Diversiteit, identiteit en de ‘culture wars’

Diversiteit – het lijkt een nieuw toverwoord. Eurocommissaris (en PvdA-coryfee) Frans Timmermans verklaarde op Junckeriaanse wijze dat men ‘divers zal zijn’ of ‘niet zal zijn’. Als alternatief noemde hij ‘oorlog’.

Afb: Uitgeverij Aspekt

Het zijn apocalyptische woorden. Wat betekenen ze en is er überhaupt een onomstreden definitie van diversiteit? Waar komt dit diversiteits-denken plots vandaan? Is het nuttig? Over welke soort diversiteit gaat het? Elke soort? Dat kan nauwelijks de bedoeling zijn – een samenleving met moordenaars, kinderverkrachters, racisten en nazi’s zal niemand voor ogen hebben, hoe ‘divers’ ook…

Betekent ‘diversiteit’ dat achtergestelden nu een stem krijgen? Als dat zo is, wie zijn dat dan? Tegenwoordig worden ‘mensen van kleur’ afgezet tegen ‘witten’. Diversiteit is vaak een strijdkreet om institutioneel racisme aan te kaarten. Maar speelt diversiteit aan ideeën ook een rol? Wil diversiteit óók zeggen dat mensen meer ruimte verdienen om uit te komen voor hun rechts-realistische opvattingen binnen het publiek debat, het maatschappelijk middenveld en de instituties?

In Diversiteit, identiteit en de ‘culture wars’ brengt een groep wetenschappers, intellectuelen en politieke analisten orde en structuur aan in de verwarrende hoeveelheid meningen over dit onderwerp. Daarbij besteden we niet alleen aandacht aan diversiteit in de samenleving, maar ook aan diversiteit in de instellingen. Is bijvoorbeeld de universiteit te blank? Of te links?

Paul Cliteur | Wim Couwenberg | Afshin ellian | Theo francken & David Dessin | bas hengstmengel & esther van fenema | jesper jansen | coen de jong | Sid Lukkassen | perry pierik | pamela pinas | darya safai | Renzo verwer

Diversiteit, identiteit en de ‘culture wars’
ISBN: 9789463385305
Soort boek: Paperback / softback
Prijs: € 19.95

Uitgeverij Aspekt, Soesterberg.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Er is een ” demografische Diversiteit”. Dat is een FEIT. Maar, die diversiteit is juist de luis in de pels in het maatschappelijke leven/bestaan, in Nederland en geheel Europa. Immers: ” Niemand is gelijk en de P.v..d.A propageert ” gelijkheid” … en gelijkheid bestaat niet.
Aldus: Demografische diversiteit en niet bestaande gelijkheid heeft als “uitkomst” demografische spanningen. Immers: ” Moslims kennen het woord ” reciprociteit” niet( wederkerigheid) en dat betekent ” segregatie” en/of een gemeenschap dat paralel is aan de autochtone bevolking en een eigen leven leidt., zoals dat in Frankrijk al het geval is.
Frans Timmermans mag zijn grote mond wel eens houden omdat ook de P.v.d.A schuldig is aan de maatschappelijke ontwrichting door massale immigratie.
De doelstellingen van ook de VVD, P.v.d.A, Groen Links en D-66, en andere partijen is “: kennelijk” een globaliserende wereldbevolking waar iedereen gelijk is……… een zuiver marxistische en/of communistische wereld- beeld waar de soevereiniteit van landen niet meer bestaat. We weten toch dat de DDR en het Communistische blok van Sovjetstaten ( USSR) geen haalbare kaart ie geweest en uiteen is gevallen. Dat China nog steeds een communistische staat is en Hongkong snakt naar een soevereine status en democratie.
Moet ik dan alweer constateren dat velen niet weten wat “ze” zeggen en hun kletskous- mentaliteit gebaseerd is op zuivere emotie, waarbij de rede ( ratio) volledig ontbreekt.
Wijlen Prof dr. Bob Smalhout, schreef toch ook in zijn boekje, ” Na ons de Zondvloed”, op bladzijde 21 , dat “onbenullen ” aan de macht zijn.: Realiteitszin ontbreek helaas bij zeer veel mensen, ook bij Frans Timmermans.

Neef Jansen
4 jaren geleden

Het ruikt naar genocide, dat ‘diversiteit’.