“Hold my beerenburg…” [2]

Deze week vindt gedurende vier dagen – met een uitloopmogelijkheid van één dag volgende week – het geruchtmakende proces plaats tegen de 34 Friese snelwegblokkerders, die voorafgaand aan de Sinterklaasintocht in Dokkum in 2017 de A7 bij Oudehaske blokkeerden om te voorkomen dat een groep anti-Zwarte Pietterroristen de historische Elfstedenstad zouden bereiken en de intocht zouden verstoren.[i]

Afb: wikimedia

De term ‘anti-Zwarte Pietterroristen’ is opzettelijk als zodanig geformuleerd. We hebben hier niet te maken met een keurig groepje politiek correcte demonstranten met een sandwichbord en een spandoekje, nee: we hebben hier te maken met een groep kwaadwillenden, die aantoonbaar bereid zijn tot het gebruik van geweld om hun doel te bereiken, zoals al bleek bij de Sinterklaasintocht in Gouda in 2014, waar 90 personen werden aangehouden, en de Slag om Maassluis in 2016, die tot een slordige 200 aanhoudingen leidde.[ii] In een Facebookbericht riep Grauwe Eeuw-voorman Michael van Zeijl op om Sinterklaas te doden tijdens de intocht in Dokkum. “Dubbele prijs als alle Kinderen bedekt raken onder hersenen en botsplinters”, aldus Van Zeijl, “Zo zijn we voorgoed van dat feest af”. Dat werd later door hem afgedaan als “een grapje”, wat schier onmogelijk is: deze linkse subversieve elementen maken namelijk nooit grapjes. 200 aanhoudingen in Maasluis en 90 twee jaar daarvoor in Gouda spreken voor zichzelf. Zulk gespuis hoort niet los te lopen, maar veilig achter slot en grendel te zitten.

Het blijkt echter dat onze beweerde veelgeprezen, doch zelfbenoemde ‘democratische rechtsstaat’ behoorlijk aan erosie onderhevig is: de democratie wordt in ‘het hart van de democratie’ zelf de nek omgedraaid, de uitleg van ‘democratie’ is verworden tot ‘de dictatuur van de schreeuwende minderheid’ en het vertrouwen in de rechtsstaat – en de rechterlijke macht in het bijzonder – zakt door een aaneenschakeling van slappe en laffe vonnissen tegen onder meer dronken doodrijders, uiteenlopende uitspraken tegen criminele migranten, waarbij door verschillende rechters het gevaar lopen van de verblijfsvergunning de ene keer wel en de andere keer niet werd meegewogen, en het meegaan in een reeks eisen door types als Volkert van der Graaf steeds opnieuw naar peilloze dieptepunten, waarbij het gevoel van rechtvaardigheid van de Nederlandse staatsburgers ernstig wordt ondermijnd.[iii] Dat gaat er echt niet beter op worden door maar liefst vier dagen met uitloopmogelijkheid uit te trekken tegen een groepje daadkrachtige Friezen, terwijl er stapels belangrijker zaken om aandacht van het OM schreeuwen en de rechterlijke macht toch al overbelast beweert te zijn.

Die overbelasting vormde voor het OM echter geen probleem om in de aanloop naar dit proces een animatiefilmpje te laten maken, waarin de standpunten van het OM duidelijk worden gemaakt. In dit filmpje wordt uiteengezet hoe het OM de zaak bekijkt: als een inbreuk tegen de vrijheid van meningsuiting.[iv] Ik zie dat echt anders. Als de bussen met anti-Zwarte Pietterroristen in een gewone file terecht waren gekomen – en de kans daarop is in Nederland vrij groot, zeker bij knooppunt Joure, waaraan al tijden gewerkt wordt – hadden ze hun voorgenomen demonstratie in Dokkum ook niet gehaald. Wie hadden ze dan aangeklaagd? Bovendien is de maximumsnelheid ter plaatse beperkt tot 70 km/u vanwege de wegwerkzaamheden aan knooppunt Joure, dus zó groot was het gevaar voor de verkeersveiligheid nu ook weer niet. Verder heeft een jaar 365 dagen waarop gedemonstreerd kan worden; leg mij nu eens uit, waarom dit uitgerekend op de dag moet gebeuren dat de Sinterklaasintocht zelf plaatsvindt. Dan ben je gewoon moedwillig bezig om een volksfeest te verstieren en de sfeer te verzieken en er is geen kind die daar iets van zal begrijpen. Die gaan na afloop van een verziekte intocht met een rotgevoel en huilend naar huis en vinden het helemaal niet leuk dat een groep boze meneren en mevrouwen daar zo lelijk stonden te schreeuwen tegen Sinterklaas en Zwarte Piet.

Wat nog veel bedenkelijker is, is dat er ineens naar voren is gekomen dat de burgemeester van Dongeradeel, mw. Marga Waanders (PvdA), zèlf de boer zou zijn opgegaan om demonstranten aan te trekken die de intocht zouden kunnen verstieren: zowel het in NCTV-rapportages vermelde Kick Out Zwarte Piet (KOZP) als de neonazistische Nederlandse Volksunie (NVU) zouden hiervoor door haar zijn benaderd. Het moge bekend zijn hoe extreem-links en extreem-rechts elkaar doorgaans bejegenen, waarbij het overigens steevast extreem-links is dat begint met het gebruik van geweld tegen extreem-rechts, dat zich doorgaans slechts bezighoudt met het in kleine groepjes roepen van verwerpelijke leuzen. Als dit waar blijkt te zijn, dan heeft deze burgemeester een bijzonder ernstig probleem. Als de burgemeester, nota bene de verantwoordelijke functionaris voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid, opzettelijk twee ideologisch tegengestelde groeperingen uitnodigt om tijdens een volksfeest te komen demonstreren, waarbij het risico dat deze groepen elkaar te na komen in de publieke ruimte reëel is, dan heeft zij moedwillig de openbare orde en veiligheid in gevaar gebracht. Dat werpt tevens een heel ander licht op zowel de blokkade op de A7, als de gang van zaken in het gemeentehuis in Dokkum waar later middels een noodverordening de demonstratie van KOZP alsnog werd verboden.

Verder doken er afgelopen weekend op de sociale media ineens ook dashcam- of smartphonefilmpjes op van met Friese vlaggen getooide auto’s op parkeerterreinen, waarbij de indruk ontstaat dat deze in de aanloop naar de blokkades politiebegeleiding krijgen. Klaarblijkelijk hadden de snelwegblokkeerders ervoor gezorgd dat er bij meerdere invalswegen naar Friesland auto’s gereed stonden om de KOZP-bussen tegen te kunnen houden, en dat de politie daarvan afwist. Het begint er steeds meer op te lijken dat deze rechtszaak wel eens een heel ander verloop zou kunnen gaan krijgen dan alleen maar de vervolging van een groep daadkrachtige Friezen met gezond boerenverstand die een paar bussen met irritante demonstranten hebben tegengehouden, omdat een aantal functionarissen, zoals het OM, de politie en de burgemeester van Dongeradeel, er op zijn zachtst gezegd nogal bijzondere agenda’s op na lijken te houden. We mogen toch hopen dat in dit geval wèl de onderste stenen bovenkomen en dat het deksel van de beerput afgaat, want een ‘democratische rechtsstaat’ waar het recht zijn loop niet heeft en zondebokken worden berecht om de eigen handel en wandel te camoufleren, doet in niets onder voor de eerste de beste Afrikaanse bananenrepubliek.

En dat staat nog los van het gegeven dat het mijns inziens nimmer de bedoeling van de rechtsstaat kan zijn dat een onfrisse groep extreem-linkse beroepsactivisten in deze zaak als winnaar uit de bus gaat komen.

————————————————————

[i] http://sta-pal.nl/2017/11/slag-om-dokkum-2017/

[ii] http://sta-pal.nl/2016/11/slag-maasluis-2016/

[iii] https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/verkrachter-krijgt-lagere-straf-zodat-hij-verblijfsvergunning-niet-verliest~baaff318/

[iv] https://wnl.tv/2018/10/07/video-om-maakt-opmerkelijk-filmpje-over-megaproces-a7-blokkeerders-joure/

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties