Mooie toespraak

De toespraak van de Minister-president was prachtig; daar is vriend en vijand het over eens. Er zaten mooie woorden in deze toespraak, die tezamen mooie volzinnen vormden. Maar dat was het dan ook. Een bizarre boodschap aan 17 miljoen mensen, waarvan ongeveer 2 miljoen mensen de Nederlandse taal zelfs niet machtig zijn. Dat schiet ook al niet echt op.

Oeps: een bananenschil… Afb: pexels

Volgens de premier heeft het Kabinet, opnieuw op advies van ‘deskundigen’, besloten tot een min of meer gecontroleerde uitbraak. Die uitbraak zou dan beperkt moeten zijn tot gezonde mensen die na genezing immuun zouden zijn tegen het virus, waarna het vanzelf verdwijnt bij gebrek aan kandidaat-dragers. Dat klinkt als een goed plan, alleen moeten we dan wel proberen dat nog aan het virus te vertellen. Namelijk dat het zich beperkt tot gezonde mensen en bejaarden en zwakkeren met rust laat. “De Kamer, gehoord de beraadslagingen, draagt het coronavirus op zich te beperken tot de sterkeren in onze samenleving, de zwakkeren met rust te laten en gaat over tot de orde van de dag”.  Dat zou een mooie steunbetuiging aan de regering vormen.

De aanpak van het Kabinet houdt enorme risico’s in. Een virus is precies zo risicovol als de discipline van willekeurige mensen die eraan blootgesteld kunnen worden. Dat vergt een strikte discipline en daarvan is vooralsnog niets gebleken als we de schappen van de supermarkten bekijken. Sterker: die discipline is ver te zoeken. In een dergelijke, geplunderde supermarkt namelijk, zagen mijn echtgenote en ik een jonge moeder, die na het boodschappen doen bij de uitgang uitbundig en glunderend rondkijkend haar handen insmeerde met desinfecterende gel. Toen dat klusje geklaard was en zij voldoende bewonderende blikken tot zich had genomen, nam ze opnieuw haar boodschappenkarretje in dezelfde handen om zich naar de (diesel-) auto te begeven om de boodschappen, waaronder een enorme hoeveelheid blikken, potten en toiletpapier over te laden. Een gevalletje ‘dom geboren en niets bijgeleerd’.

Om de gewenste ‘kudde-immuniteit’ te bereiken – wat betekent dat voldoende mensen immuun worden voor een virus – moet volgens deskundigen tussen 55 en 60 procent van de bevolking geïnfecteerd raken. Dat is evengoed een rampscenario, waarbij de druk op de gezondheidszorg immens groot wordt en er keuzes gemaakt moeten worden die de medische ethiek voorbijgaan. De hoop om hier en daar wat infectie te plannen lijkt weinig realistisch. Het enkele feit dat er (nog) geen corona-vaccin beschikbaar is, toont eveneens voldoende aan dat volledige kudde-immuniteit utopisch is. Het is vooralsnog ook onbekend hoe lang de immuniteit duurt na infectie. De overdrachtsintensiteit bij kinderen is eveneens onduidelijk en het is moeilijk om contact tussen minder gevoelige en vatbaardere groepen te voorkomen. Zie slechts het supermarkt-voorbeeld hierboven. Maatschappelijke interventies zijn een bot instrument en het is moeilijk te achterhalen hoe effectief ze zijn. Bovendien kunnen zij niet gemakkelijk worden ingeschakeld, laat staan uitgeschakeld.

Over zes maanden zullen we weten of dit een cruciale en dodelijke fout was of een moedig besluit om tegen de stroom in te zwemmen. Vooralsnog ziet het er niet best uit.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r dunki
4 jaren geleden

Het aantal doden in China (3.217) is nu rond de helft van het globale totaal, terwijl Italie (1.441) en Iran (724) nog in opkomst zijn, met de rest ‘van de wereld’ op 1.018 doden.

De perverse MSM weigert halsstarrig te melden hoevele duizenden al weer genezen zijn, maar op 7,8 miljard wereldburgers is dit alles een druppel op de gloeiende plaat.

Desondanks voelen regeringen zich vrij om de samenleving tot stilstand te brengen, van restaurants tot scholen, voor een mogelijke gezondheids ramp, waar nu strikt cijfermatig uiteraard geen enkele sprake is.

Dit is zorgelijk, want als Trump met deze linkse manipulaties in november de verkiezingen zou verliezen zouden de Democraten volledig in staat zijn om dezelfde ellende uit te halen voor een al even fictieve ‘bedreiging voor de mensheid’ op grond van hun klimaatzwendel.

Zo ook opent Rutte de deur bij ons voor Timmermans om hier de noodtoestand af te kondigen i.v.m. zijn klimaatzwendel. Dit is nu een eerste een scheurtje in de dijk, maar als Rutte en de EU dat ook maar iets groter weten te maken loopt de hele polder onder…

Puck van der Land
4 jaren geleden

De spijker op zijn kop. Kan het zelf niet zo mooi en scherp verwoorden maar geeft weer wat ik ook dacht. Ik wil niet aan complot denken doen maar Ruttes verhaal heeft hij vast niet zelf verzonnen. Daarvoor is het veel te geslepen.
Wat ik me afvraag is: hoe gepland was de uitbraak van het virus in China en Italië?
Met 1.4 miljard mensen zul je die duizenden doden nauwelijks missen zou een redenering van de Chinese CP kunnen zijn; dus laten we eens kijken wat er gebeurt als een gemaakt virus ontsnapt… Nou het liep een beetje uit de hand en precies voldoende om multinationals die in West China geïnvesteerd hebben de stuipen op het lijf te jagen en hun aandelen en masse in de verkoop te doen. En wie sloeg toe zijn slag? De Chinese overheid: zij hebben zoveel aandelen als mogelijk opgekocht met als resultaat dat al deze bedrijven nu voor een koopje grotendeels in Chinese handen zijn. Nu zijn ze af van die bemoeizuchtige buitenlandse investeerders die altijd wat te miauwen hebben over de mensen rechten. En ondertussen krijgt de economie in de Europese landen een flinke opdonder, niet zozeer de multinationals maar het midden- en kleinbedrijf dat steeds meer afhankelijk is van in China gemaakte producten. Als een virus heeft deze ontwikkeling zich verspreid met fatale gevolgen.
We zullen inderdaad moeten afwachten hoe de crisis met het Coronavirus zich gaat ontwikkelen. Vooralsnog geen enkele reden om optimistisch te zijn.