Vrijheid van meningsuiting op domme manier beperkt in Nederland

Vorige week werd in Nederland de vrijheid van meningsuiting van een aantal moslims beperkt. Drie mannen werden veroordeeld tot een boete van 500 euro omdat ze flyers hadden verspreid tegen homoseksualiteit. Volgens de officier van justitie was niet alleen de tekst, maar waren ook de afbeeldingen beledigend:

Afb: Renzo Verwer

In totaal waren er 192 meldingen tegen de brochure binnengekomen bij de politie, wat mij sterk doet denken aan de georchestreerde aangiften tegen Wilders

Op deze link is de volledige uitspraak te lezen. Artikel 137, het groepsbeledigingsartikel, wordt erbij gehaald:

Het verspreiden van een flyer als waarvan hier sprake is kan strafbaar zijn op grond van artikel 137e Sr indien de flyer of delen daarvan uitlatingen bevatten die strafbaar zijn op grond van artikel 137c of 137d Sr.

De rechtbank dient daarom te beoordelen of de inhoud van de flyer beledigend is voor homoseksuelen en of de uitingen aanzetten tot discriminatie van deze groep. Daarnaast dient de rechtbank te beoordelen of verdachte wist, dan wel redelijkerwijs moest vermoeden dat deze uitlatingen beledigend waren voor homoseksuelen of aanzetten tot discriminatie van homoseksuelen.

Artikel 137c, eerste lid, Sr stelt strafbaar het zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaten over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap.

De rechtbank beroept zich ook op internationale mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting stopt waar de uiting ‘onnodig grievend’ is en niet gerechtvaardigd kan worden door eventuele noodzakelijkheid in een democratische samenleving. De uitlatingen zijn evenmin dienstig aan een artistieke expressie, vindt de rechtbank

Kennelijk beschikt de rechtbank over een apparaatje dat precies kan aangeven welke uitlatingen onnodig grievend zijn, welke artistiek zijn en welke niet. Dat apparaatje wil ik ook hebben ! De rechtbank stelt ook dat de uitlatingen ‘mensen treffen’ en dat de flyer niet bijdraagt aan het maatschappelijk debat.

Vreemd. Wie maatschappelijk wil debatteren, uit zich via media. Wie niet in Pauw zit, geen blog heeft, uit dan bijvoorbeeld zijn mening via een …. pamflet. Een medium.

Dit hele proces is gewoon de vrije meningen gaan beperken om…

om niets. Net als Wilders-proces. Deze flyer – hij hangt op mijn prikbord- is lachwekkend en is opgesteld door mensen met een lage intelligentie …. hun stellingname over homoseksuelen is o.a.:

‘Het zelfmoordpercentage is meer dan 200%’ .

Knap, 200% van de homoseksuelen die zelfmoord plegen.

Deze stelling verdedigden ze in de Volkskrant met:

“Een econoom begrijpt wat we bedoelen, we gaven hiermee aan dat het 2x zoveel was”.

Haha geweldig!!!!!

‘Een econoom’. Niet eens ‘wiskundige’ Dit soort mensen lach je hartelijk uit. Of je geeft ze een standje. En.of je hebt medelijden met ze om hun achterlijkheid. Jaaaaaaaaa, dat is niet netjes, ik weet het, maar zij hebben ook het fatsoen van een hondedrol.

Geen boetes en rechtszaken. Dat verstopt alleen het politiële en justitiële apparaat extra: politie en justitie laten al zoveel belangrijke zaken liggen.

Ik snap het wel bij justitie en politie: vrije meningen bestrijden is veilig, kan met rapporten achter bureau; en een overval op een winkelier of een geweldsincident onderzoeken is mogelijk eng….

De vrijheid van meningsuiting is nooit echt populair geweest. Nu al helemaal niet. Niks Charlie. Een aantal simpele figuren uit protestantse hoek stelden dit weekend een verklaring over homoseksualiteit op en nu is er grote paniek over iets dat we al wisten. Van het kabinet wordt een standpunt geëist en men wil zelfs de strafbaarheid van die verklaring laten onderzoeken.

Vrijheid van meningsuiting is dan even niet zo populair. Maar vrijheid van meningsuiting, lieve mensen, is er juist voor de meningen die niet fijnzinnig zijn als de onze.

Ik snap dat mensen zorgelijk zijn. Wel, dan zijn dit allemaal fraaie signalen. Vergeleken bij wat in DE Heilige Boeken over homo’s staat, is de flyer vrij mild. Je kunt de teksten ook als waarschuwing opvatten: zo denken bepaalde mensen erover. Is het handig nog meer van die mensen in deze samenleving binnen te halen??? Nu weten we hoe ze denken.

Noam Chomsky zei al:

“Als we geen waarde hechten aan de vrijheid van meningsuiting voor mensen die wij verachten, dan hechten we überhaupt geen waarde aan vrijheid van meningsuiting.”

Renzo Verwer (Woerden, 1972) is oud-freelance-journalist en sinds 2005 blogger. Auteur  van diverse boeken, tevens boekhandelsmedewerker. Ziet o.a. dat velen dan wel veel ‘lezen’ en ‘communiceren’, maar steeds minder boeken lezen en steeds minder begrijpen en steeds minder kritisch zijn…tijd om het tij te keren!

Lees ook het boek van Renzo Verwer: “Vrijheid van meningsuiting voor beginners”.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties