Voor tien miljard Dollar berecht Irak de IS moordenaars.

Niemand zit op de terugkeer van duizenden jihadisten en hun geïndoctrineerde vrouwen en kinderen te wachten, maar de Koerden zitten ermee in hun maag. Nu heeft Iraq aangeboden om alle gevangen genomen buitenlandse jihadisten – ook in Syrië – ter plekke voor de rechter te brengen, hetgeen logisch is omdat zij ook daar ter plekke hun wandaden hebben gepleegd en alle bewijslast daar voor het oprapen ligt terwijl de landen van herkomst geen idee hebben.

Afb: Martin Leng, Wikinews.

Het gaat om een duizendtal strijders uit Europa die nu in Koerdische gevangenschap zitten plus 9000 vrouwen en kinderen, die plots allemaal ‘groot berouw tonen’ maar een gigantisch veiligheidsrisico opleveren. Iraq zal, tegen betaling van gevangenis- en proceskosten, de berechting voor hun rekening nemen à raison van US $ 10 miljard, waarin uiteraard een mooie bonus verdisconteerd is voor de lokale machthebbers, voor het Europese en Amerikaanse ‘acquit de conscience’.

Volgens ‘the Guardian’ zijn de Amerikanen al in onderhandeling. Addertje onder het gras is dat dit bedrag de zaak in beweging zet, terwijl follow-up nog eens een miljard per jaar kan gaan kosten en verder als voorwaarde geen bemoeienis van buitenlandse mensenrechten- of sociale werkers en geen gezeur over al dan niet toepassing van de doodstraf. Dus steigeren alle geitenharensokken op voorhand, want miserabele jihadisten mogen wel onschuldige mensen met een bot mes onthoofden, maar koekje van eigen deeg past niet in hun slachtoffer cultuur zoals die van Zweden waar jihadisten bij terugkeer niet alleen vrijuit gingen, maar ook een huis en een job aangeboden kregen….! Dat levert dus een groot moreel probleem op voor bijvoorbeeld de Duitse SPD, niet voor niets de Sharia Partei Deutschland genaamd, die de doodstraf voor deze morbide moordenaars verwerpt.

Alleen al uit Duitsland zijn meer dan duizend islamisten naar IS gegaan, waarvan nu zo’n 30% wil terugkeren, zeg een 350 levensgevaarlijke sociopaten, waarbij het slappe Berlijn zich weldegelijk laat paaien voor de terugkeer van vrouwen en kinderen. Ook Frankrijk zit op die golflengte, terwijl Australië geen flauwe kul accepteert en Engeland – dat sowieso al overloopt van een Pakistaanse invasie –vorige week een IS vrouw en kind het paspoort ontnam en iedere vorm van medewerking ontzegde. De Syrische Koerden hebben voor velen de kastanjes uit het vuur gehaal en zitten nu met dit probleem omdat de Amerikanen hun troepen terugtrekken en Erdogan in hun nek hijgt, dus dit plan lijkt een goede optie. In Iraq zijn al honderden processen gevoerd en in enkele gevallen is de doodstraf omgezet in levenslang, terwijl de $ 10 miljard wellicht ook een beetje minder kan.

Eén ding is zeker, zodra de Amerikanen weg zijn barst de bom en Trump heeft de Europese landen opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen, maar daar zijn salonsocialisten nu eenmaal niet zo goed in. De Nederlandse politiek doet er goed aan om serieus mee te onderhandelen, ook al ligt de sympathie van Sigrid Kaag totaal verkeerd; wellicht dat Stef Blok zich eens een kerel kan tonen? Trump heeft al gezegd dat hij die ellendelingen vrij laat als Europa niet reageert, met als gevolg dat Europa er schuld aan zal dragen als IS zich dan opnieuw kan formeren.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
5 jaren geleden

Het Westen mag er best wat geld voor uittrekken. Zodoende wordt op passende wijze afgerekend (letterlijk en figuurlijk) met dat ISIS schorem.
Alleen is 10 miljard natuurlijk van de zotte en een veel te hoog bedrag.
1 miljard inclusief berechting en de kogel voor dat tuig is een redelijke optie en daar zouden de bewindslieden in Irak ook tevreden mee moeten zijn.

Frans
5 jaren geleden

Strak plan, maar 10 miljard… ????
Dat zou dan neer komen op 10 miljoen Dollar per Jihadist.
Of 1 miljoen per betrokkene, als je ook de vrouwen en hun broedsel mee telt.
En dat in een land waar het minimum loon 1,22 Dollar per uur bedraagt.
Klinkt naar iets wat door een Nigeriaanse oom bedacht is…

r dunki
5 jaren geleden
Antwoord aan  Frans

Een nulletje meer of minder in een cultuur van handelen en sjacheren over de prijs van alles.
Arabieren drukken zich vaak op bloemrijke wijze uit….
Wat dacht u van die 72 maagden per jihadist …?

Frans
5 jaren geleden
Antwoord aan  r dunki

Hmmm, een belachelijk hoog (aan)bod vereist een belachelijk laag tegenbod natuurlijk.
Gezien de prijs met zo’n drie nullen omlaag moet, moet het tegenbod dus zes nullen omlaag.
Kom je op 10.000 dollar uit.
Je kunt natuurlijk ook besluiten de gebruikelijk Arabische spelletjes niet mee te spelen, in welk geval je gewoon 10 miljoen bied, take it or leave it.
Dat lijkt niet veel, maar feitelijk is het ook helemaal niet het probleem van het Westen natuurlijk.
Het betreft hier tenslotte de burgers van een verslagen Islamitisch buurland (IS) waar de Irakezen mee in oorlog waren, dat deze burgers eerder vanuit het Westen naar dat buurland geëmigreerd zijn is, voor Irak, jammer maar helaas.
En zelfs als het wel westerse burgers waren dan was het Westen niet aansprakelijk voor door hen begane misdaden in/tegen een ander land, in een dergelijk geval zou Irak ons hooguit om uitlevering kunnen verzoeken.
Het spel is natuurlijk dat er in het Westen hele horden linkse malloten rondlopen die er hevig naar verlangen deze voormalig westerse Jihadisten naar het Westen terug te halen, zodat deze hier nog meer schade kunnen aanrichten.
En Irak probeert daar dan vervolgens een slaatje uit te slaan, wat typisch Arabisch is.
Ik zou gewoon dreigen de rekening eens te sturen voor de tot nog toe door het Westen gemaakte kosten voor de geleverde assistentie bij het opruimen van Saddam & Co, en ze daarbij een miljard aftrek bieden voor het door hen aangeboden berechten van alle ex IS Jihadisten en meelopers.
Dan is het hele probleem geheid meteen van tafel en gaan ze braaf hun eigen boontjes doppen.
Zo werkt dat namelijk met Arabieren…