Het denken van Denk

Het aftreden van Tunahan Kuzu als fractievoorzitter en politiek leider van allochtonenpartij ‘Denk’ blijkt een onvervalste machtsstrijd als achtergrond te hebben die typerend is voor het gedrag binnen islamitische groeperingen. Deze breuk verbaast ons dus niet.

Het Turkse duo Kuzu & Öztürk. Afb: wikimedia.

Uit de beschikbare informatie zoals die werd gepubliceerd in het NRC blijkt een langere machtsstrijd ten grondslag te liggen aan de huidige breuk, waarbij nu een ‘buitenechtelijke affaire’ van twee jaar geleden wordt aangegrepen om  Kuzu buiten te zetten. Laten we eerst even recapituleren met een terugblik;

Kuzu en Özturk kwamen in 2012 namens de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer met een stevig electoraal mandaat: Kuzu haalde 23.000 voorkeurstemmen op en Özturk bijna 10.000. Van meet af aan echter, morden de beide Kamerleden over de kleine portefeuilles die zij kregen toebedeeld. De verschillen van inzicht escaleerden in november 2014 toen de beide politici zich niet achter het integratiebeleid van toenmalig PvdA Minister en huidig partijleider Asscher wilden scharen.

Ook de eerdere opstelling van de PvdA-fractie rond het al of niet veroordelen van de Ottomaanse genocide op de Armeense bevolking in 1915 (ca. 1.000.000 dodelijke slachtoffers) viel bar slecht bij het duo omdat de Turkse natie in het beklaagdenbankje zou worden gezet. Uiteindelijk werden zij door toenmalig fractievoorzitter Samsom uit de fractie gezet en geroyeerd als lid van de PvdA. De heren vertrokken met slaande deuren. ‘Moge Allah je straffen,’ schreeuwde Selcuk Öztürk in de laatste bijeenkomst tegen zijn collega Ahmed Marcouch. Die werd even daarvoor ook al (door Tunahan Kuzu) uitgemaakt voor ‘leugenaar’.

Niet alleen Marcouch begreep de mogelijk verstrekkende impact van die woorden van Özturk. De overige vrienden en vriendinnen van de islam in de fractie, realiseerden zich eveneens onmiddellijk dat het niet minder dan een soort van verkapte oproep tot molest of zelfs moord kon inhouden.

Een typisch islamitische, cryptische frase die beoogt dat andere moslims het als een ‘fatwa’ opvatten: een heilige en door Allah ingegeven plicht om de besmeurder van de oemma naar het leven te staan, angst aan te jagen. Overigens waren de achtergronden en overtuigingen van de beide Turks-Nederlandse politici ruimschoots bekend bij de leiders van de PvdA, zoals het AD op 15 november 2014 reconstrueerde.

Lees meer >>>

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
4 jaren geleden

Was die machtsstrijd nu vóór of ná de ontdekking van de buitenehtelijke wip-partij van Kuzu uitgebroken ?
Ik las in een moslim-blaadje, NIET de koran, dat de strijd zou zijn ontbrand nadat Öztürk had ontdekt dat Kuzu diverse keren ZIJN geit zou hebben misbruikt.
Een derde figuur in dit komische drama, Azarkan, kwam met de schrik vrij, tijdens het voorval met de geit stond hij op een laddertje tegen de achterkant van een kameel en kreeg niks mee van het gebeurde.