Voor serieuze ‘moneylaundering’ moet u in Copenhagen en Talinn zijn

Wanneer er bij ABN of ING van ‘witwasserij’ sprake is, zijn dat naar internationale maatstaven bescheiden bedragen. Rabobank heeft tot op heden een miljoen euro boete betaald wegens onvoldoende controle op witwasserij en ING heeft een boete van € 775 miljoen betaald omdat de bank in feite zijn cliënten ‘niet kende’. Bij ABN werken nu meer dan 1.000 mensen aan de verbetering van die controle-systemen en bij ING ruim 3.000.

Afb: Pexels

In de jaren ’80 had elke zich zelf respecterende advocaat in Zuid Amerika of Japan een grote stapel openingsformulieren in zijn la voor een rekening bij een bevriende Zwitserse bank, waardoor iedere schuinsmarcheerder moeiteloos een rekening in Zürich, Lugano of Genève kon openen zonder enige screening. Maar er is altijd baas boven baas: In het begin der 80-er jaren werd BCCI (in de wandeling Bank of Crooks & Criminals Int’l.) beroemd als ’money launderer’ voor o.a. Sadam Hoessein, Manuel Noriega, Hussain Muhammad Ershad en Sam Doe, met daarnaast nog wat slordige miljarden deals met het Medellín Kartel en Abu Nidal. Kortom, dàt was nog eens witwasserij waar je hartje sneller van ging kloppen!

Op de één of andere manier zijn er altijd wel, schijnbaar keurige, Scandinavische banken geweest die in die tak van sport op het scherp van die snede bleken te concurreren, met als lichtend voorbeeld Den Dankse Bank. Hun hoofdkantoor lijkt op het Parthenon, zij het gebouwd op een kouder klimaat, maar de status van de bank houdt daar geen gelijke tred mee, integendeel. De laatste tien jaren is Den Danske Bank om de vijf jaar tot aan de strot in financiële schandalen verwikkeld, reden waarom in februari jl. de beslissing viel om alle operaties in de Baltische landen en Rusland te staken.

In de periode van 2008 begon de ellende voor Den Danske, die zich herhaalde in 2013 toen het bestuur Eivind Kolding ontsloeg na 18 catastrofale maanden aan het roer en vorig jaar nam zijn opvolger Thomas Borgen ontslag na ontboezemingen over Den Dankse’s witwas schandalen, reden waarom Borgen is aangeklaagd door het Deense O.M. Voor een bank die een goede naam genoot, vergelijkbaar met die van een ABN uit de jaren dat dat een bank van aanzien was, is dat een diepe val. Saillant detail is dat oud-bestuurder en ex-kroonprins van de ABN Chris Vogelzang momenteel topman van Danske Bank is met de opdracht om de bezem door deze Augias stal te halen.

Er is genoeg te doen, want in 2007 kocht Den Danske de Finse Sampo’s Bank, met een vestiging in Tallinn, Estland maar in datzelfde jaar vonden de Estse autoriteiten onregelmatigheden in Sampo’s procedures en de Russische Centrale Bank meldde de Deense toezichthouders dat niet ingezeten bankklanten meespeelden in transacties om belastingen en importheffingen te ontlopen, danwel maandelijks miljarden Roebels wit te wassen. De Russen alarmeerden de Estse autoriteiten maar brachten geen bewijsmateriaal mee van het gerommel in het Onderkant formulier

 “non-resident portfolio” van zo’n 10.000 rekeningen. Eind 2013 zaten, volgens ‘the Economist’ zo’n 44% van alle non-resident depositos bij Estse banken in die portefeuille (komend van 27% in 2007). Onderzoekers vonden de meerderheid van die duizenden rekeningen ‘verdacht’, maar de bank meldde slechts honderden rekeningen als ‘dubieus’. In 2013 meldde Howard Wilkinson, voormalige chief trader in de Baltische landen, dit alles aan ‘Finantsinspektsioon’, de Estse toezichthouder en bij onderzoek bleek het ‘risk management’ van geen kanten te kloppen. Dit klinkt saai, maar betekent een bonanza voor de grote misdaad.

Den Danske erkende schuld en gaf een mandaat aan de advocaten van Bruun & Hjejle voor een onderzoek. Hun conclusie was dat er rond de € 200 miljard door de rekeningen was gesluisd alleen al in 2007, waarvan 23% uit Rusland afkomstig. Zowel Tallinn’s als Copenhagen’s bankmanagement faalde, mede omdat de Estse operatie een eigen ‘risk management’ mocht voeren waardoor de incompatibele cijfers niet eens vergelijkbaar waren met die in Denemarken. Appels en peren, u kent het wel, maar het stond als een paal boven water dat het personeel massaal had samengespannen met mafiosi uit Rusland, tot en met een heli-pad op het dak zodat die gangsters geen parkeerproblemen op straat hadden. Voor de grote schoonmaak heeft Danske nu Philippe Vollot als ‘chief compliance officer’ ingehuurd, de voormalige ‘Head of Anti-Financial Crime’ in de Deutsche Bank en zijn werk wordt eenvoudiger omdat alle Baltische en Russische operaties stante pede gesloten zijn.

Den Danske Bank is slechts de meest spectaculaire déconfiture in noordelijk Europa, maar in februari meldde de Zweedse TV ook al dat Swedbank’s kantoor in Estland als witwas operatie had gediend voor miljarden Euros, waarna Birgitte Bonnesen, de CEO de laan uitvloog. In september gaf ook de Swedbank tekortkomingen toe in de controle op de financiële misdaad, waarbij de ook in Nederland gebezigde term “know-your-customer” gebezigd werd.

Finland’s Nordea Bank houdt de bek stijf dicht, dus daar zal ook wel slechte adem uitkomen volgens de internationale money manager Bill Browder, Poetin’s vijand N°1 sinds hij door Poetin van enkele miljarden beroofd is middels de onteigening van zijn Hermitage Capital Management in Moskou. Zweedse en Finse aanklagers zijn er niet tuk op om hun eigen banken aan de schandpaal te nagelen, maar Browder gaat onverdroten door via de US justitie, die een lange arm heeft.

De afgunstige, dorre linkse Nederlandse dominee met het opgestoken vingertje heeft de neiging om zijn eigen landgenoten die materieel beter af zijn dan hijzelf, iedere cent te misgunnen en de FIOD op iedereens nek te sturen, maar daar zit het criminele probleem niet: Met alle onvoorstelbare fortuinen die in Nederland omgaan in de door de overheid getolereerde drugshandel zien wij waarschijnlijk slechts het tipje van de ijsberg in de lopende onderzoeken naar onze eigen ‘lieverdjes’.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Heniusz
4 jaren geleden

Wat ik in deze zaak in hoge mate frappant vind, is het feit dat onze overheid van de banken een mate van controle eist, die ze zelf bij de eigen instellingen nog voor geen 5% kan/wil waarmaken. Het maakt wat dat betreft nauwelijks uit naar welke instelling je kijkt, belastingdienst, UWV, DUO, overal en alom gigantisch falen op toezicht en controle.

r dunki
4 jaren geleden
Antwoord aan  Heniusz

U hebt gelijk. In principe ‘dienen banken hun cliënten te kennen’, maar de vraag is hoever die verantwoordelijkheid gaat. Als er grove, grootschalige criminele practijken plaatsvinden in de context van ‘criminele organisaties’, zouden de belastingdienst en recherche juist nauw moeten samenwerken. Zo is Al CApone ook ooit ten val gebracht!

Dat de belastingdienst echter een zinkend schip is en de FIOD specialiseert in het terroriseren van weerloze individuën is genoegzaam bekend, maar als het om ‘criminele organisaties’ gaat ( zoals in de drugshandel) blijkt de recherche niet veel competenter.

Dit leidt ertoe dat de de staat de incompetentie van de belastingdienst ( dus in feite de eigen incompetentie) probeert te compenseren door die verantwoordelijkheid (lees: zwarte Piet) aan de banken toe te spelen.

Armoe troef, maar € 775 Miljoen boete van ING is de weg van de minste weerstand en zodoende weer leuk meegnomen! Wellicht zit u aan de hoge kant met die 5% ….?