burgers maken zich zorgen. Er is sprake van twijfel, onzekerheid, soms zelfs ronduit angst. Nu is angst natuurlijk van alle tijden, maar nu is er zóveel bijzonders aan de hand dat de burgers veel openlijker twijfelen en zich hardop afvragen of er misschien toch niet een andere bedoeling achter overheidshandelen zit.

Afb: pixabay

Er is nog voldoende te eten en de schappen van supermarkten puilen uit. Groente, vlees, vis, droge kruidenierswaren, melk, kaas; noem het maar op. En ja, er is ook ruim voldoende toiletpapier, evenals schoonmaakmiddelen of elektrische apparaten. De supermarktketens doen dan ook geweldig zaken. Zelfstandig opererende bakkers en slagers hebben het echter moeilijker. Hun concurrentiepositie is moeilijk, zoniet onhoudbaar geworden en de coronacrisis maakt het niet bepaald beter. Hun inkoop is slechts een fractie en vindt veelal plaats bij groothandelaren, terwijl grote supermarktketens rechtstreeks met de slachterijen onderhandelen en het vlees zonodig met miljoenen kilo’s tegelijk inkopen.

EU: vriend van multinationals

De EU zich ontpopt zich steeds meer als steunverlener aan het grootbedrijf, ook al pretendeert zij bestrijder te zijn van kartels, collusieachtige gedragingen en andere belangenverdelingen. Een kartel overigens, omvat een groep bedrijven die gezamenlijk een kantoor en administratie voeren, waarbij de belangen van alle karteldeelnemers op een bepaald terrein van ‘Product-Markt-Combinaties’ (PMC’s) worden behartigd volgens een vooraf overeengekomen verdeelsleutel. Wanneer er sprake is van ‘collusie’ dan ontbreekt het gezamenlijke kantoor en administratie, maar is (stilzwijgend) een soort van ‘status quo’ overeengekomen. Men concurreert niet meer en respecteert elkaars marktaandeel.

Kartels en collusie

In feite werkt de EU collusionair gedrag in de hand doordat lobbies van grote bedrijven direct aan tafel zitten bij de Commissie (in de expert-groepen) en gezamenlijk regelgeving opstellen die het voor deze multinationals mogelijk maakt hun product over de gehele EU uit te rollen en ondertussen, middels veel te strikte voorwaarden, kleine ondernemers uit de markt te drukken. Als je goed kijkt blijkt er steeds een klein groepje grote, grensoverschrijdende bedrijven achter te zitten die het Midden- en Kleinbedrijf (waar de eigenlijke welvaart en innovatie zit) wegdrukken met regelgeving die in het belang is van één of ander vaag, abstract doel. Dierenwelzijn, vrouwenemancipatie of milieu.[1] Er is dus een kartelovereenkomst tussen een (niet gekozen) supranationaal instrumentarium en multinationals, die onderling weer collusionair opereren.

Geen plaats voor democratie

Uiteindelijk blijft er op deze manier weinig ruimte over voor ‘democratie’. Wie namelijk niet mee wil doen het circus van het multinationale winstgeweld, staat letterlijk ‘buiten’. Wie een béétje mee wil doen, is nog wel welkom, maar moet vooral geen pretenties hebben. Een voorbeeld daarvan is de functie van ‘Europees Parlementslid’. Dit parlement, door de Utrechtse historicus Dirk Jan van Baar zonder al teveel omhaal een ‘nep-parlement’ genoemd,[2]  heeft beperkte inspraakmogelijkheden. In feite kan het alleen meepraten als de Europese Commissie dat goed vindt. Er is zo wel erg weinig ruimte om invloed uit te oefenen en de stem van burgers klinkt in ‘Europa’ totaal niet meer door. Zou dat wel zo zijn overigens, dan bestond de EU niet in haar huidige, megalomane vorm. Referenda hebben dat meer dan eens duidelijk gemaakt.

Referendum weg

De burger intussen, staat erbij en kijkt ernaar. Ook in eigen land is de democratie steeds verder teruggedrongen. Het referendum is gesneuveld in een waan van snoeverij dat ‘burgers te weinig, te laat en onvoldoende geïnformeerd’ zouden zijn. Dat zou echter toch eenvoudig op te lossen moeten zijn, namelijk door burgers meer, tijdig en volledig te informeren. De keuze viel echter op het afvoeren van het referendum. What’s next: het afschaffen van het Algemeen Kiesrecht? De ontbinding van de Staten Generaal? Dat heeft overigens steeds minder werk, want ‘Europa’. Het publiek hoort net iets te vaak dat de Minister aan een Parlementslid het antwoord geeft: “Ik begrijp uw vraag natuurlijk heel goed, maar in de EU zijn nu eenmaal deze regels overeengekomen en Europese regel- en wetgeving zal op grond van onze eigen wet toch gevolgd moeten worden”. Een parlementariër die dat te horen krijgt, kan eigenlijk maar beter de jas aantrekken en naar huis gaan. Maar ja: mooi salaris wel eigenlijk…

Niet meer gewenst

En daar hebben we precies de onbehaaglijkheid, de onzekerheid en soms angst te pakken zoals aan de vooravond van een grootschaliger conflict; het gevoel niets te kunnen doen en net iets te weinig weten van de feiten, de werkelijke stand van zaken. Misschien ook de wetenschap, het besef, aan de kant te zijn gezet. Niet meer gewenst of in staat geacht om een oordeel te geven, invloed uit te oefenen. Alleen nog goed om wat geld te verdienen waarvan je verreweg het grootste deel af moet geven, opdat het verdeeld wordt tussen de ‘goedgekeurde’ partijen. NGO’s veelal, vaak bestaand uit niet meer dan een man of tien, zonder legitimatie van kiezer of donateur (behalve de overheid).

Zijn we er dan toch ingetuind?

——————–

[1] Thierry Baudet ‘Europas Abschied von der Demokratie’ 2016. Zie ook: https://www.weltwoche.ch/ausgaben/2016-30/hintergrund/europas-abschied-von-der-demokratie-die-weltwoche-ausgabe-302016.html

[2] Dirk-Jan van Baar, HP/De Tijd, 22 januari 1999


Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r dunki
3 jaren geleden

Waarin een klein mannetje groot kan zijn.

Rutte vindt het goed dat mensen weer naar het zwembad gaan, maar als zij ‘baantjes gaan trekken’ om een beetje fit te worden heeft hij bedacht dat zij elkaar niet mogen inhalen?! Dan moet hij het toch wel ècht goed met ons bedoelen…

Koddebeier
3 jaren geleden

Het wordt tijd om eens af te rekenen met al die politieke feestvierders die kwistig met onze belasting euro’s in het rond strooien en schijt hebben aan de bevolking bij ze uiteindelijk in dienst zijn, althans onze euro’s geven hun het riante salaris wat ze denken te verdienen !

Hans
3 jaren geleden

De elite die vindt “dat burgers te weinig, te laat en onvoldoende geïnformeerd zouden zijn” heeft helmaal gelijk. Maar dat is ook juist de strategie van het politieke/media kartel. Het is zelfs nog erger: de burgers worden ook bewust verkeerd geïnformeerd. Dit is een van de redenen dat het kartel zo gemakkelijk hun waanzinnige, vaak misdadige (klimaat) plannen kan doorvoeren. Daarnaast is de burger deels zelf schuld, te naïef, te goedgelovig, te lui, te druk of te dom om zelf op zoek te gaan naar informatie en waarheid. Ik ben bang dat goedgelovigheid, luiheid en domheid hier de boventoon voeren en dat belooft weinig goeds voor de toekomst van het land.

3 jaren geleden

Dat de “democratie’ onder zeer stevige druk staat, is bekend. Dat het referendum is afgeschaft, is bekend. Dat de Europese Unie meer macht wil, is ook bekend. Dat Nederland Gekke Henkie van Europa is, is ook bekend. Dat Frans Timmermans € 1000.000.000.000,– wil besteden aan klimaatdoelen, is bekend. Dat ” groen Links” de boeren wil uitkopen of wil laten verdwijnen, is bekend. Dat D-66 het referendum heeft afgeschaft, is bekend.
Dat de huidige Regeringscoalitie incompetent is en zich laat hangen door Brussel, is bekend.
Dat Mark Rutte zijn liberale veren heeft laten vallen , is bekend. Dat de Partij van de Arbeid zich jaren lang heeft bezig gehouden met ” policor” en zelfs het Openbaar Ministerie zover heeft kunnen krijgen, dat bij de minst of geringste kritiek op immigratie/moslims de “Racist”, aan het OM werd overgedragen Kamerlid Janmaat heeft dat duidelijk ondervonden, is ook bekend. Marcel Van Dam, ( P.v.d.A ) ex minister van Huisvesting, Prof dr.Pim Fortuyn als ” een minderwaardig mens ” heeft betiteld”, is bekend.
En, zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Waar het in feite op neer komt is dat mensen geen enkele interesse in politiek hebben en slechts bij het ” het brood en spelen” wakker worden en de leugens van Mark Rutte gretig accepteren.
Dat kinderen voor het karretje van de klimaatfanaten zijn gezet, is bekend.
Dat een ziek kind als “Greta Thunberg” nu als ” symbool” voor het klimaat- karretje is gespannen, is bekend.
Alles heeft te maken met een geestelijke instelling ( onvermogen ) van Links en alles heeft te maken met haat naar rechts. En….. rechts heeft zich uitsluitend als de opportunistische Opa, gedragen en het geld belangrijken vond dat het landsbelang.

En…… is de “massa” niet wakker te maken is én nog stemt op de geestelijk minder bedeelden bij Groen Links, D-066, of de Partij van de arbeid. Het CDA is een conservatieve partij met ” een dubbele agenda” . Als het maar aan de macht is, samen met de VVD. De baantjes waren heerlijk.
Als de massa nu eens stemt op **Forum voor Democratie of de PVV,*** dan is het met de macht van ” het Kartel gedaan”……. maar zover kunnen ” ze” niet denken……… dan kan de aan de de macht zijnde VVD, CDA en GL en D-66 gewoon doorgaan………. ook al gaat Nederland naar de knoppen. De angst voor de zieke ” autoriteit” is nog duidelijk aanwezig.
En…… dan te bedenken dat de Autoriteit meestal NIET intelligent is, maar slechts verbaal begaafd vol leugens en drogreden.