Boerenmoe?

Nu steeds meer duidelijk wordt dat de argumentatie rond ‘problemen’ als CO2 en Stikstof een verzameling niet-wetenschappelijke vooronderstellingen zijn, wordt ook steeds meer beroep gedaan op ‘afspraken in Europees verband’ en andere prullaria uit de politieke doos van Pandora. De eerste slachtoffers ervan, namelijk de boeren, pikten het niet en togen met groot vertoon naar Den Haag om daar hun protesten kracht bij te zetten. Dat is overigens iets wat zich niet alleen in Nederland afspeelt; ook in Duitsland morren de boeren en in – landbouwtechnisch verouderd – Frankrijk is dat al decennialang een stationair draaiend onderdeel van de daar heersende boerenmoraal.

Afb: pixabay

De klachten van de boeren zijn zeer terecht. De afgelopen veertig jaar werden de boeren van links naar rechts gesmeten, voldeden ze aan praktisch alle eisen en produceerden op een efficiënte en effectieve manier producten waarvoor wereldwijd royale belangstelling bestaat. Toch bleef de kritiek op hen voortduren en met name linkse actievoerders uit de rangen van de Dierenpartij en GroenLinks stelden zich niet zelden fysiek vijandig op of gingen zelfs over tot bezetting van – delen van – enkele boerderijen. De schade, zowel financieel als moreel, waren uiteraard op kosten van de boer zelf en ‘slachtofferhulp’ was ver te zoeken. De boer kortom, zat en zit nog steeds in het verdomhoekje en het lijkt erop alsof de gehele boerenstand als enige verantwoordelijk is voor de vermeende problemen met het milieu. Wie echter goed kijkt, ziet dat de problemen vooral voortkomen uit door Brussel afgedwongen beleid wat veelal gebaseerd is op de rest van Europa en bepaald niet op Nederland.

Wat de boeren evenmin ontgaat, is de ruimhartigheid die de overheid tentoonspreidt als het gaat om gesubsidieerde prullaria in de Randstad; waar een stad als Amsterdam rond de 180 euro per inwoner kan spenderen aan kunstsubsidies, is dat in het Oosten en Zuiden van ons land nog geen twee euro. Voeg er het in staat van ontbinding verkerende gemeentelijke beleid in bijvoorbeeld Amsterdam (alleen al ca. 700 miljoen euro sociale uitkeringen) aan toe en de boeren weten precies waarom zij fors belastingen ophoesten. Waarom worden in dezelfde week dat de boeren (eindelijk) protesteren, weer 600 tot soms 800 kansloze asielzoekers toegevoegd aan het toch al grote arsenaal van mee-eters? Produceren die als bij toverslag ineens geen CO2 en Stikstof? Waarom mag op het platteland amper nog een Paasvuur worden ontstoken, terwijl de overheid de bouw van maar liefst 628 energiecentrales voorbereid, om die te stoken op ‘biomassa’? Hoeveel CO2 en Stikstof wordt daarmee precies bespaard of de lucht ingeblazen?

Het zijn vragen die niet alleen door boeren worden gesteld, maar in toenemende mate ook door burgers die problemen op zich af zien komen waarin ze part nog deel hebben, maar die als drukmiddel worden gebruikt om hun consumptiepatroon in een door de staat gecontroleerde richting te drukken. De protesten zullen niet afnemen, maar flink toenemen. Die protesten zullen worden gericht op thema’s die kort binnen het bereik van de deelnemers liggen, zoals hun werk of de mate van leefbaarheid in hun stad, gemeente of provincie. Maar in werkelijkheid is het één grote aanklacht tegen het beleid van de afgelopen decennia wat de mensen inmiddels spuugzat zijn, behalve wellicht degenen die een voldoende magere moraal hebben om er hun eigen voordeel mee te halen, ook al is het maatschappelijk desastreus.

Hopelijk beseffen onze Grote Leiders dat het beter is ten halve te keren dan ten hele te dwalen.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
henk
4 jaren geleden

weatherwarfare,geoengineering,5G,FEMAcamps, Agenda,s 21en 30.
Eu UN NWO regelen het wel.