Theoterrorisme vs. de vrijheid van meningsuiting

De wereld van de islam bevindt zich in een geo-civiele oorlog die zich uitstrekt naar het westen. In deze context wordt geweld toegepast in de naam van God. Veel vooraanstaande westerse opinievormers hebben geen idee wat er precies aan de hand is, maar Paul Cliteur is daarop een fraaie uitzondering. In zijn waardevolle boek ‘Theoterrorism versus Freedom of Speech’ noemt hij dit fenomeen ’theoterrorisme’.

Afb: Amsterdam University Press

De term verwijst niet alleen naar fysieke terreur tegen niet-moslims en verlichte moslims, het is ook een aanval op twee van de meest waardevolle prestaties van de westerse beschaving: seculariteit / laïcité en vrijheid van expressie. Zeker, terreur bestaat in alle religies, maar het islamitisch theoterrorisme is in het bijzonder  gericht tegen de seculiere culturele moderniteit.

Cliteur’s boek informeert ons over een van de meest dodelijke wapens van het islamitische  theoterrorisme: de beschuldiging van islamofobie. In een adembenemende rondreis die zich uitstrekt van de zaak Rudi Carrell tot de Rushdie-affaire,  verhaalt Paul Cliteur over de manier waarop “moderne gijzelneming” plaatsvindt; Die is namelijk niet slechts beperkt tot de fysieke gevangenneming van een persoon. In mijn voortdurende dialoog met Cliteur naar aanleiding van dit boek, stelde ik voor om nog verder te gaan en de beschuldiging van islamofobie te bekijken, figuratief als een instrument voor die geestelijke gijzeling. Islamisten en islamitische leiders chanteren daarmee de westerse samenlevingen en ze zijn tot dusver succesvol geweest in het opleggen van hun wil.

Als een moslim die westerse waarden bewondert, ben ik daarvan zelf getuige en ik betreur de westerse reactie op dit soort islamitische theoterrorisme, namelijk die van onderwerping en lafheid. Theoterrorisme is uiteindelijk namelijk veel meer dan het extremisme van alleen fysiek geweld.

Prof. Dr. Bassam Tibi
Emeritus hoogleraar Internationale Betrekkingen
Universiteit van Göttingen


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Benedict Broere
5 jaren geleden

Ik maak bezwaar tegen het woord ’theoterrorisme’. Het bekt lekker, maar het is inadequaat. Het geeft eerder blijk van een atheistische agenda. Dat gedoeld wordt op het islamitisch terrorisme, maar dat gemakshalve maar even alle theisme wordt afgeserveerd. In de vorige eeuw zagen we dat het communistische staatatheisme in amper enkele decennia 120 miljoen andersdenkenden vermoordde. Ik zie christenen noch joden noch sikhs mensen afslachten met kalashnikovs in popzalen. De analyse klopt niet. Is onjuist. Met een onjuiste analyse bereik je niks. Experts zien de islam als een totalitaire ideologie vermomd als religie. Het is bedacht als instrument voor roof, moord en slavernij.