IS strijders en aanhang: Wat doen we ermee

Europese politici volgen met samengeknepen billen de voortgang van de Turkse invasie en vragen zich af wat er met die 10.000 tot 12.000 IS strijders waaronder 4000 buitenlanders van diverse nationaliteiten, zal gaan gebeuren.

Tja, toen Trump hen vroeg om de zaken in eigen handen te nemen en IS strijders van de eigen nationaliteit terug te halen en te berechten, gaf niemand van de West-Europese staten thuis. En nu breken ze zich het hoofd om een oplossing voor het naderende onheil te bedenken. Opnieuw loont het wegkijken, op de lange baan schuiven en hopen dat Amerikanen de handen vuil willen maken, niet.

De YPG (de media blijven hardnekkig hen betitelen als de Koerden) willen op korte termijn verlost worden van die 4000. Geef te eens ongelijk. Het zijn in de strijd tegen de binnenvallende Turkse eenheden, handenbindertjes die ze nu zeker niet nodig hebben. Bovendien lijken de levensomstandigheden van de locaties waar IS strijders en hun aanhang letterlijk opgeborgen zijn, niet echt op de luxe hotels waar Europese gevangenen hun tijd moeten doorbrengen. Een YPG leidinggevende bekende in september 2019 aan een journalist van The Times, dat die opgekropte massa waarvan een deel nog de sporen vertoont van de gevechten bij Baghouz, tikkende tijdbommen zijn.

Trump heeft beslist dat een vijftigtal van de ergste IS strijders eruit gehaald moeten worden en in de USA berecht zullen worden. Dat zijn dus stinkende mazzelaars. Onder hen twee van een groepje van vier met een Britse achtergrond betiteld als de Beatles. Een naam die gegijzelden aan hen gaven en de echte nog levende leden van de Beatles absoluut geen eer aan doen. Het zijn de vier die er een satanisch plezier in hadden om hun slachtoffers aan een uitgebreid folter programma te onderwerpen. De roemruchte Jihadi John was een van hen. Op IS koppensneller video tapes uit 2014 was te zien dat hij eerst een uitgereid tirade hield tegen het westen om vervolgens zelf de executie uit te voeren o.m. die van de Amerikaanse fotograaf James Foley. Jihadi John had het geluk door een Amerikaanse drone bij de voormalige IS hoofdstad Raqqa in november 2015 te worden gedood. Aine Davis was het tweede lid dat van het toneel verwijderd werd. Hij werd in november 2015 in de omgeving van Istanboel door de Turkse politie gearresteerd. In ogenschouw nemend dat Turkije een warme relatie met IS had tijdens de burgeroorlog, is het onduidelijk wat er verder met hem is gebeurd[2]. De twee overigen, Alexanda Kotey (34) en El Shafee Elsheikh (29), wacht nu blijkbaar een proces in de USA.

Postduiven vlogen tussen Ankara en Raqqa.

Ondanks de bewijzen dat Erdogan in 2014 een geheim verbond heeft gesloten met de IS top, bleef hij bij hoog en laag ontkennen dat er een verbinding zou bestaan tussen hem en Abu Bakr al-Baghdadi. Uit diepgaande onderzoeken in Syrië en Turkije werd duidelijk dat de emir uit Ankara voor militaire, financiële en logistieke middelen zorgde en Turkse militaire en veiligheidseenheden de randvoorwaarden moesten creëren voor IS terroristische acties op Syrisch grondgebied. De grensplaats Atep bleek het draaipunt te zijn voor IS operationele bewegingen in het grensgebied Turkije-Syrië. Officiële IS documenten die in handen van de westerse coalitie zijn gevallen bevestigen deze waarneming.

Een andere observatie dat het wel goed zat met die relatie draait om olie. Rusland (Lavrov) toonde in 2017 m.b.v. kaarten hoe en waar illegale olietransporten routes liepen en waar sprake was van illegale verkoop van IS olie in het zuiden van Turkije. Erdogan die in de achterliggende maanden te pas en te onpas de wereld liet weten dat geen muis zonder zijn toestemming de Turkse grens kon passeren, hield zich van den domme toen hij gewezen werd op de mobiele pijpijn over de Turks-Syrische grens bestaande oliekaravanen van honderden containerdragende vrachtauto´s. De vraag die toen gesteld had moeten worden en niet is gesteld is wat Obama wist van die mobiele pijplijn. De US beschikt over gelijksoortige kwaliteit observatie satellieten als de Russen. Vermoedelijk betere. En ook Obama zou van niets weten?

Tijdens zijn presentatie van de informatie die een warme band tussen Ankara en Raqqa aantoonden, beschuldigde Lavrov de familie Erdogan ervan een sturende rol te hebben bij die olie transacties. Hij suggereerde dat Erdogan´s zoon door die transacties aan het hoofd stond van een van de grootste energie maatschappijen in de regio en zijn schoonzoon was ingehuurd als Minister van Energie om de randvoorwaarden voor die transacties te creëren. De IS olie werd of “aan de pomp” verkocht of tussenpersonen smokkelden ruwe olie naar verwerkingsinstallaties in Turkije. De verwerkte olie producten werden op geheime oliemarkten ver onder de marktprijs in Turkije te koop aangeboden en vervolgens naar Turkse havens aan de Middellandse Zee getransporteerd. Turkije stond ook grensoverschrijdingen van Jihad slagers oogluikend toe. Als ze maar hielpen die vermaledijde Koerden het leven zuur te maken.

Westerse route gaat van Raqqa naar de Syrische grensplaats Azaz, vervolgens naar de Turkse grensplaats Reyhanli en daarna naar de Turkse havensteden Iskenderun en Dörtyol waar de olie in tankers wordt overgeladen; de centrale route loopt naar de grootste raffinaderij in Batman en de oostelijke route gaat naar de plaats Cizre, de grootste opslag, overslag en doorvoerlocatie

In januari 2016 informeerde Koning Abdullah van Jordanië vertegenwoordigers van het Amerikaanse Congres dat volgens zijn inlichtingen, Turkije de IS leiding stimuleerde om IS Jihadisten naar Europa te sturen om destabiliserende terroristische aanslagen uit te voeren. Hij benadrukte dat Erdogan een radicale islamitische oplossing voor het Midden Oosten zou nastreven en IS ruim baan werd geboden in Turkije[3].

De suggestie van Trump dat Turkije maar zorg zou moeten dragen voor de IS strijders in YPG gevangenkampen, is bezien in het licht van bovenstaande informatie een nogal wrange opmerking.

Is er wel een oplossing?

Europese politici hebben lang gehoopt dat Trump c.s. wel een oplossing zouden hebben voor loslopende Jihadisten en hun aanhang en hadden niet verwacht dat Trump hen met de neus op de feiten zou drukken en op eigen verantwoordelijkheden zou wijzen. Tja wat nu? Als de hele horde Jihadisten met hun inmiddels uitgebreide gezin de YPG gevangenispoorten uitlopen en ergens een goed heenkomen zoeken om vandaar uit hun oude stiel weer op te nemen? Die kans is zeker aanwezig nu de YPG alle militairen nodig hebben om de strijd tegen de binnenvallende Turken aan te gaan. De bewaking van de twee kampen waar Jihadisten wel of niet met familie verblijven, zal überfördert zijn en de kans op een massale uitbraak is niet ondenkbaar. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde op 13 oktober dat buitenlandse IS Jihadisten, vrouwen en kinderen al zijn uitgebroken uit Ain Issa noord van Raqqa. Die uitbraak was mogelijk geworden door een beschieting door Turkse artillerie vuurmonden en een aanval van islamitisch extremistische strijders die aan de zijde van de Turkse eenheden meestrijden.   

Het merendeel van de duizenden vrouwen en kinderen zijn opgesloten in Al-Hol buiten de geplande Turkse bufferzone. Vanuit Al-Hol kwamen al berichten dat een harde kern van de meest IS-getrouwe vrouwen er stennis schoppen en net als in Ain Issa een uitbraak lopende de Turkse inval nakende is. Door het gebrek aan voedsel en water zijn onmenselijke levensomstandigheden ontstaan en bij uitbraak zullen plunderingen en moorden in nabijgelegen dorpen niet uitblijven. Vooral door redeloze en radeloze IS jihadisten en islamitisch extremistische door Turkije gesteunde strijders zullen de wreedheden in frequentie, aantal en intensiteit groeien. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten berichtte op 13 oktober dat extremistische strijders in de stad Tal Abvad een aantal Koerden waaronder de Koerdische politica Hevrin Khalaf op straat hebben vermoord. Een oncontroleerbare radeloze en onbeheersbare massa waaiert dan uit over Syrische grondgebied.

Uit de diverse westerse samenlevingen zullen dan weer kreten te horen zijn om iets aan die onmenselijke toestand te doen. Paniek zal bij diverse regeringen snel om zich heen slaan, want plannen om een dergelijk probleem op te lossen zijn er niet. Los van de onmogelijkheid om in te kunnen breken in lopende gewelddadigheden. Wanhoop zal toeslaan bij Europese regeringsleiders, omdat ze de rekening gepresenteerd krijgen van hun gebruikelijke terughoudendheid om daadwerkelijke problemen aan te pakken en op te lossen. Way to go politicians!  Of in Nederlands: goed gedaan jochie.


[1] Aangepaste teksten uit het artikel “Hoeveel IS-strijders ontkomen?” Jorn de Cock (oktober 2019) op de website www.standaard.be

[2] Zie artikel “de Ankara-Raqqa connectie” (2017) op de website van stapal.nl.

[3] Om onverklaarbare redenen is een aantal IS Sympathisanten in maart 2016 in Turkije vrij gelaten. Onder hen Abu Hanzala (Halis Bayancuk) die wordt beschouwd als de Abu Bakr van Turkije.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties