Hoeveel megapixels heeft uw smartphone?

Diepe stilte bij de meeste gebruikers die de hele dag op hun schermpje turen en bij tijd en wijle geluk hebben als zij zodoende niet tegen een lantaarnpaal aanlopen. Voor mij geen probleem als eigenaar van een “dumbphone” van € 19,99 waarvan ik trouwens ook niet weet wat voor een processor erin zit en die ik meestal thuis vergeet. Maar het einde der gouden tijden lijkt aangebroken nu de verkoop vorig jaar terug liep volgens Strategy Analytics omdat de mensheid kennelijk wat langer doet met hun smartphones: een mondiale afzet van 1,43 miljard telefoons is 5% minder dan in 2017.

Afb: Pixabay

Wat veroorzaakt deze tendens? Mensen kunnen van een veelvoud aan functies gebruik maken, email, websites lezen, foto’s en video’s maken en zelfs telefoneren, alles probleemloos, maar de fabrikanten kunnen daar praktisch geen functies meer aan toevoegen en dan is het speeltje plots geen € 1.200 meer waard… Bij een weer afkoelende conjunctuur maakt de consument pas op de plaats

De drie dominante fabrikanten Samsung, Apple en Huawei houden elkaar praktisch in evenwicht en hebben een groter gezamenlijk marktaandeel dan het totaal der overige producenten. Wie het beste omgaat met deze teruggang is Huawei, die ook componenten maakt voor telecom-netwerken maar er is een storm opgestoken die de Chinezen ervan beschuldigt die positie te misbruiken voor spionage doeleinden. Zolang de bewijzen nog niet op tafel liggen maakt Huawei een spectaculaire groei door.

Strategy Analytics geeft hen een marktaandeel van 14%, gelijk aan Apple dat voor het eerst in 15 jaar de prognoses naar beneden moest bijstellen ten gevolge van problemen in China, de grootste markt waar Apple na 2017 een omzetdaling van 11% incasseerde terwijl Huawei tegen de verdrukking in groeide naar een 25% marktaandeel. De mondiale marktleider Samsung doet geen zaken in China en in 2018 liep hun wereldwijde omzet met 26 miljoen apparaten terug. De kleinere merken hebben buiten proporties veel meer moeten incasseren en de top drie lopen verder uit, waarbij Apple gestaag naar de derde plaats zal afglijden.

In absolute cijfers is deze markt nog steeds onvoorstelbaar groot met 7 miljard apparaten in de laatste 5 jaren, kortom 1 smartphone per aardbewoner (ondergetekende uitgezonderd), dus dit product heeft directe invloed op de wereldeconomie volgens het IMF. Taiwan’s export is voor 1/3 gericht op componenten voor smartphones. De geografische impact van de gerelateerde handelspatronen is significant in twee etappes: de toeleveranciers uit zuidoost Azië leveren voor miljarden aan componenten aan China, waar vervolgens de smartphones een indrukwekkende 5% van de totale export bedragen. Daar koop je veel vliegdekschepen, onderzeeërs en ander oorlogstuig mee….

China is daarmee een middelpunt voor de productie dat bedreigd wordt door Trump’s heffingen op Chinese producten terwijl de Chinese binnenlandse markt relatief flauw is.


.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties