Elitocrisie

Als u nog steeds van mening bent dat er weinig tot geen hypocrisie rondwaart binnen de elitocratie dan dwingen de onderstaande voorbeelden die ongefundeerde mening bij te stellen.

Lebron James, niet echt een lichtbron

Een van de grootste Amerikaanse sportsterren Lebron James reed vorige week een stevige scheve schaats door het optreden van de Chinese overheid tegen de protesterende en demonstrerende mannen en vrouwen in Hong Kong te vergoelijken. LeBron James uitte kritiek op Morey de manager van NBA-club Houston, die twitterde:” Fight for Freedom, Stand with Hong Kong“. Volgens Lebron was de man niet goed geïnformeerd over de situatie in Hongkong. De video beelden van het barbaarse ingrijpen van Chinese antidemonstratie eenheden, heeft Lebron James blijkbaar even gemist. Zijn reactie op Moreys twitter bericht heeft hij als een boemerang in zijn gezicht terugkregen. De doorsnee Amerikaan beschouwt zijn houding in de naam van geldgewin als een vorm van verraad aan alle waarden en normen waar Lebron zelf zegt voor te staan. Lebron James ontvangt veel geld uit Chinese commerciële bronnen[1].

In USA Today klasseert een columnist de hele episode als de meeste beschamende uit James’ carrière. “Waarom zou Morey aan de duizenden betogers denken wanneer jouw pre-season vakantie en jouw bankrekening op het spel staan?,…hoe zelfzuchtig van hem…als Morey had gedaan wat jij maandag deed, LeBron, en stilzwijgend toegeeft dat het enige wat echt telt is om schoenen te verkopen en ‘Space Jam 2’ (film waarin James de ster is) te promoten in een land van 1,4 miljard mensen, dan zouden we een intellectueel eerlijke discussie kunnen voeren over zakendoen in China. Over de kostprijs van vrije meningsuiting in een land waar alleen propaganda is toegestaan”. Daar is geen woord Chinees bij. Desondanks heeft James daarna nog een paar keer bevestigd niet het slimste jongetje van de klas te zijn.

Hollywood begint met de H van Hypocriet

Als bekende acteurs en actrices hijgerig achter een klimaat trol uit Zweden aan hollen en onder het motto “Let´s not destroy our planet for the sake of short term profits” hun klimaat wil aan de rest van de samenleving willen opleggen, moet je als weldenkend mens dubbel op je hoede zijn. Vooral als ze proberen hun enorme CO2 emissie afdruk door hun benzine en kerosine slurpende rijdende, vliegende en varende platformen proberen goed te praten met teksten als “we have no other choice thanks to our fossil fuel culture”. Een tekst die onderstreept dat het plebs wel naar stroom uit dure alternatieve energiebronnen moet overstappen en zij gewoon door kunnen gaan met het luxe leven dat ze al decennia lang leiden. Hoewel hun kretologieën massaal overgenomen worden door de traditionele media, zijn het de alternatieve media die hen als hypocrieten ontmaskeren. Desondanks bestrijden ze die berichtgeving met teksten als “The stories that you write calling us climate hypocrites will not silence us,” En de massa trilt op zijn benen door dit dreigement.

Ach ja, Democraten

Bij sportsterren en het gepeupel in Hollywood kan men nog twijfelen aan hun vermogen om beschikbare informatie op de juiste manier te vertalen naar alledaagse activiteiten. Dat zou bij politici toch een jas anders moeten zijn. In een van de artikelen waarin de afzetting van de huidige Amerikaanse president nader wordt beschouwd, zijn Pelosi´s verschillende zeg maar tegengestelde meningen over een afzettingsprocedure van een zittende president, nader belicht. In 1996 vond zij de gestarte afzettingsprocedure tegen Clinton een schandalige daad die naar wraak van de Republikeinen rook. De afzettingsprocedure die ze nu wil starten tegen Trump is volgens haar plotseling nodig om de Amerikaanse wetgeving te beschermen. Hoe dat rijmt met het feit dat er geen misdaad is gepleegd, kan ze niet beantwoorden.

De achterliggende jaren blijkt dat een aantal Democratische politici het masker heeft af gerukt en zich presenteert zoals ze zijn: hypocriet. Een van de grootste hypocrieten binnen die partij is Schiff, die op Sovjet basis geschoeide verhoren houdt om vlees aan het afzettingsbot te kunnen plakken. Bij die verhoren zijn Republikeinse politici niet welkom en dat zegt al veel van toon en strekking van die eenzijdige hoorzittingen. Wekenlang ontkent de man dat hij of iemand uit zijn inner circle voor de publicatie van de klacht van de klokkenluider contact heeft gehad met de betrokken CIA functionaris. Ondanks de bevestiging van de advocaat van de klokkenluider. Hij heeft ook geprobeerd om een onderhoud te maskeren dat een van zijn staffunctionarissen tijdens een 24-31 augustus 2019 reis naar Kiyv met de waarnemend Amerikaanse ambassadeur, Bill Taylor in Kyiv heeft gehad.

Thomas Eager is die staffunctionaris. Hij is verbonden met de Atlantic Councel en reisde daarom mee met de Atlantic Counsel denktank. De reis werd betaald door Burisma waarnaar het in 2016 gesloten corruptie onderzoek, heropend is. Taylor heeft innige relaties met de Atlantic Council waarvoor hij artikelen schrijft en presentaties houdt. Hoewel hij het bewuste telefoongesprek niet persoonlijk heeft kunnen volgen, werd ook hij opgeroepen om zijn visie te geven. Niet verrassend dat hij niets schadelijks over Trump kon zeggen. In zijn drift om maar een onderbouwing van het Quid pro Quo verhaal te kunnen ophoesten, probeerde Schiff de speciale gezant voor de Oekraïne, Kurt Volker, te dwingen om te bevestigen dat Trump de militaire steun aan Kiyv had verbonden met een onderzoek naar de handel en wandel van de Bidens in de Oekraïne. Die poging faalde. Omdat Volker herhaaldelijk weigerde mee te gaan in de wens van Schiff, zou hij hem hebben toegebeten: “Ambassador, you’re making this much more complicated than it has to be”. Schiff heeft geweigerd om deuitgewerkte notulen van die geheim gehouden hoorzittingen aan de Republikeinen te overhandigen. Die zullen het wel in de media te lezen krijgen.

Een andere politicus van de Democratische partij toont steeds herkenbaarder zijn hypocriete inborst. Jerry Nadler´s streven om AG Barr in contempt te houden, botst met zijn mening een paar jaar geleden, toen de Republikeinen die actie toepasten op de toenmalige AG Eric Holder. Nadler stond vooraan met een mening en betitelde die actie als “the shameful, politically-motivated GOP vote holding Holder in contempt”. Als de wens van Nadler niet wordt opgevolgd, is Barr niet de enige Republikein die in contempt gehouden zal worden. Nadler gedraagt zich in zijn functie als een despoot die regelmatig Congres regels waaraan ook zijn commissie moet gehoorzamen, oprekt en aanpast in lijn met het politieke beleid dat de Democratische partij voorstaat en gericht is op het dumpen van Trump.

Over Biden´s hypocriete gedrag kunnen boeken vol geschreven worden, omdat bijna iedere dag van de week de man wel met een mening of uitspraak komt die het tegenoverstelde is met die uit zijn jaren als VeePee. Zoals hij dat zelf noemt. De relatie Hunter Biden en Burisma en het gepoch van vader Joe dat hij door zijn dreigement $1,5 miljard aan humanitaire en militaire steun niet vrij te geven, er in slaagde Shokin de toenmalige Staataanklager van de Oekraïne te laten ontslaan wegens corruptie, is genoegzaam bekend. Een perfect voorbeeld van Quid pro Quo uit de mond van Biden. Een video opname met zijn uitspraken is het duidelijkste bewijs. Toen de media over hem heen vielen en geroepen werd een onderzoek naar de Bidens te starten, kwam hij ineens met een ander verhaal. Shokin zou wegens corruptie onder internationale druk zijn ontslagen. George Kent een voormalige topfunctionaris van BuZa tijdens de Obama regeerperiode, heeft tijdens zijn geheimgehouden hoorzitting verklaard dat hij in 2016 Obama c.s. heeft gewaarschuwd dat Burisma een corrupte organisatie was. Hij informeerde de commissie dat de Obama regering actief bezig was geweest om de toenmalige Staatsaanklager Victor Shokin te laten ontslaan. Shokin deed een onderzoek naar Mykola Zlochevsky, de oprichter van Burisma en voormalige Minister van Milieu en Natuurlijke bodemschatten. Shokin werd in april 2016 ontslagen en zijn opvolger Lutschenko sloot het Burisma onderzoek. Volgens Kent was Lutschenko net zo corrupt als Shokin, maar de Obama regering ondernam geen poging om ook hem wegens corruptie weg te werken. En die internationale druk om Shokin te doen ontslaan? Die werd geleid door de Obama regering en daarin was Biden de man die verantwoordelijk was voor de relatie met de Oekraïne. De cirkel is rond.

Bij de Republikeinse Partij lopen ze ook rond

Democraten staan er om bekend dat zij meedraaien met veranderende windrichtingen. Ook de Republikeinse partij kent die windvanen. McCain stond bekend als een notoire onruststoker die herhaaldelijk zijn meningen en standpunten 180 graden placht te veranderen. Nu McCain er niet meer is, lijkt Romney gestuurd door zijn Trump Distress Syndroom het stokje te hebben overgenomen. Syrië was de afgelopen dagen prominent in het nieuws en Mitt wilde ook een duit in het zakje doen om de veronderstelde hersenspinsels van Trump tegen het licht te houden. Dus wat zegt Mitt over de door Trump opgedragen verplaatsing om Amerikaanse militairen niet tussen twee vuren te placeren:” The decision to abandon the Kurds violates one of our most sacred duties. It strikes at American honor. What we have done to the Kurds will stand as a blood stain in the annals of American history….Russia’s objective to play a greater role in the Middle East has also been greatly enhanced. The Kurds, out of desperation, have now aligned with Assad.”. Uit een aantal termen blijkt dat Romney niet echt goed heeft nagedacht over de gebeurtenissen in het grensgebied van Turkije en het noordoosten van Syrië. De Koerden worden niet door Trump in het donkere bos losgelaten. American honor? Het is onduidelijk wat de man daarmee bedoelt te zeggen? En het is niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer dat de Koerden zich tot Assad richten om hen uit de penarie te helpen. Zei Romney in 2007 niet: “Kurdish nationalism could destabilize the border with Turkey”.

Luister naar de doorsnee burger

Een ding is zeker de hypocrisie heeft bij de elitocratie stevig wortel geschoten en zal moeilijk uit te roeien zijn. Vandaar dat de term elitocrisie de onlosmakelijke verbinding symboliseert tussen elitocratie en hypocrisie. Hopelijk kan de boodschap van een Yale onderzoek, de leden van de hedendaagse westerse elitocratie tot nadenken stemmen: “ the American people hate the hypocrisy they see on a daily basis….it’s not just the inconsistency that offends them, it’s the underlying notion that one side’s views are superior”. Persoonlijk verwacht ik het niet.  


[1] Volgens Forbes haalt de NBA elk jaar zo’n $4 miljard (of 16% van zijn totaal) aan inkomsten op uit de Chinese markt. Tencent, dat in China voor de streaming zorgt, heeft een deal van $1,5 miljard lopen met de NBA.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r dunki
4 jaren geleden

Cicero zei al “een natie kan ambitieuze strebers en idioten overleven, maar niet het verraad van binnenuit”.

Bij de jarenlange sabotage van het Brexit referendum zien wij, tot op vandaag, een vergeljikbare staatsgreep door het Parlement in Westminster onder het motto: ” Weg met de kiezers, leve onze eigen revolutie”