Waarom willen vrouwelijke voetballers veel meer verdienen dan de mannen?

Zondag heb ik, geïnspireerd door de als altijd onkundige pers, mij laten verleiden om naar de dames WK voetbalfinale te kijken, iets waar ik al gauw spijt van kreeg gezien het mediocer spelniveau. Aan inzet geen gebrek, aan beide kanten, maar het is niet voor niets dat de wereldkampioenen nog niet zo lang geleden verloren van een team van 12 tot 14 jarige jochies, dus dat zet de boel in perspectief.

Alyssa Naeher & Megan Rapinoe. Afb± Flickr.

De tribune zat vol met Amerikanen, waaronder ook politici en veel doodenge feministen, van het slag dat overal een politieke boodschap meent te moeten brengen, resulterend in de yell ‘equal pay’, een vorm van positieve discriminatie waaraan de SJW zich altijd schuldig maakt met hun obligate geleuter over de ‘gender paygap’. Zoals gebruikelijk bij die SJW kende hun geluidsvolume geen grenzen, maar laten wij eens kijken naar de feiten na de wedstrijd en, vooral, de cijfers die aantonen dat – met name de Amerikaanse – dames zwaar overbetaald worden.

Na de wedstrijd pretendeerde de Amerikaanse captain Megan Rapinoe de wereld haar ware kleuren te moeten tonen door op de Amerikaanse vlag te gaan staan en die demonstratief in het gras te laten liggen, totdat een teamgenoot met wat meer elementair normbesef zich daarover ontfermde. Haar loze praatjes over ‘fuck Trump’ hadden al eerder de pers gehaald, maar kennelijk kon zij het niet nalaten om haar ‘feministische’ agressie jegens ‘andersdenkenden’ zo demonstratief mogelijk te etaleren, kortom een ‘lichtend voorbeeld’ voor de sportieve jeugd die zo blij was met hun kampioenschap…. Deze stakker is slachtoffer van een ‘sexist wage gap’ en zij en haar geestverwanten insisteren op ‘gelijke betaling’ maar de volgende cijfers laten zien dat vrouwenhaat hier niet aan de orde is als wij de cijfers de revue doen passeren. Feiten in plaats van obligaat ‘slachtoffer gejammer’.

In de USA genereren de vrouwen een marginaal grotere omzet op basis van kaartverkoop, maar zodra de rest – TV rechten en merchandising – wordt meegenomen slaat de balans al naar het andere geslacht door. De best betaalde dames topvoetballers verdienen ongeveer hetzelfde als de mannen, maar onder aan de ladder is dat zeker niet het geval. De New York Times meldt dat cijfers van de U.S. Soccer laten zien dat er sinds 2008 minstens twaalf spelers en speelsters waren die meer dan $ 1 Mln. verdienden, waarvan zes mannen en zes vrouwen. De best betaalde dame streek $ 1,2 Mln. op tussen 2008 en 2015, terwijl haar mannelijke evenknie in dezelfde periode $ 1,4 Mln. verdiende.

Waar de grote verschillen optreden is bij de World Cup evenementen. FIFA verdeelt ongeveer $ 400 Mln. onder de mannen in het Wereldbeker toernooi, terwijl de vrouwen het met $ 30 Mln. moeten doen, dus daar komt de stelling vandaan dat de mannen tien maal meer verdienen en daar is ‘equal pay’ ver te zoeken, maar dat heeft alles te maken met de gegenereerde omzet. (De basis salarissen van de Nederlandse internationals zijn kennelijk een schijntje van rond de 10% der Amerikaanse speelsters, dus wellicht willen die het eens voor de Oranje speelsters opnemen?)

Forbes toont dat bij de Dames Worldcup in Vancouver, vier jaar geleden, er $ 73 Mln. aan omzet gegenereerd werd, waarvan de speelsters 13% kregen, terwijl de mannen in Zuid Afrika in 2010 een omzet van $ 4 Miljard creëerden, waarvan 9% naar de spelers ging. Zij zijn het die de kar trekken, zoals de vrouwen in 2019-2022 hopen $ 131 te verdienen in de aanloop naar het volgende kampioenschap, waarvan $ 30 Mln. naar de elftallen gaat.

Het verschil tussen $ 6 Miljard en $ 131 Mln. spreekt voor zich en de dames spelen in dat opzicht op een andere planeet. Als zij hetzelfde bedrag ( $ 400 Mln.) als de mannen zouden vangen zou dat vier keer meer zijn dan zij in het laatje brengen. De mannen krijgen dus 7% van de omzet maar de vrouwen zouden dan 400% van de hunne moeten krijgen, een waarachtig absurd feministisch wensdroompje, tekenend voor het als altijd ongefundeerde kabaal der feministen, waarvan voornoemde Megan Rapinoe, het holle vat dat het meeste lawaai maakt, ‘tevreden zou zijn’ met vier keer het huidige prijzengeld, maar laat dat nu precies 100% van de totale omzet zijn!

In conclusie zien wij de mannen met 7% en de vrouwen met 20% naar huis gaan, dus als de SJW wil praten over ‘eerlijk en gelijk’, dan zijn de mannen onderbetaald, kortom de ‘gender paygap’ werkt prima voor de dames. Het kan best leuk zijn om naar een stel frisse jonge meiden te kijken, maar als zij ook nog eens gaan voetballen, geef mij dan maar een stel lelijke kerels.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
charlef
4 jaren geleden

De norm voor betaling is nog altijd de kwaliteit van het product dat wordt afgeleverd en de revenuen die het genereert. Vergelijk die twee tussen sportlieden in dezelfde sport. Voorbeeld wielrennen: mannelijke toppers worden beter betaald dan vrouwelijke omdat ze meer revenuen genereren, meer kijkers trekken. Voetbal: idem. Zo´n stuntelaar als Rapinoe wil dus een gelijke betaling krijgen als bijvoorbeeld een Tadic, een Zyich in Nederland? Over wereldtoppers hoef je niet eens te praten. Ik heb enkele minuten gekeken naar diverse wedstrijden. Het aantal speelsters dat enigszins de bal in de goede richting trappen en liefst naar de juiste shirtkleur is klein. Er was maar een wedstrijd het kijken meer dan vijf minuten waard: USA-UK en dan nog. Lat die rapinoe maar eerst iets leren over normen en waarden. Ook die sturen revenuen.