De Zuid-Celebes-affaire

Kapitein Raymond Westerling, die als commandant van het Depot Speciale Troepen in 1946/47 een cruciale rol op Zuid-Celebes speelde tijdens de dekolonisatie van Nederlands-Indië (1945-1950), wordt door historici, politici en journalisten al tientallen jaren bestempeld als een van de grootste oorlogsmisdadigers uit de naoorlogse Nederlandse geschiedenis.

Afb: Uitgeverij Aspekt

In dit opzienbarende boek schetst Bauke Geersing aan de hand van vele oorspronkelijke en niet eerder gebruikte primaire bronnen, officiële door de regering opgedragen onderzoeken en andere historische documenten een geheel ander beeld van het optreden van deze militaire commandant. De auteur baseert zich bovendien op uitgewerkte juridische en militaire aspecten en analyses daarvan. Geersing hanteert een onderzoeksmodel met als uitgangspunt ‘contextuele’ geschiedschrijving. Op grond hiervan meent hij dat er met betrekking tot deze periode op Zuid-Celebes sprake is van een mythe rond het optreden van Westerling en verdraaiing van de geschiedenis.

De auteur wil met dit boek ook een bijdrage leveren aan de discussie die plaatsvindt in het kader van het Meerjaren Onderzoek naar de dekolonisatie periode in Nederlands-Indië tussen 1945-1950. Volgens de auteur is het van essentieel belang dat daarbij – uitgaande van de historische context, op basis van de feiten en omstandigheden, de politiek-maatschappelijke opvattingen en de militaire en juridische normen van destijds – de rol van alle actoren (bestuurders, politici, militairen, gewapende Indonesische groepen, geweldplegers) aan Nederlandse en Indonesische kant op evenwichtige wijze wordt beschreven.
Bauke Geersing (1944) is opgeleid aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda en was vier jaar beroepsofficier. Hij is daarna afgestudeerd als jurist aan de RU Groningen. Na een universitaire carrière werd hij hoofd Juridische Zaken van de Nederlandse Omroep Stichting, waarvan hij van 1992 tot 2000 directeur was. Hij vervulde daarna diverse bestuurlijke functies in het bedrijfsleven en was gedurende 22 jaar lid van de Raad van Commissarissen van de KLM.


‘Geersing levert, hoe men ook over de resultaten van zijn onderzoek moge oordelen, een belangrijke bijdrage aan het voortgaande debat over de dekolonisatie van Indonesië.’
– Dr. John Jansen van Galen, journalist, historicus.

‘Geersing koos voor een behoorlijk omstreden persoon als Westerling, hetgeen ik gedurfd mag noemen. Het is dus de moeite waard om dit boek te lezen. Ik hoop dat vele historici gebruik gaan maken van zijn onderzoeksmodel.’
J.H. de Kleyn, luitenant-generaal b.d., voormalig bevelhebber NAVO-landstrijdkrachten in Centraal-Europa.

Kapitein Raymond Westerling en de Zuid-Celebes-affaire (1946-1947
Auteur: Bauke Geersing

ISBN: 9789463387651
Paperback / softback
508 pagina’s
Prijs: € 29.95

Bestellen kan HIER

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
charlef
4 jaren geleden

over Westerling heb ik binnen de familie genuanceerdere verhalen gehoord, die in de lijn van Bauke liggen. Ean kanttekening: de Kleijn is nooit een NATO bevelhebber in Centraal Europa geweest. Wel chef staf

Ravian
4 jaren geleden

De “officiële” geschiedenis van de Indonesische dekolonisatie is één lang links propaganda verhaal.
En de dekolonisatie geschiedenis van Nieuw-Guinea is wel zo’n beetje de “kers op de taart”.
Hoog tijd dus dat er eens wat zaken recht gezet worden, de zwarte piet daar heen geschoven wordt waar deze thuishoort; bij de extreem gewelddadige “vrijheidsstrijders” en landverraders als Princen.