Doorstart van failliet IS

Sinds vijf jaar is IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi terug met een video vol van terroristische propaganda. De zelfbenoemde kalief schetst de toekomst van de IS na zijn nederlaag in Syrië. En noemt daarbij expliciet de nieuwe doelen van terreur. Op het oog zit de leider van IS er ontspannen bij, maar de 47-jarige terroristenleider oogt wel degelijk zichtbaar aangeslagen in de nieuwe video, die het al-Furqan netwerk van IS op maandag verspreidde. Wel is hij inmiddels veel dikker dan in zijn eerste video uit 2014, toen hij het zogenaamde kalifaat in de Mosul-moskee uitriep.

Vrede predikende islam-expert. Af:b: Flickr

Tienduizenden IS-strijders zijn inmiddels dood of in gevangen genomen. Van het glorieuze kalifaat is niet meer dan dood, verderf en ruïnes over. Voor de aanhangers van IS doet dat er echter niet toe en voor hen is de video dan ook in de eerste plaats bedoeld. Aanzienlijke aantallen van hen zitten in detentiecentra en gevangenissen in Syrië en Irak. Ze weten echter nu wel dat hun kalief nog leeft en dat de jihad doorgaat, zelfs na deze militaire nederlaag.

Bekijk de video via de link hieronder:https://www.welt.de/politik/ausland/article192684593/Terrormiliz-Mit-einem-Video-skizziert-al-Bagdadi-die-neue-Strategie-des-IS.html?jwsource=cl

“De Slag bij Baghuz is voorbij”, zegt al-Bagdadi in de video, verwijzend naar de val het laatste IS-bastion aan de Eufraat. Nu moet volgens hem een nieuw hoofdstuk worden geopend, namelijk een “uitputtingsslag” tegen de vijanden van de islam. Deze strijd zal lang duren en zal voornamelijk gericht zijn tegen christenen en wel omdat ze tijdens de verovering van Baghuz “hun barbaarse brutaliteit tegen de gemeenschap van moslims” hadden getoond.

De “uitputtingsoorlog” staat voor de nieuwe wereldwijde strategie van de IS. Met de video markeert al-Bagdadi een hernieuwd begin van zijn terroristische organisatie. Het kalifaat in Syrië en Irak is dan wel geschiedenis, maar nu vecht IS wereldwijd. Het merk ‘Islamitische staat’ gaat daarmee mondiaal en neemt als het ware lokale, islamitische organisaties in dienst. De zelfmoordaanslagen in Sri Lanka, die al-Bagdadi expliciet in deze nieuwe video heeft geprezen, passen goed in deze strategie. De aanvallen hebben op Paaszondag meer dan mensen gedood. Sri Lanka was de eerste testrun van het nieuwe wereldwijde IS-merk, wat kennelijk marktleider wil worden in islamitisch terrorisme.

De terroristische militie heeft op een logistieke manier hulp verleend aan de eilandstaat van een voorheen onbekende lokale islamitische groepering. Na deze video van al-Bagdadi zijn meer van dergelijke samenwerkingen te verwachten. De vermeende kalief sprak o.a. over de loyaliteit van islamistische terreur-eenheden in Burkina Faso, Mali en Afghanistan. Onbekende schutters op motorfietsen in Burkina Faso openden onlangs al het vuur op zondagse kerkbezoekers, waarbij 5 mensen de dood vinden gedurende de eerste aanval van dit soort in het West-Afrikaanse land.

De verandering van strategie die al-Bagdadi nu aankondigde, is niet verrassend. De tegenstanders van de IS zouden niet de illusies moeten hebben dat de organisatie verslagen was, zo werd in de wekelijkse IS-nieuwsbrief ‘Al-Naba’ gesteld. “Waar een groep verslagen wordt, zullen nieuwe, betere strijders volgen. De zwarte vlag van IS zal blijven wapperen totdat alle ongelovigen zijn onderworpen”. Al-Bagdadi en zijn gezelschap wisten jaren geleden dat ze nooit de oorlog zouden kunnen winnen tegen de door de VS geleide internationale coalitie. De meeste IS-officieren zijn militair voldoende ervaren om dat al vroeg in te zien. Voor hen was de teloorgang van IS natuurlijk al eerder helder. Alleen het geïndoctrineerde ‘kanonnenvoer’ geloofde nog in de uiteindelijke overwinning van het kalifaat en kwamen met duizenden tegelijk naar Syrië en Irak om als martelaarschap te sterven.

De nieuwe video van al-Bagdadi suggereert dat hij en zijn leiderschap zich nu op het post-kalifaat tijdperk voorbereiden. Ze hebben inmiddels een nieuw internationaal netwerk opgebouwd. Met bloedige terreuraanvallen zoals in Sri Lanka willen ze nog grotere chocoladeletters schrijven dan met het kalifaat. Ze hebben nu één groot project voor ogen: een wereldwijd terreurnetwerk met veel lokale IS-franchisegroepen, die keurig netjes en tijdig ontvlammen in de Westerse moskeeën.

De IS zou een veel steviger reactie moeten oproepen jegens de islam en het islamisme. De terroristische milities in Syrië en Irak hebben tot twee miljoen dollar per dag verdiend aan hun terreur door middel van belastingen en olie-inkomsten. En zoals het voorbeeld van Nigeria laat zien, is het vaak voldoende om alleen maar geld om het opzetten van een fanatieke en krachtige milities in bepaalde landen. Jonge mannen sluiten zich vaak maar één reden aan bij Boko Haram: geld.

Met dat in het achterhoofd blijft er van de islam als religie niets over dan een machtsmiddel om te onderdrukken. Voor de poen en niets anders.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties